www.vooruit.be

Wetenschapscafé Gent

Uit de kast?

Foyer Theaterzaal - Talk, Debate / Conversation, #ThinkVooruit
 

Performance details

date time hall price tickets/availability

Over LGBTQ in de film

Een speciale editie van Wetenschapscafé Gent waarin Frederik Dhaenens en Sofie Van Bauwel (vakgroep Communicatiewetenschappen, UGent) elk vanuit hun expertise op een toegankelijke wijze licht laten schijnen op seksuele en genderdiversiteit in film.

Waar je in de jaren vijftig het aantal films met LGBTQ personages op één hand kon tellen, hebben we vandaag te maken met een ruim aanbod aan films waar LGBTQ personen of thema’s aangekaart worden. Vooral in de alternatieve en onafhankelijke cinema hebben filmmakers de ruimte genomen om gender, seksualiteit en identiteit op een complexe, niet-stereotiepe en verrassende manier in beeld te brengen, met de New Queer Cinema in de jaren negentig als hoogtepunt.

Het succes van de New Queer Cinema maakte het ook mogelijk voor regisseurs zoals Gus Van Sant, Todd Haynes en Ang Lee om grootschaligere films te maken met steracteurs en –actrices, zoals Cate Blanchett in 'Carol' (Haynes, 2015) en Sean Penn in 'Milk' (Van Sant, 2008). Toch blijft het belangrijk om met een kritisch oog de ontwikkelingen in de gaten te houden. De weinige LGBTQ personages in Hollywood zijn vaak stereotiep en eenzijdig, niet-Westerse cineasten ondervinden productionele problemen om LGBTQ films te maken, LGBTQ films herhalen vaak dezelfde clichématige verhaallijnen en transthematieken blijven onderbelicht.

De gastsprekers gaan met plezier in op deze en andere problematieken en zullen hiervoor gebruik maken van fragmenten uit 'Die Büchse der Pandora' (Pabst, 1929), 'The Children’s Hour' (Wyler, 1961), 'Plata Quemada' (Piñeyro, 2000), 'Le Temps Qui Reste' (Ozon, 2005) en '52 Tuesdays' (Hyde, 2014). Ook zullen ze een blik werpen op het LGBTQ parcours van de huidige editie van Film Fest Gent en ingaan op enkele films je tijdens het festival kan zien.

 

Gastsprekers

Frederik Dhaenens

Frederik is als docent verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de UGent. In zijn onderwijs behandelt hij onder meer media-en communicatietheorieën, media en diversiteit en film- en televisiegenres. Als onderzoeker maakt hij deel uit van het CIMS (Centre for Cinema and Media Studies) en bestudeert hij onder meer hoe mannelijkheid en LGBTQ identiteiten vormgegeven worden in populaire beeld- en muziekcultuur. Zijn huidig onderzoek focust op het socioculturele belang van LGBTQ film festivals.

Sofie Van Bauwel

Sofie is als hoofddocent verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de UGent. Zij doceert culturele media studies, gender en media, en televisiestudies. Zij is lid van het CIMS (Centre for Cinema and Media Studies) en bestudeert de relaties tussen gender en media waarbij ze vooral onderzoek doet naar de beeldvorming van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Momenteel is ze bezig met een onderzoek naar de genderverhoudingen in de productie van media.

Tina De Gendt

Tina De Gendt is freelance journalist en historica. Ze schrijft ondermeer voor Psychologies, was coördinator van de wetenschapsbijlage van De Morgen en werkte mee aan uiteenlopende publicaties omtrent mentale en sociale gezondheid. Voor het november-nummer van Psychologies schreef ze het dossier over burn-out.

Additional information

di 17.10 - 20:15 Foyer Theaterzaal
debat / talk / #thinkVooruit
gratis

Wil je als voorbereiding naar 'Call Me By Your Name' gaan kijken? Tickets en info via filmfestival.be

Credits

org AUGent