www.vooruit.be

Seizoen 2017-2018: intro

 

Omschrijving

'Trigger of Happiness' (c) Leonor Fonseca

 

“The truth is, what we name identity is not essential. We are all passers-by. The world we inhabit began long before us and will continue long after us. As a new planetary consciousness slowly emerges, the reality of a community of shared destiny must prevail over our attachment to difference.” - Achille Mbembé

 

Beste bezoeker,

 

Dit is het eerste seizoen waarin Vooruit aan de slag gaat als Kunstinstelling. We geloven dan ook stellig dat het tot onze verantwoordelijkheid behoort om ons programma open te plooien naar een grote diversiteit aan perspectieven. De selectie die je terugvindt in het Vooruit-seizoen 2017 - 2018, werd opgebouwd samen met talrijke partners, instellingen en artiesten. We zijn er trots op dat we zo'n geweldige groep hebben verzameld om dit programma te bedenken.

Zoals je zal merken, infiltreren verschillende curatoren ons programma met nieuwe projecten. Het seizoen openen we met ‘Make Me Up Before We Blow Blow’, een programma gecureerd door Ron Berry, directeur van het Fusebox Festival in Austin, Texas. Hij componeerde een uitdagend programma vol glitter, queer en cabaret. De Italiaanse curator Silvia Bottiroli presenteert dan weer ‘The May Events’, een focusweek rond het fenomeen ‘protest’, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de protesten van mei ’68 in Frankrijk. Hildegard De Vuyst en Paul Kerstens stelden een festival samen met Palestijnse kunstenaars: ‘The Palestinian Connection’. Met choreograaf en curator Arco Renz nodigen we Indonesische kunstenaars uit naar Gent, in samenwerking met EUROPALIA INDONESIA.

Het voorstellen van dit rijke programma zou niet mogelijk zijn zonder het engagement van onze vertrouwde partners: CAMPO, LOD muziektheater, NTGent, EUROPALIA, Gouvernement, Film Fest Gent, Museum Dr. Guislain, MSK Gent, Kunsthuis, Circuscentrum, Minard, Victoria Deluxe, CC Evergem, Courtisane, Democrazy, KRAAK en nog vele andere. Bij Vooruit beschouwen we samenwerking als dé manier om de nodige mogelijkheden te scheppen voor artiesten en publiek.

In maart 2017 organiseerde Vooruit een onderzoeksweek genaamd BLAUWDRUK. Velen onder jullie hebben ons waardevolle inzichten gegeven over hoe we onze missie als nieuwbakken Kunstinstelling kunnen realiseren. Het was zonder twijfel een uitdagende en spannende week die ons alweer op het hart drukte dat:

  • het ondersteunen van artiesten meer dan ooit centraal moet staan in ons werk;
  • we onze publieken moeten beschouwen als betrokken gemeenschappen.

Deze overtuigingen waren, zijn én blijven onze richtlijnen voor de toekomst.

 

“In Rabot merkte ik dat bewoners nog niet wisten dat de Vooruit een kunstencentrum was geworden. Vooruit is al sinds 1983 niet meer het lokaal van de socialisten. Het gaat hier over ‘echte’ Gentenaars, die op een kleine kilometer vogelvlucht van Vooruit wonen. Dan hebben we het nog niet over iemand die sinds een paar maanden uit Afghanistan is gevlucht. Delen we dezelfde stad en dezelfde toekomst? We delen vaak niet eens dezelfde tijd.

Ik vraag me af hoe dat dan moet met die toekomst. We zullen voort moeten met metaforen die telkens opnieuw gemaakt worden, telkens opnieuw onderhandeld worden. Het lijkt vaker een spagaat dan dat er vaste grond ligt onder onze voeten. De surrealistische metafoor in plaats van de versteende metafoor. Een stad van gelijktijdigheden. Alle mogelijke tijden die naast elkaar bestaan. En wij die daar doorheen proberen te spreken, en elkaar daar doorheen proberen te verstaan.” - Simon Allemeersch / Lucinda Ra

 

Dans- en theatervoorstellingen, Schrijversconcerten, festivals en diverse evenementen worden uitgebreid toegelicht. We ontvangen je met open armen. En zoals je misschien weet, is er bij Vooruit altijd wel meer te doen: residenties, conferenties, rondetafelgesprekken, netwerk- en verhuuractiviteiten, en nog veel meer. Het programma wordt tijdens het jaar voltooid met o.a. vele muziek- en literatuurevents en activiteiten uit ons STADSATELIER, het op de stad gerichte platform van Vooruit.

We nodigen je uit om ons volledige programma te ontdekken hier op onze website en onze sociale media. Er zullen nog voldoende kansen zijn om zelf mee te doen tijdens workshops, try-outs, participatieprojecten, aftertalks,… We waarderen al jouw ideeën en feedback. Aarzel dus vooral niet om ons te mailen (info@vooruit.be), spreek ons aan in het Vooruit Café of neem contact op via een van onze online platforms. We starten graag - of gaan gewoon verder met - een gesprek.

Laten we wel duidelijk zijn: we geloven niet dat kunst alleen de wereld kan veranderen. Maar het kan ons er zeker toe verleiden (of dwingen) om de deur naar nieuwe perspectieven, mogelijkheden en ideeën open te zwieren. Vooruit wil meer dan ooit een plek zijn voor ontmoeting, interactie, bijeenkomsten, artistieke vernieuwing, maatschappelijke betrokkenheid en politiek debat. En hierbij vertrouwen wij op jou om mee te doen.

L’union fait la force!

 

De Vooruit-ploeg

Dit artikel werd geschreven op 09.05.17

Reageer