www.vooruit.be

Kraak en Vooruit presenteren: Eastern Daze Festival

Master Musicians of Jajouka, Pelt, Joshua Abrams' Natural Information Society, Toad, Norberto Lobo, Razen

Balzaal & Domzaal - Rock, Concert
  •    
  •    
  • Master Musicians of Jajouka Master Musicians of Jajouka
  • Josh Abrams Josh Abrams
  • Norberto Lobo Norberto Lobo
  • Pelt Pelt
  • Razen Razen
  • Toad Toad
    Master Musicians of Jajouka Josh Abrams Norberto Lobo Pelt Razen Toad
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Het nieuwe festival Eastern Daze is een samenwerking tussen Kraak en Vooruit dat de brug slaat tussen etnische folktradities en hedendaagse underground.

Het festival presenteert zes groepen die antieke genres als oude Europese muziek, Indiase raga’s, fado, appalachenfolk, Afrikaanse gnawa en Marrokaanse sufi trance injecteren met een stevige dosis DIY noise, freejazz en drones. Eastern Daze is de 21ste eeuwse invulling van een eeuwenoude traditie van trancemuziek.

Master Musicians of Jajouka

In Jajouka, een bergdorpje in Marokko wonen de Master Musicians of Jajouka. Dit volk zijn Berbers die van generatie op generatie Sufi trancemuziek doorgeven. Ze werden bekend in de jaren '60 doordat zowel de beatgeneratie (William Burroughs omschreef hun muziek als" 4000 jaar oude rock-'n-roll") als pakweg The Rolling Stones er naar muzikale verlichting zochten. Het Westen leerde Master Musicians kennen via Stonesgitarist Brian Jones, die overdonderd na een bezoek de invloedrijke lp 'Brian Jones Presents The Pipes Of Pan At Jajouka' uitbracht. Later volgden samenwerkingen met onder andere Ornette Coleman, Jimmy Page & Robert Plant, Elliot Sharp, Maceo Parker… De Master Musicians komen naar Vooruit met Bachir Attar, reeds meer dan 30 jaar de muzikale leider van het gezelschap.

 

Pelt

De carrière van Pelt (US) overspant ondertussen meer dan 20 jaar en tientallen releases. Oorspronkelijk startte de band als een psychedelische rockformatie. Beïnvloed door o.a. La Monte Young evolueerde Pelt echter van noisy drones, over appalachenfolk tot westerse raga’s en avant-garde minimalisme. Daarnaast profileerden de leden van Pelt zich met boeiende solocarrières; de in 2009 overleden meestergitarist Jack Rose is ongetwijfeld de bekendste van de vier. Nathan Bowles en Mike Gangloff zetten zichzelf zowel solo als samen uitgebreid op de kaart met Amerikaanse appalachenfolk en ragtime, zo getuige de samenwerking met Charlie Parr in The Black Twig Pickers. Mikel Dimmick dronede zich dan weer een weg met Spiral Joy Band.

 

Joshua Abrams' Natural Information Society

Joshua Abrams' Natural Information Society (US) is een bassist en componist die meer dan vijftien jaar actief is in de freejazz/avant-garde kringen in Chicago. Recent legde hij zich toe op de guembri, een traditioneel snaarinstrument afkomstig uit Noord- en West-Afrika, voornamelijk bespeeld door het Marokaanse Gnawavolk. In zijn solowerk versmelt hij Westerse freejazz met Afrikaans-Arabische tradities tot repetitieve, hypnotiserende jams. Abrams werkte o.m. samen met Matama Roberts, Roscoe Mitchell en Henry Grimes. Op drum brengt hij Frank Rosaly mee, een van Chicago’s meest actieve jazz/improvdrummers. Rosaly werkte samen met o.a. Roscoe Mitchell, Marsall Allen, Thurston Moore en Rob Mazurek. Lisa Alvarado - eveneens uit Chicago - komt mee op gong en harmonium.

 

Razen

Razen (BE) is het duo Brecht Ameel en Kim Delcour. Na hun vinyldebuut en een cd op KRAAK puurden ze hun geluid uit, getuige de indrukwekkende lp 'Reed Bombus LFO' (Deep Distance). Beïnvloed door oude Europese muziek en deep listening reduceerden ze hun instrumentarium en wierpen ze zich op uitgepuurd akoestisch minimalisme. Op Eastern Daze stellen ze de dubbel-lp 'Remote Holograms' (KRAAK) voor, waarop de band zich toont als grootmeesters van de eigentijdse trance.

 

Norberto Lobo

Norberto Lobo (PT) is een Lissabonese gitaarvirtuoos die een nulpunt voor de traditie wilt bereiken. Doorheen instrumentale fado, Amerikaanse fingerpicking, Mongoolse keelzang en imaginaire etnische muziek zoekt hij zijn weg naar een unieke vorm van gitaarmuziek. Hij werkte samen met o.a. Joao Lobo, Pak Yan Lau, en bracht verschillende albums uit op het essentiele Mbari records.

 

Toad

Toad (FR) is het nieuwe project van Yann Gourdon van de band France, samen met Pierre-Vincent Fortunier en Guilhem Lacroux. Geïnspireerd door ascetische bergtochten in het hart van Frankrijk brouwt het ensemble een braspartij met traditionele Occitaanse instrumenten, 21ste eeuwse drones en volksmuziek.

 

Tickets

Je kan voor Eastern Daze een dagticket kopen voor € 30 / 25 (vvk) dat je vanaf 16:00 toegang geeft tot alle concerten: in de namiddag in de Domzaal en 's avonds in de Balzaal.

Kan je enkel 's avonds? Dan kan je een avondticket voor € 20 / 17 (vvk) aanschaffen voor de concerten in de Balzaal vanaf 20:00.

Extra informatie

15:45 deuren

 

16:00 Razen
17:10 Norberto Lobo
18:20 Toad
20:30 Joshua Abrams' Natural Information Society
21:45 Pelt
23:00 Master Musicians of Jajouka

 

Credits

Org.: KRAAK & Vooruit