www.vooruit.be

Karl Van Welden

The Volcano Notes

Gouvernement - Klassiek, Concert, Expo, Performance, Installatie
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Expo + performance + lp-releases + concerten Timo van Luijk (Af Ursin) en Frederik Croene

Beeldend kunstenaar Karl Van Welden vertrekt in zijn oeuvre vanuit de nietigheid van de mens in het universum. Met de planeten als houvast, creëert hij antwoorden in de vorm van verstilde, architecturale beelden. Tijdens deze expo krijg je een inkijk in zijn werk, met bijzondere focus op de ‘MARS’-reeks.


EXPO 'THE VOLCANO NOTES'

Het werk van Karl Van Welden draait rond zijn ‘Verenigde Planeten’-cyclus. Hij gebruikt de planeten in ons zonnestelsel als ankerpunten om de relatie in vraag te stellen tussen de kleine mens en het universum. Van Welden creëerde een divers, maar consistent oeuvre van beeldende kunst en performances.

Deze expo geeft een inkijk in Van Weldens ‘MARS’-serie, waar ook de performance ‘A Fall’ van uitmaakt, een rampscenario voor één object. Op een platenspeler in een afgesloten ruimte draait een vinylplaat. Langzaam daalt een regen van as neer. Geleidelijk wordt het beeld donkergrijs, tot muziek en beweging stokken. Wat rest is een broos, functieloos object in een monochroom landschap.

 

TWO VINYL RELEASES

 

1) Karl Van Welden (ft. Frederik Croene): 'MARS II - vinyl’ (Metaphon 2LP - Metaphon 007)

De expo ‘The Volcano Notes’ vormt meteen ook de aanleiding om de dubbel-lp ‘MARS II’ uit te brengen op een limited edition van 300 exemplaren, genummerd en gesigneerd. Die bevat de muziek die gecomponeerd werd voor de gelijknamige performance, waarbij pianist Frederik Croene speelde terwijl een regen van as op hem neer dwarrelde, die het beeld en het geluid langzaam vervormde.

 

2) Timo van Luijk & Frederik Croene : 'Fortune de Mer’ (La Scie Dorée LP - Scie 1818)

Tien jaar nadat ze samen het album 'Voile au Vent' releaseten, is er nu 'Fortune de Mer' waarop hun muzikale taal kristalliseert in een spaarzame instrumentatie met dramatische wendingen.

 

Extra informatie

do 15.03 // 18:00 opening expo // 20:00 performance 'A Fall'

vr 16.03 // 14:00 t/m 20:00 expo // 21:00 releaseconcerts, line-up: Timo van Luijk (Af Ursin) / Pieces from Cul-de-Sac - Frederik Croene / Part IIII from 'MARS II' - Frederik Croene & Karl Van Welden

za 17.03 // 11:00 t/m 18:00 expo 

Gouvernement: Gouvernementstraat 7, 9000 Gent