www.vooruit.be

Satoko Fujii's Ma-Do / Marilyn Crispell

Theaterzaal - Concert

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

SATOKO FUJII’S MA-DO

De Japanse avant-gardepianiste Satoko Fuji is een muzikale duizendpoot die in allerlei bezettingen haar draai vindt: solo, in een duo, kwartet of zelfs een big band. Telkens ze met haar muziek een nieuwe richting uit wil, omringt ze zich met de juiste muzikanten. Om zich van haar rustigere kant te laten horen, richtte zei haar eigen kwartet Ma-Do op met haar man Natsuki Tamura op trompet. De twee waren eerder al in Vooruit aan het werk met pianist Misha Mengelberg en trompettist Angelo Verploegen, twee jazzgrootheden uit Nederland. “‘Ma-do’ means ‘window’ in Japanese. “Also, ‘ma’ means ‘the silence between notes. I wanted the name of the band to show how the music opens to the outside (just like window) and that silence has probably more meaning than notes.”

In een akoestische bezetting verkent het kwartet Ma-Do subtiele texturen en klankkleuren. Daarbij spelen zowel de stilte als de interactie tussen de verschillende muzikanten een belangrijke rol. Bovendien weet Fujii op haar 50ste nog steeds haar geluidspalet te verbreden door ook de snaren en hamertjes in de piano te manipuleren om allerlei effecten te bekomen. En dat doet ze zoals steeds met haar typische elegantie en precisie: “een virtuoze impro-pianiste, een originele componiste en een leidersfiguur die voor haar samenwerkingen de beste muzikanten weet te strikken” (The Guardian).

MARILYN CRISPELL

Marilyn Crispell studeerde klassieke piano maar ontdekte de geneugten van de jazz door de muziek van John Coltrane en Cecil Taylor. Ze was lid van verschillende ensembles (Anthony Braxton Quartet, Reggie Workman Ensemble, …) maar speelde ook werk van John Cage. In haar pianospel vindt ze een evenwicht tussen dynamiek en delicate stiltes: “Hearing Marilyn Crispell play solo piano is like monitoring an active volcano. She is one of a very few pianists who rise to the challenge of free jazz.” (The New York Times)

“Soms zijn het impressies, soms is er een duidelijke melodie, soms een ballade, dan weer een springerige vingerdans of een donkere mijmering. Crispell kiest niet voor één sfeer, maar laat alle registers toe.” (De Morgen over Crispells album Vignettes (2008)).

Extra informatie

Satoko Fujii (piano), Natsuki Tamura (trompet), Norikatsu Koreyasu (bas) & Akira Horikoshi (drums)