www.vooruit.be

Piet Arfeuille / Theater Malpertuis

Europa in de herfst

Minard - Theater
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Valt de Europese Unie uit elkaar?

“To be scared or not to be scared, that’s the question!”

Het is onrustig in de wereld. De vluchtelingenstromen zorgen voor angst en paniek. Het multiculturele project ligt onder vuur. Overal steken protectionisme en nationalisme weer de kop op. Staat de Europese Unie op het punt uit elkaar te vallen? Of zijn we onderweg naar een nieuw Europees project?

Acht jonge acteurs met een diverse achtergrond verdiepen zich in de actualiteit en zoeken naar antwoorden. Door zichzelf en anderen vragen te stellen. Maar ook door te spelen. Want waar de theorie tekort schiet, kan het toneelspelen verhelderend werken.

Griekse mythologie

Sinds begin november 2017 buigen de acht acteurs zich onder leiding van regisseur Piet Arfeuille over twee oertragedies uit de Thebaanse cyclus: ‘Oedipus in Kolonos’ en ‘Antigone’. Met ‘Europa in de herfst’ verdiept de jonge ploeg zich in de actualiteit van het oude continent en zoekt naar parallellen en antwoorden in het klassieke Griekse repertorium. Op de leestafel liggen kranten van de afgelopen maanden, boeken van journalist Geert Mak, Luuk Van Middelaar en zelfs songteksten van Nadia Tolokonikova, frontvrouw van de Russische punkband Pussy Riot.

Opmerkelijk en toch weer niet eens zo verrassend dat we vandaag kunnen teruggrijpen naar de alleroudste saga’s om iets te vertellen over de actualiteit. De Griekse mythologie beschrijft hoe Europa, een jong meisje uit Libanon, door de als witte stier vermomde oppergod Zeus naar Kreta wordt ontvoerd. Die reis naar het Westen roept helaas een gelijkenis op met de minder fortuinlijke overzeese tochten van vluchtelingen die zich de afgelopen jaren aan de gevaarlijke overtocht waagden. In het wereldvermaarde ‘Antigone’ zijn dan weer veel parallellen te ontdekken met het actuele spanningsveld tussen de natiestaat en het continent, de eigen identiteit en de geglobaliseerde wereld. Na een brutale aanval vanuit Argos, kiest Kreoon resoluut voor de eigen staat en dat op een doorgedreven manier die niet veel ruimte laat voor andere meningen.

50 jaar Theater Malpertuis

Theater Malpertuis viert dit seizoen haar 50ste verjaardag: op 9 december 2017 was het exact vijftig jaar geleden dat de eerste voorstelling in première ging. Artistiek directeur en regisseur Piet Arfeuille greep ‘Europa in de herfst’ dan ook aan als een scharniermoment naar de toekomst door bewust te kiezen voor acht jonge pas afgestudeerde acteurs. Ze kregen een verschillende opleiding (KASK Gent, RITCS Brussel, Koninklijk Conservatorium Antwerpen, East 15 Acting School Londen) en hebben diverse roots (Gent, Antwerpen, Genk, Brussel, Ghana, Marokko).

‘Europa in de herfst’ zal de derde voorstelling van Piet Arfeuille voor Theater Malpertuis zijn met een politiek thema, na ‘Recht zal zijn wat ik zeg!’ over populisme en ‘GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder’ over terreur. Deze keer zijn het de grondvesten van de democratie zelf die het onderwerp van de voorstelling vormen.

 

 

Koop tickets aan voordeligere prijs

Vanaf 3 tickets geniet je van een voordelig tarief. Stel zelf een abonnement samen met minstens 3 events en krijg een korting tot 20%.

Button bestel abonnement

Extra informatie

di 23 t/m do 25.01 - 20:00 Minard
theater / #stadsatelier
€18 / 16 / 14
aftertalk
NED
ism Victoria Deluxe

Credits

tekst & regie / text & direction: Piet Arfeuille naar / after Sophocles - cast: Soufiane Chilah, Dries De Sutter, Elien Hanselaer, Gorges Ocloo, Lauranne Paulissen, Joren Seldeslachts, Timo Sterckx & Loes Swaenepoel - dramaturgie / dramaturgy: Klaas Tindemans - scenografie / scenography: Amber Vandenhoeck - licht / light: Mark Van Denesse - kostuums / costumes: Lieve Pynoo - productieleiding / production direction: Rik Teunis - beelden / pictures © Fréderique Vansteenwegen