www.vooruit.be

RepareerFeest

Café -
Platform 21 - thone Stoel (c) Leo Veger

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Vooruit viert de opmars van het repareren en doet dit samen met tal van ambachtslui, ontwerpers, Netwerk Bewust Verbruiken, Fietskeuken en nog vele anderen. Op zondag 26 mei wordt het Vooruitcafé een bruisende werkplaats waar naar hartenlust gestikt, geboord en gesleuteld wordt. Laat je kapotte spullen onder handen nemen, leer de knepen van het vak, experimenteer met nieuwe technieken en laat je inspireren. Een dag voor jong en oud!

De reparaties zijn gratis. Je betaalt enkel voor de materiaalkosten. Bekijk hieronder het volledige programma:

 


REPAIRCAFÉ

doorlopend van 10u tot 17u

Verzamel je kapotte spullen en breng ze mee. Vaklui en ontwerpers nemen ze vakkundig onder handen en trekken alle registers open om ze een nieuw leven geven. Intussen leer je hoe je deze spullen in de toekomst ook zelf kan herstellen.

Wat kunnen wij repareren?

  • Hout: stoelen, krukjes, nachtkastjes, speelgoed, kastenlade,…
  • Textiel: kledij, plaids, zetel, jeans, T-shirts,…
  • Fietsen
  • Elektrische toestellen: koffiezet, broodrooster,,…
  • Diverse kleine objecten: paraplu, juwelen, keramiek, porselein, speelgoed, schoenen, ...

Wat kunnen wij niet repareren?
Grote objecten, zoals een wasmachine.

Geen kapotte spullen in huis?
Schaf ze aan in de Cooperette en repareer ze samen met een van onze specialisten (keramiek & textiel).

 

DE SPEELGOEDKLINIEK - TITUS DE VOOGDT EN CAROLINE VERBRUGGHE

doorlopend van 11u tot 17u / voor iedereen vanaf 4 jaar

Een gewonde teddybeer? Speelgoedauto in panne? Gezelschapsspel defect? Breng je kapotte speelgoed mee naar Vooruit. De speelgoeddokter en zijn assistente nemen het onder de loep en bieden eerste spullenhulp. Ernstige gevallen worden doorverwezen naar de specialist.


NEW KINTSUGI REPAIR WORKSHOP - STUDIO HUMADE

doorlopend vanaf 12:30
€ 5
geen voorkennis vereist
voor iedereen vanaf 9 jaar (onder begeleiding van de ouders)

De Amsterdamse ontwerperstudio HUMADE (www.humade.nl) ontwikkelde een herstelkit voor het lijmen van gebroken potten, servies en aardewerk gebaseerd op Kintsugi, een eeuwenoude Japanse techniek om porselein en ander aardewerk te repareren met bladgoud. Ontdek de eenvoud van de techniek en de verbluffende resultaten ervan onder begeleiding van de ontwerpers zelf, en keer terug naar huis met een uniek en zelfgemaakt keramiekstuk uit scherven. Ze brengen geluk.


KAPOT ZIJN IS RELATIEF - ONBETAALBAAR

doorlopend van 11u tot 17u

Het collectief ONBETAALBAAR haalt Jan Fack naar het RepareerFeest. Ze ontwikkelen terplekke 4 methoden om stoelen te repareren en testen deze uit op kapotte caféstoelen van Vooruit. Jij bent uitgenodigd om mee te denken, te doen en de proefstukken uit te proberen. Uiteraard kan je ook je eigen kapotte stoel meebrengen.

 

UBUNTU INSTALL PARTY – DE WERELD MORGEN

doorlopend van 11u tot 17u

Ubuntu Linux is een gratis alternatief besturingssysteem voor je computer. Net als met Windows of Apple kan je er tekst mee verwerken, foto’s bewerken, mailen, surfen,… Bovendien is Ubuntu ook minder vatbaar voor virussen en vertragingen. En als er dan toch problemen opduiken, zijn ze veel eenvoudiger om te traceren en repareren. De Wereld Morgen nodigt je uit samen de nieuwe versie van Ubuntu te installeren op je computer, problemen met bestaande installaties proberen op te lossen of gewoon een koffieklets houden over Ubuntu, vrije software, ...

Meld je komst met een mailtje naar keltoum@dewereldmorgen.be. Vermeld in je mail met hoeveel personen je komt en hoeveel computers je in totaal meebrengt - liefst ook wat je met die computer wil doen (installeren of enkel testen). Lees hier meer.

 

INSPIRATIE - APERITIEF MET ARNE HENDRIKS & JOANNA VAN DER ZANDEN

11 uur

Kunstenaars-curatoren Arne Hendriks en Joanna Van der Zanden (www.platform21.nl) inspireerden het hele RepareerFeest. Ze vertellen over hun liefde voor het repareren, delen hun praktijk en tonen bijzondere, grappige en vernuftige en poëtische reparaties.

 

MAAIKE GOTTSCHAL/TEXTIELFABRIQUE - SASHIKO: GOOI JE OUDE JEANS NIET WEG

doorlopend van 10u tot 17u
vanaf 9 jaar

Het Verre Oosten prikkelt Maaike Gottschal/Textielfabrique om creatieve reparaties uit te voeren. Zij gebruikt o.m. de sashikotechniek, een techniek die in Japan al eeuwen wordt gebruikt om stof van werkkledij te herstellen en sterker te maken. Breng je oude jeans of andere stevige kledij mee en repareer hem onder begeleiding van ontwerpster Maaike Gottschal.


WIJDELEN.BE - DEEL JE GEREEDSCHAP

Gereedschap delen? Wijdelen.be is een kervers online platform waar mensen uit het Gentse materialen kunnen delen met elkaar. Ze kapen op het Repareerfeest het Economaat van Thomas Lommée.

 

BUDA::lab – REPAREREN MET NIEUWE TECHNOLOGIE

BUDA::lab laat zien hoe je met nieuwe productietechnologieën (3D-printing, lasercutting, …) ook makkelijk kan repareren. BUDA::lab is een werkplaats, een openbare werkplaats in hartje Kortrijk waar studenten, particulieren, bedrijven, scholen, kunstenaars, … terecht kunnen om dingen te maken, workshops te volgen, geïnspireerd en uitgedaagd te worden.

 

NETWERK BEWUST VERBRUIKEN - REPAIRCAFÉ OPSTARTEN OF REPARATEUR WORDEN?

Zelf reparateur worden of een RepairCafé opstarten? Vraag meer info bij Netwerk Bewust Verbruiken (onthaal).

 

VOORUIT REPAREERPRIJS

Op het Repareerfeest wordt ook de Vooruit RepareerPrijs gelanceerd (met de steun van IVAGO). Meer info hierover op het RepareerFeest en vanaf 27 mei deze site.
 

Extra informatie

  • Je kan gratis naar het Repareerfeest, maar voor sommige workshops zal een bijdrage gevraagd worden.
  • Combineer een bezoek aan het Repareerfeest met het VOORUIT100-parcours: twee routes die je alle hoeken van het gebouw laten zien, van de toren (met prachtig uitzicht over Gent) tot de kelder. Onderweg kom je verrassende installaties tegen waarin artiesten spelen met de geschiedenis en de toekomst van Vooruit.

Credits