www.vooruit.be

Unmasked

Debat met Ron Berry / Tine Guns - To Each His Own Mask

Foyer Theaterzaal - Talk, Debat / Gesprek, Film, #ThinkVooruit
  •    
  •    
   
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Ontdek wat er achter het masker schuilt

Wat betekent het om iemand anders te worden, om te doen alsof? Wat is de plek van alter ego’s en gemaskerde identiteiten doorheen de tijd? Welke mogelijkheden, realiteiten en concepten creëer je met make-up? Kunnen maskers en kostuums het heilige met het seculiere verbinden? En als het gaat over politiek protest, hebben maskers dan impact?

Maskers, kostuums en make-up zijn krachtige middelen om de werkelijkheid te fictionaliseren. Vanouds maken ze engagement mogelijk, zowel artistiek als ritueel. Maar wat betekenen ze vandaag, in de haast apocalyptische gruwel van het huidige politieke klimaat - in het bijzonder in de VS? Hoe verhouden ‘doen alsof’ en fake nieuws zich vandaag tot elkaar?

Tijdens Unmasked staan we samen met jou stil bij de vragen die het uitgangspunt vormen voor MAKE ME UP BEFORE WE BLOW BLOW. Gastcurator Ron Berry onderzoekt hoe maskerade een sociale strategie kan zijn om met de huidige waarden en normen om te gaan. Tijdens een ontspannen gesprek vraagt hij zijn gesprekspartners het hemd van het lijf. En in de artistieke docu ‘To Each His Own Mask’ onderzoekt filmmaker en beeldend kunstenaar Tine Guns de protestcultuur van vandaag. Dat doet ze door die te spiegelen aan verschillende carnavalsrituelen en bijhorende maskers.

 

Tine Guns - To Each His Own Mask

Economische crisissen en falende systemen, het zijn de ziektes van deze tijd. De roep om verandering klinkt alsmaar luider, protestcultuur is aan een stevige opmars bezig. Hierbij duikt het carnavaleske steeds vaker op. Niet verwonderlijk: carnaval is vanouds een ritueel dat het regime ontmantelt en normen en waarden overboord kiepert - althans toch voor even. Maar in hoeverre wekt de huidige golf aan protest de illusie van carnaval op? Gooit ze de bestaande orde overhoop of bevestigt ze in feite de gevestigde machtsstructuren? Schudt ze ons wakker of wiegt ze ons vrolijk in slaap? Wat als we voorbij de ‘fun’ van carnaval kijken?

‘To Each His Own Mask’ is een artistieke documentaire, een audiovisuele trip waarin filmmaker en beeldend kunstenaar Tine Guns de protestcultuur van vandaag onderzoekt en spiegelt aan verschillende carnavaleske rituelen en bijhorende maskers.

trailer TEHOM from tine guns on Vimeo

Extra informatie

gratis

#thinkVooruit
 

16:00 debat 'Unmasked'
17:00 documentaire ‘To Each His Own Mask’
17:45 aftertalk 'Unmasked'

 

Credits

moderator: Ron Berry (director Fusebox Festival, Austin, TX, guest curator of MAKE ME UP BEFORE WE BLOW BLOW) - guests: Paul Soileau, Elisabeth Van Dam, Arno Van Vlierberghe, Tine Guns, Irvin Morazan, Isabelle Lumpkin,...  - (c) beeld: Jana Birchum