www.vooruit.be

Tot in de Stad #3

Vooruit STADSATELIER

Foyer Theaterzaal - Debat / Gesprek, Film, #Stadsatelier

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Een open zoektocht naar de kracht van sociale ervaringen

Voor de derde editie van Tot in de Stad! nodigen we filmmaker Robin Vanbesien uit met zijn film ‘Under These Words (Solidarity Athens 2016)’ uit 2017. Met de film duikt Vanbesien in het sociale weefsel van burgerinitiatieven in Athene. Dat leidt tot een open zoektocht naar de kracht van sociale ervaringen, en naar de betekenis achter de beperkte woordenschat die we daarvoor ter beschikking hebben.

Vanbesiens artistieke uitdaging bestond erin te begrijpen hoe sociale, verbindende ervaringen als onderbouw voor een streven naar gelijkheid en rechtvaardigheid verbeeld kunnen worden. Die artistieke zoektocht naar verbeelding vat hij samen als een ‘solidarity poiesis’. Vanbesien: “Sociale ervaringen van verbinding zijn de levende onderbouw voor maatschappelijke rechtvaardigheid en solidariteit. Een duidelijke handleiding of invulling is er niet. Alles ligt open, er zijn inconsistenties, er zijn conflicten. Verbeelding speelt er een cruciale rol in, tegelijk bestaan er geen woorden of beelden voor. We moeten op zoek naar de laag onder de woorden.”

TRAILER // Robin Vanbesien - 'Under These Words (Solidarity Athens 2016)' - 2017, 52' from Robin Vanbesien on Vimeo.

Na de film gaat Vanbesien in gesprek met stadsresidenten Simon Allemeersch en Elly Van Eeghem, onderzoeker Pascal Debruyne en activiste Nayibe Gonzales. Dramaturg Jasper Delbecke modereert het gesprek. Aansluitend kan je vanaf 22:00 naar Sound of Sisso dj’s in het Vooruit Café.


Over Tot in de Stad!

Tot in de Stad! is het reflectieprogramma van het STADSATELIER, het onderzoeksatelier van Vooruit rond kunst en samenleving. In het STADSATELIER onderzoeken kunstenaars mogelijke én onmogelijke suggesties voor de ‘open stad’ waarover gerenommeerd socioloog Richard Sennett spreekt in zijn essay ‘The Open City’.

Tot in de Stad! is een vijfluik dat we opzetten samen met partnerorganisaties De Koer, Atelier Autonome vormgeving KASK, Piloot.co en de onderzoeksgroep Art, Space & Context LUCA. Daarbij focussen we samen op werk dat zich ontwikkelt in de Gentse context. Tot in de Stad! richt de blik op artistieke praktijken die ingrijpen op of vertrekken vanuit het sociale weefsel van een wijk of stad

De vertoning van de film van Robin Vanbesien vormt het derde deel. Eerder op het programma stonden een rondgang langs artistieke interventies op de Tondeliersite door Piloot.co en de voorstelling van ‘Musee Museum’, of hoe een boek over een openbaar plein een museale ervaring kan geven, door LUCA School of Arts. Het vierde luik wordt op 22 maart georganiseerd door de studenten Autonome Vormgeving van KASK School of Arts. Het is tevens de afronding van het nieuwe stadsproject ‘Toerist in eigen stad, migrant in eigen land’, onder begeleiding van kunstenaar Paoletta Holst. Het vijfde en laatste luik vindt plaats op 19 april in De Koer, in de Brugse Poort.

Extra informatie

Tot in de stad! #1

wo 07.02 - 19:00 Foyer Theaterzaal
film / talk / debat / #stadsatelier / #thinkVooruit
gratis
een organisatie van Vooruit, De Koer, Atelier Autonome vormgeving KASK, Piloot.co en de onderzoeksgroep Art, Space & Context LUCA