www.vooruit.be

Anoek Nuyens & Rebekka de Wit

Tenzij Je Een Beter Plan Hebt

Theaterzaal - Theater
  •    
  •    
   
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Is de mens wel in staat zichzelf uit het centrum van het denken weg te halen?

In een Japans onderzoeksstation voor apen woont een chimpansee die veel beter dan mensen getallenreeksen bleek te kunnen onthouden. In allerijl werden mensen met een fotografisch geheugen bijeengetrommeld om het tegen de aap op te nemen. Honderdvijftig jaar na Darwin willen we kennelijk nog steeds beter zijn dan dieren. Laat staan dat we gelijk zouden zijn aan planten of dingen. En dat is niet alleen omdat we daarmee heel wat rechten zouden inleveren, maar ook omdat het daadwerkelijk onze verbeelding voorbij gaat. Is de mens wel in staat zichzelf uit het centrum van het denken weg te halen?

Inmiddels roepen steeds meer denkers op om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding bij te stellen en worden er steeds meer proefschriften over de post-humanistische zaak geschreven. Er zijn zelfs verenigingen die je vragen de mier in jezelf wakker te maken. Omdat ze die proefschriften lang niet allemaal uitgelezen kregen en de mier in zichzelf niet wakker kregen, proberen theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit iets anders. In samenwerking met journalisten, activisten, filosofen, juristen en een mediastrateeg gaan theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit op zoek naar een manier om een wereld te verbeelden waar de mens niet de maat der dingen is. Tenzij je een beter plan hebt.

  • "Helder en betrokken verhaal over het goede doel'" - **** Parool over 'Hulp' van Anoek Nuyens
  • "Anoek Nuyens stuurt je niet met niks naar huis'" - **** Theaterkrant over 'Hulp'
  • "We hangen meer dan vijf kwartier aan haar lippen" - **** Theaterkrant over 'Ik weet er te weinig van' van Rebekka de Wit
  • "De Wit laat zien hoe je te verzoenen met de imperfectie van het bestaan" - *** Volkskrant over 'We komen nog één wonder te kort'

 

Optie C, een extra na de voorstelling op vr 08.12 

Aansluitend aan de theatervoorstelling vindt in elke speelstad de doorlopende denktank Optie C plaats. De voorstelling opent de verbeelding, Optie C maakt het concreet. Met wetenschappers, politici, psychiaters, activisten filosofen en het publiek gaan Nuyens en De Wit het gesprek aan. In iedere stad maken ze een nieuwe stap in hun zoektocht naar antwoorden: wat moeten we doen om een nieuwe orde af te dwingen? www.tenzijjeeenbeterplanhebt.nl

Op vr 08.12 gaan Anoek en Rebekka een gesprek aan met Tine Hens. Hens is historica en auteur van 'Het klein verzet', het verhaal van mensen die van Griekenland tot Denemarken in hun eigen wijk of stad, bewijzen dat een andere, sociaalecologische economie mogelijk is. Ook werd Tine dit jaar bekroond met de FRDO Persprijs Duurzame Ontwikkeling.


 

Koop tickets aan voordeligere prijs

Vanaf 3 tickets geniet je van een voordelig tarief. Stel zelf een abonnement samen met minstens 3 events en krijg een korting tot 20%.

Button bestel abonnement

Extra informatie

do 07 & vr 08.12 - 20:00 Theaterzaal
theater / #stadsresident
€14 / 12 / 10 / 8
NED
aftertalk vr 08.12

 

Op vr 08.12 vindt er na afloop van de voorstelling een doorlopende denktank plaats. De voorstelling opent de verbeelding, de denktank maakt het concreet. Samen met betrokkenen uit het lokale maatschappelijke veld en het publiek gaan Nuyens en De Wit het gesprek aan.

Credits

concept, spel & tekst: Anoek Nuyens & Rebekka de Wit - eindregie: Davy Pieters - muziek: Christiaan Verbeek - vormgeving: Wikke van Houwelingen & Marloes van der Hoek - video: Willem Weemhoff - publiciteitsbeeld Michiel Cotterink - coproductie / co-production: De Nieuwe Tijd & DE COPRODUCERS

onder de noemer DE COPRODUCERS geven acht Nederlandse kwaliteitstheaters (Rotterdamse Schouwburg, Frascati, Theater aan het Spui, De NWE Vorst, De Verkadefabriek, de Toneelschuur, Theater Kikker en de Zwolse theaters) een impuls aan de ontwikkeling van vernieuwend dans- en theateraanbod.