www.vooruit.be

Stadsresident Peter Aers in Venetië

  •    
  •    
  •    
  •    
  •    
         
vorige
volgende

Omschrijving

Stadsresident Peter Aers trok in mei naar Venetië om zijn laatste productie, 'Crime and Punishment', te spelen tijdens het festival Dark Matter Games. Over dat avontuur schreef hij een uitgebreid verslag - lees verder onderaan deze pagina.

Verder brengt Peter tijdens KAAP Creative Compass drie gespreksperformances, van donderdag 1 t/m zaterdag 3 juni. Het programma vind je hier. Op maandag 25 juni kan je hem ook nog aan het werk zien in Gent, tijdens een ontbijtgesprek van Vormingplus Gent-Eeklo

 

Dark Matter Games

Naar aanleiding van Dark Matter Games in Venetië, presenteerde ik 'Crime and Punishment' in een aangepaste vorm. Het festival, een samenwerking tussen S.a.L.E. Docks en Workspacebrussels, nodigde verschillende kunstenaars uit die tijdens de Biënnale van Venetië een andere blik kunnen geven op wat kunst kan zijn.

In plaats van onze installatie van 'Crime and Punishment' (de agora en sculpturen) over te vliegen, koos ik ervoor om deze opnieuw vorm te geven met plaatselijke bewegingen. We vertrokken vanuit een gemeenschappelijke noodzaak: een publieke ruimte om te spreken en spelen. In de door studenten bezette tuin van Ca' Bembo gingen we aan het werk met toevallige passanten, kinderen, spijbelaars en vrouwen van de feministische beweging Non Una di Meno. Ons bouwmateriaal kwam van Re-Biënnale, gerecupereerd uit de paviljoenen van vorige Biënnales.

Ospedale al Mare

Eerst ontwikkelden we een stoel om in de agora te plaatsen die de studenten later zullen gebruiken voor nieuwe gesprekken en een geplande open lucht cinema. De kinderen in Venetië hebben weinig ruimte om te experimenteren, zelfs voetballen en fietsen zijn quasi onmogelijk in een door bruggen en water omgeven "speelplek". Met hen maakten we de nieuwe sculpturen, van "de koning" tot "het geweten". In de stad hingen we posters met de "case" uit 'Crime and Punishment'. Op onze vraag "Wie is er verantwoordelijk voor de dood van de koningin?" antwoordden enkele inwoners met toegevoegde briefjes of notities op de affiche. We rondden de week af met de gespreksperformance in het Italiaans en Engels.

Na de gespreksperformance vertelde één van de deelneemsters over "Ospedale al Mare" en het kunstwerk dat ze samen met twee andere studenten daar verrichten. Het verlaten hospitaal is nu de thuis van enkele drugsverslaafde vluchtelingen die er een onderkomen hebben gezocht. De laatste ochtend van mijn verblijf leidde ze me rond, en gingen we in gesprek met "The Sheriff", een Senegalese jongen die officieus leiding nam over de andere vluchtelingen. Het was een veel te korte maar toch open en intense ontmoeting in een Frans taal.

Zo werd deze week in Venetië een intens kluwen van denken, bouwen, praten, spelen en ontmoetingen.

Waarvoor dank aan de organisatoren en deelnemers.

Peter

Dit artikel werd geschreven op 01.06.17

Reageer