www.vooruit.be

Steve Gunn / Michael Chapman

Theaterzaal - Rock, Concert
  •    
  •    
  •    
     
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Drie jaar geleden zette de toen nog relatief onbekende New Yorkse folkrockgitarist Steve Gunn met zijn band een tot de nok gevuld Vooruit Café in lichterlaaie. In 2017 keert hij solo terug, deze keer naar de Theaterzaal. En hij krijgt het gezelschap van folkrocklegende Michael Chapman.

Steve Gunn / Michael Chapman

 

++++

Steve Gunn

Steve Gunn is een virtuoze fingerpicker die flarden Britse folk, bluesy psychedelica en JJ Cale-achtige woestijnrock in topsongs kan gieten. Live is de man nooit minder dan sensationeel. Op woensdag 12 april komt hij dat bewijzen, met een niet te missen show vol minimalistische gitaarraga's à la John Fahey en melancholische folksongs.

Gunn stond bij een klein groepje kenners en fans al langer bekend als een parel uit de Amerikaanse undergroundscene. Die status verwierf hij met passages in droneband GHQ en Appalachian folkers The Black Twig Pickers, samenwerkingen met Mike Cooper én een parttime job bij Kurt Viles band The Violators. Toen hij in 2009 met langspeler 'Boerum Palace' naar buiten kwam, trad Steve Gunn zelf in de spotlight. Sinds dat album is Gunns faam alleen maar toegenomen.

Op platen als 'Way Out Weather' en vooral 'Eyes On The Lines' (Matador, 2016) verzamelde de Amerikaan een band rond zich en veroverde definitief een plaats in het hart van elke muziekfanaat. Met die laatste plaat belandde Gunn - terecht - in eindejaarslijstjes van magazines als MOJO, Uncut en The Guardian. Single 'Ancient Jules' prijkte bij Pitchfork zelfs bovenaan in de lijst van beste nummers van 2016.

  • “In een genre waar het gros van de concurrentie op platgetreden paden opereert, is Gunn een hele verademing.” - Focus Knack

 

 

 

++++

Michael Chapman

Special guest is niemand minder dan de legendarische folkrocker Michael Chapman. Op de valreep van 2016 bracht de ondertussen 75-jarige Brit met '50' een fantastische plaat uit op het Paradise Of Bachelors-label. Producer en medespeler op die lp is niemand minder dan fan van het eerste uur Steve Gunn.

Michael Chapman dook midden jaren 60 op in de Londense folkscene, waar hij tussen collegae als Davey Graham, Bert Jansch en Roy Harper naam maakte met intense live performances. Zijn inventieve gitaarspel en atmosferische, autobiografische teksten zijn ook te horen op debuut 'Rainmaker' uit 1969. Met opvolger 'Fully Qualified Survivor', waarop gitarist Mick Ronson (David Bowie) een grote rol speelt, brak hij pas echt door. De bitterzoete song 'Postcards of Scarborough' leverde hem zelfs een onwaarschijnlijke hit op.

Chapman brengt daarna nog ettelijke albums uit die vooral critici en collega-muzikanten kunnen bekoren. Pas aan het begin van het nieuwe millennium keert het tij: een jonge generatie herontdekt Chapmans baanbrekende werk. Chapman toert op dat moment door de USA, met in zijn zog onder andere The No-Neck Blues Band, Jack Rose en een jonge Steve Gunn. Met ex-Sonic Youth-frontman Thurston Moore speelt hij een reeks shows vol noisey elektrische gitaarimprovisaties. Op het Tompkins Square-label verschijnt een tribute album met bijdragen van Hiss Golden Messenger, William Tyler en Meg Baird.

Na meer dan 50 jaar on the road is Michael Chapman nog steeds een opwindende en energieke performer. Een onterecht onderschatte figuur die eindelijk alle lof krijgt die hij verdient.

  • “A terrifically unpredictable album, Survivor, even four decades later, feels beyond any genre tag” - Pitchfork

Extra informatie

tickets: €20 / 17 (vvk)