www.vooruit.be

Eastern Daze - day 3

Stephane Ginsburgh performs Dennis Johnson's 'November'

Balzaal - Concert
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Zin in meer? Koop een weekendticket.

 

Stephane Ginsburgh (US) performs

Dennis Johnson's 'November'

La Monte Young bekende ooit dat ‘November’, een stuk van collega-componist en studiegenoot Dennis Johnson, de inspiratie vormde voor zijn magnus opus ‘The Well-Tuned Piano’. Dennis Johnson schreef de 5 à 6 uur durende compositie in 1959, en mag gerust beschouwd worden als het eerste echte minimalistische stuk ooit. Maar kort daarna verdween Johnson tussen de plooien van de muziekgeschiedenis om zich te wijden aan hogere wiskunde.

Musicoloog Kyle Gann ontdekte midden jaren 90 het stuk op een verhakkelde cassette. De componist was zo geïntrigeerd door wat hij hoorde dat hij Johnson opspoorde. Dennis Johnson was ondertussen zwaar dement, maar toch slaagde het duo erin om de compositie te reconstrueren. Zo werd dit legendarische meesterwerk gered van de vergetelheid.

'November' wordt tijdens Eastern Daze III uitgevoerd door Stephane Ginsburgh, een toppianist voor wie avant-garde en het klassiekere oeuvre één continuüm vormen. Ginsburgh voerde in het verleden zowel stukken op van Morton Feldman als Marcel Duchamp, en werkte samen met Ictus. Bovendien is de man een kei wat betreft het oeuvre van Prokofiev. Een niet te missen, onvergelijkbare trip én de ideale afsluiter van Eastern Daze.

Extra informatie

tickets: €12 / 9 (vvk)
weekendticket: €40 / 37 (vvk)

 

13:00 deuren
13:15 Stephane Ginsburgh performs Dennis Johnson's 'November'

Credits

org Vooruit ism Kraak & Sound In Motion