www.vooruit.be

Roland Gunst & Sibo Kanobana

The Reign of Afropeanism

Café - Talk, Debat / Gesprek
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Geïnspireerd door het Afropeanisme presenteren twee sprekers van Vlaams-Congolese origine (Roland Gunst en Sibo Kanobana) hun geschiedkundig en artistiek onderzoek naar de aanwezigheid en de invloed van Afrikanen in Europa vanuit de geschiedenis van Vlaanderen. Door gebruik te maken van geschiedenis, werkelijkheid, fictie en autobiografische elementen vertellen ze een alternatieve versie van de Europese geschiedenis en van de toekomst.  

Roland en Sibo schetsen een beeld van de Afrikaanse aanwezigheid in Europa en Vlaanderen in het verleden, het heden en de toekomst. Door gebruik van werkelijkheid, fictie en autobiografisch elementen vertellen ze een alternatieve versie van de Europese geschiedenis en van de toekomst. Hun relaas wordt ondersteund door foto’s, video’s en objecten die ze als historische documenten en als etnografische (rituele) objecten hanteren. Hiertussen vinden we onder meer schilderijen van Vlaamse primitieven, kunstwerken van Roland Gunst over het toekomstbeeld, maar ook rituele objecten zoals een miniatuur versie van de
Ijzertoren... Deze performance is a ritueel om het ware gezicht van Europa en Vlaanderen te reveleren.

Roland Gunst (1977) is beeldend kunstenaar, cineast en muzikant. Hij onderzoekt de thema’s hybride identiteit en beeldvorming in de relaties tussen het zwarte Afrika en het blanke Westen. Hij experimenteert met het potentieel van de hybride identiteit en Afro Europese narratieven, o.a. geïnspireerd op het concept Afropeanisme, als antwoord op conflict en spanningen tussen het zwart Afrika en het blanke Westen. Hij ontwikkelt films, performances, lectures en installaties.

Extra informatie

 do 24.05 - 20:00 Café
gratis
lezing / gesprek