www.vooruit.be

Art Cinema OFF OFF

Nacht van de Experimentele Film

Balzaal - Elektronica, Concert, Film
 

Performance details

date time hall price tickets/availability

De Romantische geest revisited

De vijfde Nacht van de Experimentele Film koketteert zonder gêne met de Romantiek. De grote gevoelens die bij uitstek in Duitsland ronkend benoemd werden als Sturm und Drang, Sehnsucht en Weltschmerz, of bij de Franse dichter Baudelaire als “spleen”, zijn vandaag onmiskenbaar terug. Het individu tekent zich af als voornamelijk subjectief en solitair, nietig tegenover de natuur en tegelijk vol verlangen om het onbekende tegemoet te treden. Net als de tomeloze natuur boezemt ook de allesverslindende liefde de mens veel ontzag in tijdens de Romantiek. In deze periode die OFFoff tegelijk ook als een psychische gesteldheid benadert, is liefde vooral lijden, denk maar aan Goethes’ Werther.

Het Gentse platenlabel BAADM (gerund door de grafische ontwerpers Joris Verdoodt en Mathieu Serruys) en Sofie Verdoodt doken in de hoge aspiraties van Schiller en Thoreau, het gotische schaduwrijk van Edgar Allan Poe, de passionele poëzie van Rimbaud of Lord Byron, en met deze ingrediënten als leidraad stelden ze een fraaie interdisciplinaire affiche samen. De Romantische overgave van het individu dat leeft volgens “alles of niets” principes, het filosofische concept van het “sublieme” en de esthetica van droom versus werkelijkheid staan centraal in de films en live concerten waar de bezoeker van de Nacht in kan zwelgen.

In de experimentele film en muziek zijn een meer modernistische esthetiek en een rationele digitale cultuur vaak dominant aanwezig. OFFoff daagde bijgevolg enkele geluidskunstenaars – zowel internationale gasten als talent van eigen bodem – uit om op zoek te gaan naar de romantische reflex in hun werk, in juxtapositie met avant-garde-cinema die eveneens deze hogere sferen uitademt. De filmpellicule, de originele formaten, waarvan OFFoff al jarenlang haar handelsmerk maakt, confronteren ze met elektronische en digitale kunstvormen, nu er alsmaar meer aandacht is voor het analoge. Een voorliefde voor vroege fotografie, het schrijven met een ganzenveer en de negentiende-eeuwse ambachtelijkheid vormen immers een antidotum in cynische tijden.

Moeten we echter wel teruggaan in de tijd en het pad van de nostalgie bewandelen, of vinden we ook in de nieuwste muziek en audiovisuele kunst sporen van neoromantische doem en decadentisme? Tijdens de Nacht blaast OFFoff de Romantische geest nieuw leven in met eigentijdse allianties tussen muzikale driften en filmische verlangens.

 

NACHT VAN DE EXPERIMENTELE FILM 2018
––––––––––
20:00
Derek Jarman
— The Angelic Conversation (GB, 1985, 78’, kleur, geluid, digitaal)
––––––––––
21:40
Matthias Müller
— Sleepy Haven (DE, 1993, 15’, kleur, geluid, 16mm)
Concert:
SEQUENCES (BE)
––––––––––
22:30
Bill Morrison
— Lost Avenues (VS, 1992, 7’, kleur, geluid, 16mm)
Philippe Cote
— Les ombres aquatiques (FR, 2016, 11’, kleur, stil, digitaal)
Concert:
TOM JAMES SCOTT (GB)
––––––––––
23:30
Peter Hutton
— Skagafjörður (VS/IS, 2004, 28’, kleur, stil, 16mm)
Ciné-concert:
ELODIE (Andrew Chalk + Timo van Luijk) (GB/BE)
––––––––––
00:00
Afterparty

Additional information

vr 20.04 - 19:30 Balzaal
film / concert / #tegast
€15 / 11 (student, leraar, 65+, CJP-kaart, werkzoekend op vertoon van legitimatie)

 

Credits

org: Art Cinema OFFoff ism Kunstencentrum Vooruit - met dank aan: Stad Gent, Vlaanderen, Vlaams Audiovisueel Fonds, Kunstencentrum Vooruit, texmex-affichage & STAKE5.be