www.vooruit.be

Philipp Blom

De opstand van de natuur

Theaterzaal - Boekvoorstelling
  •    
  •    
   
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Een geschiedenis van de kleine ijstijd en het ontstaan van het moderne Europa

Aan het einde van de zestiende eeuw werd Europa getroffen door een ‘kleine ijstijd’, die duurde tot het begin van de achttiende eeuw. De gemiddelde temperatuur daalde enkele graden, de winters werden koud en lang, rivieren en meren bevroren en de zomers waren onstuimig, met extreme stormen en onweer. Overal mislukten oogsten en leden mensen honger en kou. Niet alleen boeren maar ook landeigenaren raakten verarmd. Het agrarische, feodale fundament van Europa brokkelde af en er ontstonden nieuwe vormen van economische activiteit in de steden. En met de opkomst van de stedelijke, industriële samenleving kwam ook een nieuwe vorm van denken op: de verlichting was geboren. 

Aan de hand van ooggetuigenverslagen brengt schrijver/journalist Philipp Blom deze historische omwentelingen in een wervelend verhaal bijeen. Maar hij trekt ook de parallel met vandaag: de gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder – kunnen we de gevolgen overzien? Wat vermag de politiek? En kunnen we leren van het verleden?

Philipp Blom (Hamburg, 1970) is historicus, romanschrijver, journalist en vertaler. Hij studeerde in Wenen en Oxford en schreef enkele historische werken: 'To Have and to Hold' (2002) en 'Encyclopédie' (2005). Bij het brede publiek werd hij bekend met o.a. 'Het verdorven genootschap' (2010), over de vergeten radicalen van de achttiende eeuwse Franse Verlichting, en 'Alleen de wolken' (2014), over cultuur en crisis in het Westen van 1918 tot 1938. Hij schreef ook twee romans: 'The Simmons Papers' (1995) en 'Luxor' (2006), en vertaalde 'Amsterdam' van Geert Mak in het Engels.

Blom schrijft voor tal van Britse en Duitse kranten en tijdschriften zoals The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit, en voor Vrij Nederland.

 

20:00-20:10 - Korte algemene intro Paul Verhaeghe
20:10-20:45 - Openingslezing Philipp Blom
20:45-21:30 - Gesprek Philipp Blom & Dirk Holemans (Oikos)
21:30-... - Vragen uit de zaal & signeren aan de boekenstand Walry

Extra informatie

tickets: €5

NED

 

Credits

ism Oikos & De Bezige Bij - (c) Thierry Demarquest