www.vooruit.be

Seizoen 2017-2018: context

 

Omschrijving

'Trigger of Happiness' (c) Leonor Fonseca

Vooruit lanceert in het seizoen 2017-2018, naast vertrouwde en bekende projecten, een aantal (ver)nieuwde termen en concepten. We zetten ze hieronder even op een rij. Zo vind jij als bezoeker nog beter je weg in het ruime aanbod.

#8X8
#GASTCURATOR
#NIGHTLIFE
#RESIDENT
#SCHRIJVERSCONCERT
#STADSATELIER
#STADSRESIDENT
#STADSTEKENAAR
#THINKVOORUIT

 

####

#8x8

8x8, dat zijn 8 voorstellingen aan €8 per voorstelling. In deze reeks nieuwe creaties heb je de kans om artiesten te ontdekken die je nog niet kent. Spannende, nieuwe projecten aan een zachte prijs. 8x8 is een project gecreëerd in samenwerking met LOD muziektheater, en vindt telkens plaats op de Bijloke-site. Het programma bevat o.a. werk van pas afgezwaaide KASK-studenten. In het seizoen 2017-2018 zijn dat:

  • Yinka Kuitenbrouwer
  • Atelier Bildraum & Thomas Smetryns
  • Liz Kinoshita
  • Geert Belpaeme / l'hommmm
  • Dounia Mahammed
  • Katrien Oosterlinck
  • Adeline Rosenstein
  • Inne Goris / LOD muziektheater

 

####

#Gastcurator

Vooruit verwelkomt in het nieuwe seizoen ‘andere’ stemmen. We nodigen twee programmatoren/artiesten uit, die op hun beurt nieuwe artiesten naar Gent halen. En er wordt telkens een focusprogramma samengesteld rond één of meerdere thema’s: gender en politiek (Ron Berry) en revolte (Silvia Bottiroli).

 

####

#Nightlife

Iedereen is ooit wel eens in Vooruit gepasseerd voor een feestje of fuif. Of het nu om Kozzmozz, Funky Fabric, ICOON, Think!, Club 923 of het slotfeest van Film Fest + Vooruit gaat: elke week valt er wel iets te vieren in Vooruit. Vanaf het seizoen 2017-2018 vatten we alles wat party, club of late night concert is samen onder de noemer Nightlife. Zo weten echte nachtraven in één oogopslag waarheen.

 

####

#Resident

Vooruit ontwikkelt de komende jaren verder haar Residentieplatform. Zo ondersteunt Vooruit als Kunstinstelling artiesten en gezelschappen op heel wat manieren: financieel, productioneel, technisch en nog veel meer. De termijn van een residentie varieert. Binnen het STADSATELIER neemt het Residentieplatform een centrale plaats in, met ondersteuning voor de Stadsresidenten - zie verder. Begin 2018 geeft writer in residence Hind Fraihi de pen door aan Laura van Dolron. Naast ‘Belangrijk! Nu!’ breekt ze het hele jaar door met woord en daad in het Vooruit-programma in.
 

####

#Schrijversconcert

Het Schrijversconcert is zoals de naam al voorspelt een mix van muzikaal en literair experiment. Auteurs en muzikanten pendelen tussen repetitiehok en schrijftafel, tussen debiteren en jammen. Tot een kolkende lavastroom van woord en klank ontstaat. Verzetten in het seizoen 2017-2018 de bakens: Dimitri Verhulst, Mauro Pawlowski, Maud Vanhauwaert, Fikry El Azzouzi, Gerda Dendooven, Tom Kestens, Geert Waegeman en Corrie Van Binsbergen. Voor fans van the best of both worlds.

 

####

#Stadsatelier

STADSATELIER is de bundeling van artistieke praktijken/samenwerkingen die actief zijn rond transitie, participatie, debat en nog veel meer. STADSATELIER wordt zo een onderzoeksatelier rond kunst en samenleving, met de stad als werkplaats. Deelnemende kunstenaars, collectieven en partnerorganisaties functioneren als bruggenbouwers tussen het artistieke en maatschappelijke veld. En jou als burger betrekken we actief bij elk nieuw initiatief. Hou onze online kanalen en magazines in de gaten voor meer concrete informatie over de verschillende projecten.

 

####

#Stadsresident

Binnen het STADSATELIER organiseren we verschillende residentietrajecten: de Stadsresidenten. Het gaat steeds om artiesten die de stad als thema gebruiken en daar - vaak via participatieve kunstpraktijken - mee aan de slag gaan in hun werk. Met elke maker legt Vooruit een persoonlijk traject vast dat regelmatig wordt geëvalueerd en bijgesteld. Het hoofdaccent van dat parcours ligt op ruimte voor onderzoek en ontwikkeling. Stadsresidenten actief in 2017-2018 zijn o.a. Elly Van Eeghem, Peter Aers, Yinka Kuitenbrouwer, Ruben Nachtergaele, Naomi Kerkhove en Anoek Nuyens.

 

####

#Stadstekenaar

Zeven tekenaars gaan in het nieuwe seizoen op zoek naar verborgen narratieven in de stad. Vanuit hun eigen nieuwsgierigheid, verzamelen ze verhalen in beeld en woord. De beelden komen tot stand door een langdurige relatie met stadsbewoners en hun omgeving/gemeenschap, de stad en Vooruit. Shamisa Debroey, Vigdis De Cauter, Ruth De Jaeger, Ephameron, Charlotte Peys, Martha Verschaffel en Nina Vandeweghe verkennen tekenend Gent, Antwerpen, Mechelen, Geraardsbergen, Brussel en Oostende. De verhalen en beelden krijgen een plaats In/Uit de kast in magazinevorm en via onze digitale kanalen.

 

####

#thinkVooruit

Onder de noemer thinkVooruit ontwikkelt Vooruit een discours over de kunsten en over de sociaal-politieke kwesties die ze aanpakken. Geïnspireerd door het motto “verbinding in verwarring” van writer in residence Hind Fraihi organiseren we diverse reflectieve en educatieve activiteiten voor ervaren rotten, studenten en geïnteresseerde nieuwkomers: debatten, lezingen, talks, masterclasses, workshops,... We werken daarvoor samen met diverse partners zoals het onderwijs, culturele, sociale en mediapartners, kunstenaars, artistieke collectieven en gastcuratoren.

Dit artikel werd geschreven op 09.05.17

Reageer