www.vooruit.be

We Own It #1

Public speech

Balzaal - Talk, Debat / Gesprek
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid
wo 14.11.18 20:00 - 22:00 Balzaal gratis

Laten we onze media terugclaimen!

De meeste digitale en klassieke media zijn tegenwoordig in handen van commerciële eigenaars met elk hun eigen belangen, waardoor objectiviteit en betrouwbaarheid verloren dreigen te gaan. Daarnaast komt de vox populi haast continu aan bod via alle mogelijke digitale kanalen, terwijl meningen worden gebaseerd op twijfelachtige bronnen en algoritmes.

De 26-jarige activist Aaron Swartz probeerde in 2013 tegen die stroom van desinformatie in te gaan. Hij hackte de bibliotheek van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology, met de bedoeling wetenschappelijke kennis van meer dan vier miljoen onderzoekspapers publiek te maken. Toen Swartz daarvoor veroordeeld werd tot 35 jaar cel, hing hij zichzelf op en werd zo een martelaar.

Het geval Swartz mag dan tragisch zijn, het onderstreept alleen maar hoe belangrijk het is om onze collectieve kennis en communicatiemiddelen te vrijwaren van op winst beluste bedrijven. Tijdens ‘We Own It #1 - Public speech’ hebben we het over hoe we onze media weer publiek kunnen maken, aan de hand van good practices - zoals Apache.be en DeWereldMorgen - maar ook de mogelijke valkuilen.

Vooruit en ACOD Cultuur slaan in seizoen 2018-2019 weer de handen in elkaar voor debatten onder de noemer ‘We own it’. Tijdens de eerste editie nemen we public speech onder de loep. Later volgen nog thema’s als energie- en klimaatrecht, duurzaam vervoer en civiele actie. Alle details volgen op vooruit.be.
 

 

Extra informatie

#1 wo 14.11 / #2 wo 16.01 / #3 wo 13.03 / #4 wo 05.06 - 20:00 Balzaal
talk / debat
gratis / free

Nederlands gesproken / in Dutch

Credits

in samenwerking met: ACOD Cultuur

foto: Giannina Urmeneta Ottiker