www.vooruit.be

THE PALESTINIAN CONNECTION

 

Omschrijving

'The Rooster'

 

THE PALESTINIAN CONNECTION

di 20 t/m za 24.02

In 2004 trok dramaturg Hildegard De Vuyst voor het eerst naar de Bezette Gebieden, in het kielzog van choreograaf/regisseur Alain Platel. Sindsdien heeft Palestina haar niet meer losgelaten. Ze kent de Palestijnse podiumkunsten als haar broekzak. Sinds 10 jaar volgt ze een nieuwe generatie makers die ze met alle mogelijke middelen ondersteunt.

Hildegard bundelde krachten met A.M. Qattan Foundation in Ramallah, KVS en les Ballets C de la B voor een programma van workshops. Er volgde een uitwisseling onder de noemer PASS (Performing Arts Summer School), met daaraan gekoppeld producties als ‘Keffiyeh/Made in China’ en ‘Badke’, vorig seizoen nog te zien in Vooruit.

De Vuyst trok met Palestijnse podiumkunstenaars naar Rabat, Kinshasa en Zuid-Afrika en zocht mee naar manieren om hun autonomie te versterken. In 2018 belandt deze jonge generatie met eigen werk in het hart van een Vlaams-Palestijns evenement in Gent.

Ahlan wa sahlan!

in samenwerking met Departement Internationaal Vlaanderen & les Ballets C de la B 

    

 

 

####

Adeline Rosenstein - Décris-Ravage

di 20.02 - 19:00 & wo 21.02 - 17:00 LOD Studio - theater

Van Napoleon tot Nakba

De Joodse actrice en regisseur Adeline Rosenstein doet met ‘Décris-Ravage’ een poging om in zes hoofdstukken uit te leggen hoe de vork in de steel zit. Haar historiserende aanpak, die start in het jaar 1799, is tegelijk verhelderend en tot mislukken gedoemd. 

 

####

Malik Andary & Ata Khatab - The Rooster / Yazan Ewidat & Hamza Damra - Running Away

do 22.02 - 20:00 Theaterzaal

Unieke en eenmalige double bill

‘The Rooster’ van Libanees Malek Andary en Palestijn Ata Khatab bevindt zich op het kruispunt van dabke en hedendaagse dans. Khatab en Andary vermengen in ‘The Rooster’ geschiedenis met hedendaagse invloeden. Dat resulteert in een groepsdans voor vijf dansers, een voorstelling over wie de baas van de mesthoop is. In ‘Running Away’ vecht de Palestijnse performer Yazan Ewidat tegen het overheersende beeld van Palestijnen als strijders, als soldaten.

 

####

Khashabi Ensemble / Bashar Murkus - Other Places

za 24.02 - 20:00 Theaterzaal - theater

Wat betekent Palestina nog voor de Palestijnse diaspora?

Bashar Murkus is een jonge Palestijnse regisseur uit Haifa, een Israëlische stad waar joden en Palestijnen onder toenemende druk samenleven. Murkus is ook de bezieler van het in 2011 opgerichte Palestijnse Khashabi Ensemble. In de theatervoorstelling ‘Other Places’ onderzoekt hij wat Palestina nog betekent voor Palestijnen die er niet wonen.

Dit artikel werd geschreven op 09.05.17

Reageer