www.vooruit.be

Grote woorden, kleine revoluties

slotdag

Diverse Zalen - Workshop
  • Slot VOORUIT100 Slot VOORUIT100
  •    
  • Daphne van den Blink - De Wereld Morgen Daphne van den Blink - De Wereld Morgen
  •    
  •    
  •    
Slot VOORUIT100   Daphne van den Blink - De Wereld Morgen      
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

De voorbije maanden heeft Vooruit niet alleen haar geschiedenis herdacht, maar met veel verschillende partners de blik ook op de toekomst gericht - met een pak experimenten en inspirerende ontmoetingen. Veel van die residenten, medewerkers, partners lieten sporen na in de vorm van producten, installaties, manifesten en opinies, nieuwe ideeën en concrete toekomstplannen.

Wat hebben we tijdens VOORUIT100 geleerd? Wat dragen we mee uit de voorbije 100 jaar en wat willen we de komende maanden en jaren verder onderzoeken, ontwikkelen en uitdragen? Welke wereld wil jij binnen 5 jaar en waartoe ben je bereid om dat mee mogelijk te maken? Wat is jouw kleine revolutie? Op de slotdag van ‘Possible Futures’ willen we samen met jullie aan de slag gaan. Laat je op deze dag inspireren of help nieuwe ideeën en acties ontwikkelen.


PROGRAMMA


openingslezing Rik Pinxten: Kleine Revoluties

11:00-12:00


inspiratiesessies

12:30-16:30

Volg inspiratiesessies (telkens 30 min) bij een boeiende spreker. Heb je daarna zin om met de spreker en enkele andere toeschouwers door te bomen? Dan kan je uitwijken naar de Majolica voor een “break-out”, waarbij je dieper in kan gaan op wat in de lezing besproken werd.


workshops
12:15-17:00

 

workshops for kids
11:00-17:00

 

doorlopend
11:00-17:00


Uitreiking Repareerprijs
16:00

ONBETAALBAAR – De Veiling der Dingen
17:00-19:00

Ana Borralho & João Galante – Atlas
20:00

slotparty
22:30

  

 

>>> Hier kan je een schema downloaden met een handig programma-overzicht.


-----------------------------------------------


OPENINGSLEZING
Rik Pinxten: Kleine Revoluties

11:00-12:00 Theaterzaal – gratis mits reserveren

Rik Pinxten (emeritus hoogleraar culturele antropologie en studie van religies UGent) bracht onlangs het boek ‘Kleine Revoluties’ uit, waarin hij een pleidooi houdt voor kleine creatieve acties die een verschil kunnen maken in ons dagelijkse leven en in de wereld.

We voelen ons vaak machteloos om iets wezenlijks te veranderen. Pinxten toont dat we bij revoluties niet noodzakelijk aan massabewegingen moeten denken. Verandering kan ook van onderuit groeien. Initiatieven op kleine schaal – lokale handel, stadslandbouw, ruilbeurzen, … – kunnen al heel wat bereiken.

Vooraf leest Andrea Bozic ‘A World’ voor, een manifest dat afhankelijk van de context andere vormen aanneemt, van geluidsinstallatie, tot een lege galerijruimte, een boek, postkaartjes of een live performance… In welke gedaante ook, ‘A World’ is een uitnodiging om de wereld te hervormen door iets weg te denken en het op een andere manier te herdenken. Op Possible Futures zijn alle zinnen van de tekst verspreid doorheen het gebouw.

 naar boven

 

INSPIRATIESESSIES

Volg vanaf 12:30 om de 45min een inspiratiesessie bij een boeiende spreker. Elke lezing duurt 30 minuten en vindt plaats in de Dansstudio. Heb je daarna zin om met de spreker en enkele andere toeschouwers door te bomen over het onderwerp? Dan kan je uitwijken naar de Majolica voor een “break-out”, waarbij je dieper in kan gaan op wat in de lezing besproken werd. Je kan ook gewoon blijven zitten voor de volgende lezing.

 


‘Belemmeren oogkleppen ons zicht op de toekomst?’ door Ruben Mersch (auteur ‘Oogklepdenken’)
lezing: 12:30-13:00 Dansstudio – gratis 
break-out: 13:00-13:30 Majolica

We worden misleid door ons eigen brein. Dat is de conclusie van filosoof Ruben Mersch in zijn boek ‘Oogklepdenken’, zijn begeesterde strooptocht tegen de idiote trekjes in onszelf. Oogkleppen belemmeren het uitzicht, dus ook op de  toekomst. We denken graag dat we rationele wezens zijn, maar zijn we dat wel echt? Oogklepdenken gaat op zoek naar de valkuilen in ons denken die ons vatbaar maken voor halve waarheden en hele leugens. Van beleggingen en voetbal tot antidepressiva en antioxidanten.

 naar boven

 

‘Kan kunst nuttig zijn?’ door Florian Malzacher
lezing: 13:15-13:45 Dansstudio – gratis 
break-out: 13:45-14:15 Majolica

Waar ook een samenleving opgeschrikt wordt door onrust – in de Arabische wereld, Griekenland, Spanje of Turkije – artiesten zijn altijd de eersten om mee actie te voeren. Maar speelt kunst zelf een rol bij dit soort activisme? En hoe? Deze korte lezing gaat over kunst die zich engageert voor concrete doelen: van Yes Men en Reverend Billy, Yomango!, de Russische dissidenten van Voina tot de vroegere burgemeester van Bogotá Antanas Mockus.

Florian Malzacher is artistiek directeur van Impulse Theater Biennale. Van 2006 tot 2012 was hij coprogrammator van het kunsenfestival Steirischer Herbst in Graz (Oostenrijk), waar hij in 2012 ook de 170-uren durende marathon ‘Truth is Concrete’ cureerde over kunst in de politiek.

 naar boven

 

‘Hoe praten met een boom en ervoor zorgen dat hij luistert?’ door Bureau d'Espoir
lezing: 14:00-14:30 Dansstudio – gratis 
break-out:14:30-15:00 Majolica

Bureau d’Espoir heeft het over het politieke potentieel van bomen en een verruimd begrip van een 'dialoog' voor de toekomst. Na de lezing nodigen we de aanwezigen uit voor een interactieve sessie met de Hoop Tarot-kaarten. Tijdens Possible Futures opent Bureau d'Espoir ook 2 dagen lang haar deuren voor bezoekers. Om te praten over wat 'hoop' vandaag (weer) kan betekenen. Iedereen brengt een voorwerp mee dat hoop voor hem of haar in beweging zet. Of ermee geassocieerd is. De gesprekken worden opgenomen in de collectie van het Natural History Museum of Hope voor verdere analyse.

 

 naar boven

 

‘Hoe kunnen we samenwerken met open structuren?’ door Thomas Lommée
lezing: 14:45-15:15 Dansstudio – gratis
break-out: 15:15-16:15 Majolica

Thomas Lommée vertelt over het OpenStructures project, dat een constructiemodel wil ontwikkelen waarbij iedereen vertrekt van een gedeelde geometrisch structuur. Het resultaat is een soort van collaboratieve Meccano waaraan iedereen delen kan bijdragen. Lommée zal enkele stukken en objecten meebrengen, waar de deelnemers mee kunnen puzzelen.

 naar boven

 

‘Kunnen we kiezen voor Bruto Nationaal Geluk?’ door Maarten Desmet
lezing: 15:30-16:00 Dansstudio – gratis
break-out: 16:00-16:30 Majolica

Bhutan kiest voor een ontwikkelingsfilosofie die focust op het welzijn van de bevolking en het milieu, het Bruto Nationaal Geluk. Wat betekent het Bruto Nationaal Geluk precies? En hoe kunnen we het vertalen naar onze Westerse wereld? Is het een oplossing voor onze maatschappelijke, economische en milieuproblemen? Is er een verband tussen collectief welzijn en individueel geluk? Maarten Desmet brengt een even positief als constructief verhaal.

 naar boven

 

Digibar: ‘Wat is de impact van technologische (r)evoluties: hacken?’
15:00-17:00 Mokabon – gratis mits reserveren

Belgacom-spionnage, NMBS datalek... Ooit begonnen als een kleine (r)evolutie, maar ondertussen een grote geworden; hacken. Wekelijks lezen we berichten over websites, bedrijven, persoonlijke data die gehackt worden, maar wat is hacken eigenlijk? En is hacken wel zo negatief als we denken? Expert Mathy Vanhoef (die eerder aantoonde dat iedereen kan meelezen als je berichten verstuurt via WhatsApp) komt vertellen over het fenomeen, hoe je mensen kan hacken, hoe je jezelf kan beschermen... De Gentse hackerspace Whitespace gaat constructief aan de slag met hacken en komt toelichten dat niet alle hacks negatief zijn. Yvan Janssens (die eerder de Digibox hackte) vertelt hoe corporate bedrijven omgaan met hackers, hoe hackers privé en werk gescheiden houden en welke regelgeving er bestaat.

 naar boven

 

 

WORKSHOPS

‘Wat zijn invasieve soorten en hoe gaan we ermee om?’ door FoAM, timelab & Lisa Ma
12:15-14:15 Antiekzolder – gratis mits reserveren

Ooit al gehoord van “invasieve” plant- en diersoorten? Dat zijn organismen die onze stedelijke omgeving binnendringen en er bestaande soorten gaan overheersen en verdringen. Denk aan dieren als Canadese ganzen, lieveheersbeestjes, wolhankrabben, escargots, brulkikkers en parkieten of aan planten als Japanse duizendknoop en springbalsemien. Deze planten en dieren veroorzaken veel overlast en vernieling van de habitat. Binnen steden en provincies zijn er dan ook experten in invasieve soorten aan het werk en wordt er veel geld en energie besteed om ze te bestrijden.

Maar wat als we de invasieve soorten als bron zouden bekijken in plaats van als overlast? Dat is het vertrekpunt van de Brits/Chinese Lisa Ma die binnen Timelab momenteel een onderzoekstraject aflegt. Ze ging in Gent aan het werk met allerlei experten (marinebiologen, stadsecologen, filosofen, urban planners, chefkoks, vogelkenners, jagers, ...) om informatie te verzamelen, maar ging ook zelf aan het experimenteren: ze maakte o.m. quiche met ganzenei en taart met Japanse duizendknoop, en ze probeerde een gelaatsverzorging met levende escargots.

FoAM en Timelab bundelen de krachten voor een workshop scenarioplannen rond de ideeën van Lisa Ma. Hoe kan de toekomst van invasieve soorten eruit zien in Gent? FoAM faciliteert de workshop aan de hand van een door hen ontwikkelde methode om mogelijke toekomstscenario’s vorm te geven. Lisa Ma levert het vertrekpunt voor de workshop.

 naar boven

 

‘Is een nieuwe grondwet mogelijk?’ door Christophe Meierhans
12:30-14:30 Foyer Theaterzaal – gratis mits reserveren

Hoe zou de toekomst eruit zien als we andere wetten hadden? Kunstenaar Christophe Meierhans (C&H) heeft samen met enkele experten een nieuwe grondwet samengesteld. Wat zou jij veranderen aan onze wetgeving? En moeten we naar een ander soort kiessysteem?

 naar boven

 

‘Hoe kunnen we de toekomst verbeelden?’ door SPIN
14:45-16:45 Antiekzolder – gratis met reserveren

Grappige vragen, vreemde voorstellen en strikt getimede antwoorden. SPIN neemt je mee naar een sauna van ideeën voor de toekomst, om er spelletjes te spelen, vragen te stellen, te fantaseren en moedig in the hakken op de hete topics die zich aandienen.

 naar boven

 

Sarah Vanhee – Lecture For Every One
15:00-16:30 Foyer Theaterzaal

Met ‘Lecture For Every One’ kaapte Sarah Vanhee onuitgenodigd bijeenkomsten van mensen – een bedrijfstop, gemeenteraad, wijkcomité, enzovoort – om er een korte lezing te geven. Ze zoekt daarbij een antwoord op de vraag: is het mogelijk om in onze versplinterde maatschappij mensen collectief en individueel aan te spreken? Deze sessie is vooral bedoeld als nagesprek voor mensen die een lezing van Sarah meemaakten en hun ervaring met andere toehoorders willen delen, maar ook wie geen lezing meegemaakt heeft, is welkom.

 naar boven

 

Veridiana Zurita – Host me and I cook for you
16:00 Café

Voor haar project ‘Host me and I cook for you’ ging de Braziliaanse kunstenares Veridiana Zurita gedurende 15 dagen telkens in een ander Gents huis logeren. In ruil voor een bed, kookte zij een diner voor haar gastheer/vrouw. Deze sessie is bedoeld als nagesprek voor mensen bij wie Veridiana gekookt en gelogeerd heeft. Zij kunnen hun ervaringen uitwisselen met Veridiana en met elkaar.

 naar boven

 

 

WORKSHOP FOR KIDS

Casa Blanca - bouw mee aan een knotsgek COOP-centrum (6-10j)
11:00-16:00 - Domzaal
gratis! - de kinderen moeten zelf een lunchpakket en een drankje meebrengen

Casa Blanca creëert artistieke en kunsteducatieve projecten voor kinderen, jongeren en families en richt zich in het bijzonder op het aspect van de kunst- en cultuurbeleving. Na hun succesvolle kinderkampen in Vooruit deze zomer, heet Casa Blanca ook op de slotdag van Possible Futures en VOORUIT100 kinderen welkom voor een activiteit geïnspireerd door de rijke geschiedenis van het Vooruitgebouw.

Jean en Pierre zoeken de toekomst van de Vooruit in het verleden. Ze willen net zoals vroeger een winkelcentrum in het gebouw. Het moet een plek zijn waar het niet te duur is en waar iedereen terecht kan om vanalles te kopen en te verkopen. De heren krijgen op 26 oktober een hele verdieping om hun toekomstplan uit te voeren. Maar zo’n verdieping is veel te groot, ze willen de plek liever wat verdelen… Doe jij ook mee? Kom dan naar de Vooruit en bouw samen met Jean en Pierre aan dit bijzondere COOP-centrum.

ç

 naar boven

 

BOUGIE vzw - Wilde & Woeste expeditie (8-12j)
14:00-17:00 in de stad - aanmelden aan de Cooperette in het Café
gratis mits reserveren - klik hier

Hoe organiseren kinderen de stad? Hoe denken ze na over mobiliteit, onderwijs en wonen? Hoe (her)tekenen zij Gent anno 2113? Ben je tussen 8 en 12 jaar? Kom naar de WILDE&WOESTE EXPEDITIE van BOUGIE vzw. Bedenk mee met ons het Gent van overmorgen. Met de resultaten gaan we verder aan de slag om een heus stadsbelevingsfestival voor kinderen op poten te zetten in oktober 2014: WILDEMANNEN WOESTEWIJVEN. Het festival is een organisatie van Circa, KOPERGIETERY, 4Hoog en Studio ORKA.

 

 naar boven

Filosoferen met kinderen (8-10j)
13:00-14:00 Mokabon
gratis mits reserveren - klik hier

Geen VOORUITgang zonder kleine denkers. Filosoferen met kinderen voor 8-10 jarigen. Samen gaan we denken. Samen zoeken we naar antwoorden op de meest gekke, vreemde, moeilijke maar vooral ook belangrijke vragen. Over vroeger, nu en later. Kunnen jij en ik de wereld veranderen? Of wij allemaal samen? Wat denk jij ervan?

 naar boven

 

Made By Oya & Ingegno – Textiel Techniek (open werkplaats vanaf 5j)
13:00-17:00 Café

Ontdek hoe eenvoudig het is om zelf een lichtgevende broche te maken, de ogen van je knuffelbeer te laten knipperen of je schoenen aan het dansen te brengen. Oude en nieuwe technieken smelten samen in originele objecten aan de werktafel van Made by Oya en Ingegno. Haken, stikken, lichtcircuits in elkaar steken, robotica en 3D-print. Én een service om je eigenste kleine revolutie, voornemens en dromen voor de toekomst vast te stikken op een netzak of ander textiel.

Made by Oya (vzw ROCSA) is een sociaal artistiek textielatelier, in het hartje van de Rabotwijk waar diverse achtergronden, culturen, technieken en ideeën samenkomen. Ingegno laat kinderen wetenschap en techniek beleven en ontdekken met dezelfde flexibiliteit waarmee ze zouden sporten of kunst maken.

 naar boven

 


DOORLOPEND

11:00-17:00

Andrea Bozic – A World
11:00-17:00 Café

Choreografe Andrea Bozic maakt met ‘A World’ een manifest dat afhankelijk van de context andere vormen aanneemt, van geluidsinstallatie, tot een lege galerijruimte, een boek, postkaartjes of een live performance… In welke gedaante ook, ‘A World’ is een uitnodiging om de wereld te hervormen door iets weg te denken en het op een andere manier te herdenken. Op Possible Futures zijn alle zinnen van de tekst verspreid doorheen het gebouw. De volledige tekst kan je lezen op affiches in het Café of horen vóór de lezing van Rik Pinxten.

 naar boven

 

Lisa Ma – Invasieve planten en dieren
11:00-17:00 Café

“Invasieve” plant- en diersoorten zijn organismen die onze stedelijke omgeving binnendringen en er bestaande soorten gaan overheersen en verdringen. Binnen steden en provincies zijn er dan ook experten in invasieve soorten aan het werk en wordt er veel geld en energie besteed om ze te bestrijden. Maar wat als we de invasieve soorten als bron zouden bekijken in plaats van als overlast? Dat is het vertrekpunt van de Brits/Chinese Lisa Ma die momenteel een onderzoekstraject aflegt binnen Timelab.

Je kan op deze dag een workshop volgen met FoAM, timelab en Lisa Ma, of gewoon haar installatie bewonderen in het Café: deze installatie toont een stand van zaken van haar onderzoek tot nu toe, met prototypes van gebruiksvoorwerpen die Ma en anderen ontwikkelden voor mensen die de stad gebruiken als bron. Op die manier wil ze de creativiteit van de stedelingen aanwakkeren. Je ziet bijvoorbeeld een DIY-chicken plucker, een katapult, likeuren en azijnen gemaakt van invasieve bessen zoals Japanse bottelroos, Himalaya giant en Amerikaanse vogelkers.

 naar boven

 

Elly Van Eeghem & de bewoners van de Bloemekeswijk – Cinema Forum
12:00-15:30 - gratis - Bespreekbureau

Hoe kan de collectieve verbeelding van lokale stadsontwikkeling, onze blik op de toekomstige wijk/stad verruimen?

Elly Van Eeghem wordt ondersteund door Vooruit in het kader van Stadsresidenten, waarbij kunstenaars de publieke ruimte als hun werkplaats beschouwen. Afgelopen zomer bouwde Van Eeghem samen met bewoners en organisaties van de Gentse ‘Bloemekeswijk’ een tijdelijke constructie tussen twee leegstaande appartementsblokken van de Jan Yoensstraat. Cinema Forum bracht de wijk in kaart onder de vorm van een openluchtbioscoop, een buurtkeuken en een cartotheek met beelden, geluiden en verhalen rond lokale stadsontwikkeling. Op 26 oktober bouwen Van Eeghem en bewoners een mobiele kijkconstructie in Vooruit waar je Cinema Forum kan herbeleven en de wijk kan ontdekken. Misschien doe je inspiratie op voor de buurt waar je zelf woont of werkt?

Cinema Forum is een project van Elly Van Eeghem, i.s.m. bewoners en organisaties van de Gentse ‘Bloemekeswijk’, met de steun van Stad Gent, Vooruit & KASK / School of Arts Gent.

De eerder aangekondigde kooksessie van Cinema Forum kunnen jammer genoeg niet doorgaan.  

 naar boven

 

Michiel Vandevelde – The Political Party
11:00-17:00 voor de ingang van Vooruit

Een jaar geleden begon stadsresident Michiel Vandevelde te werken aan een nieuwe politieke partij: The Political Party. Er volgde een reeks van publieke denktanks op verschillende plaatsen in Gent, Leuven en Brussel. Ideeën werden uitgewisseld. Er werden pogingen ondernomen om andere systemen in te beelden. Dat alles leidde hoofdzakelijk tot verwarring. Maar ook tot de kiem van een partijprogramma.

Op deze slotdag stelt Vandevelde een eerste versie van het partijprogramma voorgesteld. Dit door middel van een zelfgebouwde bibliotheek die een verzameling bevat van alternatieve ideeën, analyses en concrete initiatieven. Het partijprogramma in ontwikkeling zal een ruwe collage zijn van materiaal geput uit de bibliotheek en gesprekken. Aan u de uitnodiging om vanuit dit materiaal een nieuwe gedachtewisseling aan te gaan. Van harte welkom.

 naar boven

 

Maria Lucia Cruz Correia – 1 place and 14400 seconds
12:00 vertrek aan Bespreekbureau - gratis maar inschrijven via mcruzcorreia@gmail.com

 Maria Lucia Cruz Correia is een van de stadsresidenten die Vooruit van nabij volgt. Elke maand wil ze een moment nemen om na te denken over de stad. Het vertrekpunt wordt gevormd door vragen als: wat betekent het om de stilte te doorbreken? Hoe kan je komen tot verandering in een systeem? Hoe kan je in een helende dialoog gaan met een stedelijk landschap. Wat gebeurt in de transformatieve ruimte van actie-acceptie-verandering? Maria Lucia neemt mensen mee op eens stille wandeling naar een geheime locatie waar ze gedurende 4 uur nadenken aan de hand van een ‘thinking manual’. Wie wil, kan om 12u samen met haar vertrekken aan het Bespreekbureau. Later inpikken kan ook, vraag de locatie aan de Cooperette (je komt dan wel best met de fiets). Inschrijven kan via mcruzcorreia@gmail.com.

Op deze slotdag van Possible Futures kan je in het Café ook enkele impressies zien van de stiltewandelingen die eerder al plaatsvonden.

 naar boven

 

 

 

 

Map Of Concerns

Het Bâtard festival lanceerde een oproep aan filosofen, kunstenaars, makers, sociale activisten, studenten, burgers, en alle anderen en stelden de vraag: ‘What are your concerns?’ Met deze vraag bedoelden ze: Wat zijn de bekommernissen die steeds weer terugkomen in je (professionele) praktijk, maar ook in je privéleven. Welke vragen houden je bezig of waar maak jij je oprecht zorgen over? Er was geen selectie, iedereen kon zijn bekommernissen melden. Deze bekommernissen werden verzameld en in kaart gebracht. Ook op Possible Futures zal een dergelijke kaart van bekommernissen gemaakt worden.

 naar boven

 

Uitreiking Repareerprijs
16:00 Bespreekbureau

Wie wint de Repareerprijs van Vooruit en Ivago? Met een inleiding door low-impact-man Steven Vromman.

 naar boven

 

ONBETAALBAAR – De Veiling der Dingen
17:00-19:00 Balzaal

Plaats jouw bod op nieuwe objecten gemaakt met recupmateriaal van Vooruit. Lees meer.

 naar boven

 

Ana Borralho & João Galante – Atlas
20:00 Theaterzaal

100 mensen op het podium, elk met hun eigen achtergrond, bezigheid, overtuiging, … Kunnen ze een kleine revolutie ontketenen? Lees meer.

 naar boven

 

slotparty
22:30 Balzaal

Feest mee!
 

 

Credits