www.vooruit.be

Freek Vielen / Rebekka De Wit / Suzanne Grotenhuis / Tom Struyf / Harald Austbo

Heimat - een theatervoorstelling

Domzaal - Theater
  • (c) Alexander Daems (c) Alexander Daems
(c) Alexander Daems Heimat
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

“Er is theater dat een verhaal vertelt en er is uiterst zeldzaam theater dat je ‘besluipt’. Het zadelt je met een gevoel op dat gedurende de opvoering wringt, kriebelt, almaar intenser wordt om je op het einde naar de strot te vliegen waardoor je murwgeslagen, ontroerd en ontwricht de zaal uit wankelt. Zo een voorstelling is ‘Heimat’.” (Knack)

Koetjes, kalfjes, duivenmelken en die van den bakker vanop den hoek. Gespreksstof genoeg wanneer je bij je grootouders op de koffie gaat. Maar wanneer was de laatste keer dat je nog eens een écht gesprek met hen had? Over wie ze zijn en wat ze in hun lange leven allemaal geleerd hebben? En met je ouders? Heb je hen ooit al gevraagd hoe zij de toekomst zien? Of ze gelukkig zijn?

Theatermakers Rebekka de Wit, Freek Vielen, Suzanne Grotenhuis, Tom Struyf en Harald Austbø gingen een week lang in een bejaardentehuis leven om met de bewoners in gesprek te gaan. Want alle vragen waar de jonge generatie mee zit, die hebben ouderen al doorgemaakt. Wat is geluk? Hoe vind (en hou) je liefde? Hoe moet je leven? Ze kregen mooie en rake reacties, zoals een omaatje dat de liefde omschrijft als “armen open en weer sluiten”.

De zes waren zo onder de indruk van de verhalen die ze sprokkelden, dat ze na het project beslisten om hetzelfde te doen met hun eigen ouders en grootouders. Het resultaat is een stuk zonder clichés, zonder sentiment, zonder cynisme, maar met “tedere weemoed” (De Theaterkrant). ‘Heimat’ was op de afgelopen editie van Theater Aan Zee de voorstelling die iedereen gezien wou hebben.

Extra informatie

Nederlands gesproken

Credits

van: Freek Vielen, Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis, Harald Austbø en Tom Struyf / regie: Freek Vielen / spel: Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis, Harald Austbø en Tom Struyf / tekst: Rebekka de Wit / muziek: Harald Austbø / lichtontwerp: Sander Salden / kostuum: Sol Aloso / grafische vormgeving: Albino / film en montage: Alexander Daems / op beeld: Noud Vielen, Harry Vielen, Hans de Wit, Tante Rie, Håkon Austbø, Georges Struyf, Dirk Struyf, Saskia Grotenhuis en Oma Suus.

productie: d e t h e a t e r m a k e r / coproductie: deSingel internationale kunstcampus, Theater aan Zee (Oostende), Sabam Schrijfprijs 2012, deBuren, Nederlandse ambassade in België, De Tijd (Antwerpen), Vlaams huis de Brakke Grond (Amsterdam) met steun van de Vlaamse gemeenschap

ihkv Possible Futures