www.vooruit.be

Forest Swords

support: Lumisokea plays ‘Dervish’ / IOKOI

Balzaal - Elektronica, Concert
  •    
  •    
  •    
     
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Ambient protest uit Liverpool

 

Forest Swords / Lumisokea plays 'Dervish' / IOKOI

 

++++

Forest Swords

“Dit was geen popconcert meer, dit was poëzie”, kopte De Morgen na de passage van Forest Swords dit jaar op Pukkelpop. Voor wie de laatste jaren all things ambient elektronica volgt, was dat uiteraard geen verrassing. Matthew Barnes' Forest Swords ontpopte zich vanaf debuut 'Dagger Paths' - uit 2010 al weer - tot een eenmansproject dat met elk album dieper snijdt en volstrekt uniek blijft.

Op zijn meest recente langspeler 'Compassion' lijmt Barnes opnieuw op magistrale wijze hypergedetailleerde geluidscollages, field recordings en samples aan elkaar. ‘Compassion’ is een instrumentale protestplaat die het alomtegenwoordige gevoel van verwarring, malaise, troost en hoop vertaalt in één sublieme trip. Denk aan oosterse melodieën, abstracte gezangen, esoterische synths en gedeconstrueerde beats waar ook Jamie xx weg mee weet. Forest Swords laveert behendig tussen euforisch en donker, tussen beklemmende slow motion passages en melancholisch optimisme.

Live brengt de Britse producer zijn nummers deels digitaal, deels analoog. Met bas en gitaar accentueert hij zo nog meer de dubinvloeden. En met de gestileerde visuals er bovenop - Barnes volgde les aan een multimediale artschool - staat je een ongeziene concertervaring te wachten.

  • “If there was a rave in the Upside Down dimension on “Stranger Things,” Forest Swords would have made for the perfect soundtrack.” - Pitchfork
  • “Compassion doesn't merely reflect the weeping and gnashing of teeth of our time—it does what it can to sooth and heal. The results are both sincere and sublime.” - Resident Advisor

 

++++

Lumisokea plays ‘Dervish’

Lumisokea is een Italiaans-Belgisch duo, en één van de vaste bands op het gerenommeerde Britse Opal Tapes-label. Ze waren eerder al te zien op de podia van Bozar Electronic en CTM Festival, waar ze optraden naast goed volk als Shackleton, Emptyset en Mika Vainio.

Met ‘Dervish’ presenteert het tweetal een nieuw live project, met voor de gelegenheid twee extra percussionisten in de rangen. Ze bouwen verder op de muziek van album ‘Transmissions from Revarsavr’ (Opal Tapes, 2016) en maken gebruik van elektronica, zelfgebouwde percussie en drums. Na meer dan een jaar intens voorbereiden gaat ‘Dervish’ in première op vrijdag 8 december in Vooruit.

Bezwerende muziek, geïnspireerd door de Koreaanse slagwerk traditie Samul Nori, musique concrète en industrial!

 

++++

IOKOI

Zangeres, performer, elektronica-popwonder: IOKOI is het allemaal. De Zwitserse improviseert live bij stomme films en creëert soundtracks. Gewapend met enkel een microfoon en synthesizer herdefinieert ze haar identiteit, in dialoog met het publiek. IOKOI confronteert popmuziek met grillige texturen, verwrongen geluiden en haar etherische stem. Check eerste single ‘Growing Young’ als bewijs.

IOKOI is het brein achter het in Milaan residerende collectief MADAM. Sinds 2014 werkt ze samen met video-artiest ARIA, die haar muziek voorziet van hypnotiserende beelden.

Extra informatie

vr 08.12 - 20:00 Balzaal (doors)
concert
€18 / 15 (vvk)

 

Timetable:
20:00 doors
20:15 Lumisokea
21:30 IOKOI
22:15 Forest Swords

 

Credits

beeld IOKOI (c) Mathieu Missiaen