www.vooruit.be

HEXA with David Lynch's 'Factory Photographs' / Miaux

Balzaal - Elektronica, Concert
  •    
  •    
   
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

HEXA

De nieuwe ‘Twin Peaks’-reeks die in het voorjaar van 2017 verschijnt, doet elke David Lynch-fan spontaan wegdromen. Lynch is anno 2017 nog altijd een van de meest enigmatische regisseurs, met cultklassiekers als ‘Mulholland Drive’, ‘Eraserhead’ en ‘Blue Velvet’ op zijn palmares. De Amerikaan is daarnaast ook een begenadigd muzikant, beeldend kunstenaar, cartoonist én fotograaf. HEXA, een samenwerking tussen Lawrence English (Room40) en Jamie Stewart (Xiu Xiu), creëerde een abstracte soundtrack bij Lynchs fotoreeks van verlaten fabriekspanden.

David Lynch geniet een zeker aanzien als fotograaf. In april 2015 opende de retrospectieve tentoonstelling 'Factory Photographs' in het GOMA museum in Brisbane, Australië. De expo toonde een collectie van honderden foto's die Lynch de voorbije 20 jaar trok van verlaten fabrieksgebouwen in de Verenigde Staten, Polen, Duitsland en Groot-Brittannië. Curator José Da Silva en David Lynch nodigden een aantal artiesten uit om nieuw werk te maken gebaseerd op deze collectie.

Een van de projecten heette HEXA, met het duo Lawrence English en Jamie Stewart aan het roer. Lawrence English is een Australische geluidskunstenaar en staat ook bekend als het brein achter het gevierde Room40-label. Jamie Stewart is dan weer berucht als frontman van avant-popband Xiu Xiu, die onlangs nog de soundtrack van ‘Twin Peaks’ integraal coverde.

HEXA componeerde een unieke soundtrack bij de beelden, een abstracte geluidstrip die verwees naar het industriële lawaai dat ooit door deze ruïnes gierde en het desolate karakter ervan onderstreepte. Wat bij een eenmalige performance moest blijven, mondde uit in het pas verschenen album ‘Factory Photographs’. English en Stewart brengen nu de soundtrack - in combinatie met Lynchs beelden - voor de eerste keer live in Vooruit.

  • “HEXA really nail the brief, distilling trace elements of all the unheimlich styles that Lynch’s art has inspired over the generations, from industrial noise and drone in the toiling Sledge to doom metal in There Never Was and dominating electronic atmospheres in A Breath. Huge recommendation if you're into anything from Lynch, Sunn O))), NiN, Thomas Köner etc.” (Boomkat)

 

Miaux

De synthslaapliedjes van Miaux kan je het best omschrijven als een onweerstaanbare, catchy mix van John Carpenter, Eric Satie en Angelo Badalamenti. Miaux - nom de plume van de Antwerpse-Bosnische Mia Prce - weet als geen ander hoe ze sprookjesachtige elektronica met een licht ongemakkelijke saus overgiet. Horror lonkt dan ook bij elke arpeggio om de hoek.

Debuutplaat ‘Dive’ verscheen op het Antwerpse kwaliteitslabel Ultra Eczema. Meest recente langspeler 'Hideaway' sleepte vier sterren in Humo in de wacht. “De melodieën van Miaux’ tweede langspeler spoken [...] voortdurend door de gangen, en telkens als ‘Midnight Snack’ en ‘Alptraum’ door de stoffige balzaal walsen, wéét je dat je je hier nog héél vaak zult verstoppen”, aldus het weekblad.

Om maar te zeggen: spooky, sfeervolle elektronica en niet voor broekschijters.

Extra informatie

tickets: €13 / 9 (vvk)

gratis voor Subbacultcha-leden

 

zittend concert

 

 

Credits

beeld Miaux © Vincent Royers - beeld HEXA © John Stevens