www.vooruit.be

'Against Interpretation' was een intense, bevreemdende ervaring

  •    
  •    
  •    
  •    
  •    
  •    
           
vorige
volgende

Omschrijving

Op 12 juni 2015 beleefden we, verdeeld over zeven veelkleurige groepen op evenveel locaties, een boeiend avontuur met Peter Aers' "gespreksperformance" 'Against Interpretation', het tweede luik in de reeks Everything Depends on How a Thing is Thought. Elke groep werd getekend door deelnemers met bijzondere ervaringen of eigenschappen. Zo namen er anderstalige nieuwkomers deel, dove en slechthorende mensen, blinden, mensen die in behandeling zijn voor psychische problemen, gevangenen, mensen die de neiging hebben om te stotteren en mensen die armoede (hebben) ervaren. Zij gingen telkens met andere deelnemers in gesprek. Voor de gespreksstof zorgde een nieuw kortverhaal van Yves Petry, dat door een performer (en door de deelnemers zelf) werd voorgelezen. 

 

Lachen voor de groepsfoto

Hier vind je foto's van de verschillende groepen deelnemers. (Enkel van de groep die bijeen kwam in de Gentse gevangenis, kunnen we geen foto verspreiden.)

 

Enkele reacties van deelnemers 

"De performer onderbrak regelmatig de tekst, stelde een vraag, liet ruimte voor wat verteld wou worden in de groep, bracht hier en daar een surrealistische toets aan… 
Zo kon je stap voor stap binnen kijken in het venster waardoor de anderen naar de tekst hadden gekeken. Het was enorm verrassend hoe anders sommige paragrafen werden gevoeld. Je eigen beleving werd telkens weer getoetst aan die van anderen. En hoewel je niet altijd op eenzelfde golflengte raakte creëerden deze verschillende visies een enorme rijkdom aan extra laagjes in het verhaal. Je zou een boek bijna niet alleen meer willen lezen. Het was genieten, niet in het minst van de schitterende tekst van de hand van Yves Petry.
Dat je na de voorstelling een drankje aangeboden kreeg op het terras van Vooruit, en nog uren met onbekenden bleef staan napraten over het concept, de tekst, en algauw over zoveel meer was een schitterende bonus."

"Het was een intense, bevreemdende ervaring. Ik wou vrij snel in opstand gaan omdat ik niet akkoord was met het verloop van het "groepsgebeuren". Ligt in het aard van het beestje, maar het was toch wel een confronterende ervaring.”

 

Hoe het verder gaat

In het najaar 2015 werkt Peter Aers aan een naslagwerk over zijn onderzoek naar de mate waarin macht een rol speelt in onze omgang met elkaar en de daaraan gekoppelde gespreksperformances 'On Future' en 'Against Interpretation', de eerste twee delen van de reeks Everything Depends on How a Thing is Thought. Het zal ondermeer teksten en impressies van de performances bevatten. Daarover hoor je later meer!

Dit artikel werd geschreven op 24.06.15

Reageer