www.vooruit.be

Wat is Vooruit?

  • Voorgevel Voorgevel
  • Achtergevel Achtergevel
Voorgevel Achtergevel
vorige
volgende
"Vooruit is een centraal platform in een rijk netwerk van artiesten en organisaties uit tal van sectoren.  Geïnspireerd door een turbulente wereld en een kunstensector in beweging, met een hedendaagse blik op de toekomst, versterkt Vooruit de kruisbestuiving tussen de kunsten en de lokale en globale gemeenschap.  We fungeren als een gastvrije ontmoetingsplek en een labo voor ontwikkeling, productie, presentatie, participatie en reflectie. We bouwen verder op een verleden van vernieuwing en maatschappelijk engagement."

 

Vooruit, een Kunstinstelling

Vooruit is sinds 1 januari 2017 een Kunstinstelling. Dat vertaalt zich in onder andere een hernieuwde missie, met daaraan gekoppeld zes centrale speerpunten: support, experiment, connect, engage, reflect en celebrate.

Support +++ Steun bieden aan lokale, nationale en internationale artiesten en organisaties (artistiek, sociaal, educatief, ...), met aandacht voor vernieuwing en culturele diversiteit. Op en naast de podia van ons veelzijdig en inspirerend monument, maar ook tot ver daarbuiten.

Experiment +++ Een labo en platform zijn voor experiment, creatie en transitie. Met extra aandacht voor de rijkdom van een laagdrempelig en divers aanbod.

Connect +++ Verbinden van artiesten, organisaties, publiek en de maatschappij. Het monument speelt hierin, door haar centrale plaats in de stad en de regio, een cruciale rol. We creëren zo een inspirerende plek waar onze eigen werking samenkomt met die van tal van andere spelers in en buiten de stad. We zijn een gastvrij huis waar iedereen welkom is.

Engage +++ Actief inzetten op het engagement tussen de kunsten, onze organisatie en de maatschappij, met als doel een meer rechtvaardige, duurzame en diverse samenleving. Een doorgedreven gelijkekansenbeleid maakt hier deel vanuit, zowel binnen het aanbod, het publiek als binnen de eigen werking. Een extra focus op kwetsbare groepen in de samenleving verfijnt dit.

Reflect +++ Een vrije ruimte bieden aan meningen, wereldbeelden en keuzes. Investeren in kennisdeling, verruiming en (zelf)reflectie.

Celebrate +++ Tijd maken voor optimisme, collegialiteit en generositeit. Een plek waar gevierd mag worden, een plek om trots op te zijn.

 

Vooruit: een belangrijke ontmoetingsplaats in de stad Gent

Vooruit is een bruisende plek in hartje Gent die jaarlijks meer dan 350 000 bezoekers ontvangt. We organiseren sinds 1982 tal van culturele events in al zijn diverse vormen: performance, debat, concert, theater, talk, boekpresentatie, dans, party, lezing, dans en nog veel meer. Per kalenderjaar zet Vooruit zelf 500 à 600 activiteiten op, waarvan een groot deel met partnerorganisaties. Daarnaast werken we met partners samen die ons aanbod aanvullen en versterken door middel van zaalhuur.

Vooruit biedt een brede waaier van activiteiten aan. Dat aanbod zorgt ervoor dat Vooruit een belangrijke ontmoetingsplaats is voor een zeer divers publiek. Ook ons drukbezochte Café - waar je terecht kan voor een maaltijd, een babbel,... - speelt daarbij een belangrijke rol. Tenslotte zorgt onze centrale ligging in hartje Gent ervoor dat het gemakkelijk is om met nieuwe mensen aan de praat te geraken.

 

Vooruit: een beschermd monument met een rijke geschiedenis

Vooruit is gehuisvest in een indrukwekkend 100-jarig monument en beschikt over vier podia, evenveel studio’s (voor lezingen, tentoonstellingen of repetities) en een groot Café en Terras met fietsenparking. Met een oppervlakte van maar liefst 20 000 m² kan je uren dwalen door de ontelbare gangen en kamers die het erkend monument herbergt. Het gebouw is zeven dagen op zeven open; de zalen zijn enkel toegankelijk tijdens activiteiten. Zin om zelf ons gebouw te ontdekken? Schrijf je dan in voor een rondleiding met gids (individueel of in groep).

100 jaar geschiedenis betekent talloze onvergetelijke verhalen, sappige anekdotes en meer van dat. Ontdek ze allemaal hier of koop het boek 'Vooruit 1913-2013'.