www.vooruit.be

Ata Kak / support: Borokov Borokov

Balzaal - Concert
  •    
  •    
   
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid
vr 28.09.18 20:00 - 23:00 Balzaal
Prijssoort Ongenummerd
Voorverkoop € 15,00
bestellen

De terugkeer van de Ghanese rap superster bekend van Awesome Tapes From Africa!

Wie er twee jaar geleden bij was praat er waarschijnlijk nog over. Die eerste comeback show van Ghanese cult legende Ata Kak in een uitverkochte balzaal waar een uitzinnig publiek in fonetisch Twi alle hits van begin tot einde meebrulde. Het was een lange weg voor frontman Yaw Atta-Owusu; van een obscure tape uit 1994 tot de herontdekking door de Awesome Tapes From Africa blog tot uiteindelijk een nieuwe band en wereldtournee voor volle zalen.

Die mysterieuze tape was zijn debuut ‘Obaa Sima’; een intrigerende bouillabaisse van Ghanese highlife, buitenaardse raps, retrofuturistische grime en getto house. Het onwaarschijnlijke verhaal van Ata Kak begint hier.

Het verhaal begint in 1994. In een klein kruidenierswinkeltje in Ghana worden 50 cassettes van ‘Obaa Sima’ verkocht, meteen het enige spoor van Ata Kaks opname. Fast forward naar 2006. Musicoloog Brian Shimkowitz, die net muziekblog Awesome Tapes From Africa heeft opgericht, weet op rondreis in Afrika een exemplaar te bemachtigen. Hij wordt meteen omver geblazen door de aanstekelijke ritmes en het hyperkinetische dansvloeroptimisme.

De rest is geschiedenis. Shimkowitz post op zijn blog een nummer uit ‘Obaa Sima’ en het nummer wordt ontelbare keren beluisterd en gedownload. Toch blijft er een waas van mysterie rond de artiest hangen. Na veel omwegen vindt Shimkowitz uiteindelijk de man – echte naam: Yaw Atta-Owusu – terug. Dat hij ondertussen een cultstatus verworven had, was hem helemaal ontgaan.

In 2015 verschijnt eindelijk een reissue van de plaat, die kan rekenen op massale belangstelling en tonnen lof. Ata Kak gaat in 2016 voor de eerste keer op tournee door Europa en houdt halt op zomerfestivals als Sonar, Primavera en Flow Festival waar hij laaiend ontvangen wordt.

“Its positive shine, relentless energy, and alien earworm choruses feel like a portal to an alternate reality, where the sounds of South Africa’s Shangaan electro, Mali’s Balani Show, Syria’s dabke, British grime, and Portuguese kuduro all sweat together.”
(FACT #1 Reissue 2015)

 

 

Borokov Borokov

De avond wordt geopend door het prettig gestoorde viertal van Borokov Borokov, aka de hersenvrucht van Arne Omloop, Boris Van den Eynden (Laat Maar, CUNTST), Noah Melis (Shy Dog, Pascale Deweze) en Yorgos Tsakiridis (King Dick). De vier beleefden samen hun pubertijd in de welvarende Noorderkempen en begonnen omstreeks 2004 muziek te maken in de schaduw van het Wijnegem Shopping Center. In 2017 legden ze de laatste hand aan hun debuutalbum Eerlijk Delen en wordt de plaat uitgebracht door het Antwerpse Rotkat Records. In tegenstelling tot wat de groepsnaam – een cocktail van slechts twee identieke ingrediënten – doet vermoeden, is de nedertronische muziek van Borokov Borokov een mix van uiteenlopende genres zoals Hi-NRG, punk, global pop, hardcore, lounge music en kleinkunst. Een dergelijk gevarieerd assortiment roept waarschijnlijk niet toevallig de onbestemde sensatie van een winkelcentrum-trip op. BB is in die zin exemplarisch verenigingslid van een vroeg-eenentwintigste-eeuwse ambivalente gevoelsbeweging. Een lidmaatschap dat bovendien ook tekstueel wordt uitgedragen: “Dansende Mensen” en/of “Dansen de Mensen?”.

 

Extra informatie

vr 28.09  20:00 Balzaal (doors)
hip house / highlife

€18 / 15 (presale)