www.vooruit.be

Wooden Wand / Josephine Foster

Dansstudio - Pop, Elektronica
  •    
  • Wooden Wand Wooden Wand
  •    
  Wooden Wand Wooden Wand  
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Outsider folk & Americana  

Wooden Wand

Enkele jaren terug werd de term 'New Weird America' uitgevonden om een tros groepen te benoemen die avant-garde, vrije improvisatie, psychedelica, noise en folk tot een Frankenstein-achtig geheel combineerden. Deze was op niemand meer van toepassing dan op de band van James Jackson Toth; Wooden Wand & the Vanishing Voice. Na het uitéenvallen van dit losse amalgaam van muzikanten ging Toth verder als Wooden Wand. Soms alleen, soms in combinatie met telkens andere begeleidingsgroepen als The Briarwood Virgins, Second Attention of Word War IV.

Gaandeweg ontwikkelde Toth zich meer en meer tot een klassieke singer-songwriter die als een 21e eeuwse Townes Van Zandt een hoogst persoonlijk oeuvre opbouwt op doorleefde outlaw country, lonerfolk en blues. Constante hierin zijn zijn cryptische, apocalyptische teksten die bol staan van surrealistische beeldspraak. In 2010 begon met het essentiële 'Death Seat' op Michael Gira's Young God label een foutloze opéenvolging van vier sterren platen; 'Briarwood', 'Blood Oaths of The New Blues' en het onlangs uitgekomen 'Farmer's Corner'. Meer dan ooit ontketend Toth op die plaat zijn innerlijke Neil Young, akoestische Americana ontdaan van alle franje.

 

Josephine Foster

Voor fans van Karen Dalton, Vashti Bunyan, Diane Cluck, …

Josephine Foster groeide op in Colorado. Ze trad tijdens haar tienerjaren op als zangeres op begrafenissen en trouwfeesten met de ambitie om later de stap naar opera te maken. Maar tijdens haar klassieke opleiding begon ze meer en meer the Great Amercian Songbook, Britse folk en psychedelica te ontdekken, wat haar inspireerde om zelf nummers te schrijven.

Haar studies liet ze vallen en sinds begin jaren 2000 brengt ze geregeld platen uit die gaan van 19e eeuwse Duitse liederen, Grace Slick-achtige psychedelische rock en Spaanse en Baskische traditionele muziek (die laatste samen met haar man, gitarist Victor Herrera).

Op haar meest recente plaat uit 2013 'I'm A Dreamer' keert ze terug naar Amerika, meebepaald Nashville waar de plaat is opgenomen; het resultaat is een melancholische herwerking van post-war country, blues en barroom jazz.


 

Programma

20:00 Deuren
20:30 Josephine Foster (50')
21:30 Wooden Wand (50')
22:30 Einde

Extra informatie