www.vooruit.be

Openbare Werken: Expeditie

Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / Cie Loop-s / Maria Lucia Cruz Correia / Michiel Vandevelde, Veridiana Zurita, Petra Van Dyck & Lea Dietschmann / Peter Aers / Action Hero / Maarten De Vrieze / Ruben Nachtergaele / Ondine Cloez

Op Locatie - Theater, Performance, Installatie
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid
do 21.06.18 20:00 - 22:30 Op Locatie
Prijssoort Ongenummerd
Basisprijs € 11,00
bestellen
vr 22.06.18 20:00 - 22:30 Op Locatie
Prijssoort Ongenummerd
Basisprijs € 11,00
bestellen
za 23.06.18 20:00 - 22:30 Op Locatie
Prijssoort Ongenummerd
Basisprijs € 11,00
bestellen

Op expeditie langs kunstwerken in de stad

Ga met een gids mee op verkenning in de achtertuin van Vooruit en ontdek kunst op onverwachte plaatsen. In kleine groepjes volg je een parcours dat je o.a. langs een geluidsperformance, een geënsceneerde rechtszaak, een jukebox van liefdesliedjes en een drijvende samenleving kan brengen.

De expeditie bestaat uit een drietal verschillende parcours. Je weet op voorhand niet welke route je zal volgen en welke werken je te zien zal krijgen, maar dat het een verrassende ontdekkingstoch wordt, daar kan je vanop aan!

 

Programma

  

Anoek Nuyens & Rebekka De Wit - Monoloog voor een consument

Theatermakers en schrijvers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit gaan samen met acteur Steve Aernouts een pre-enactment aan van de lopende klimaatzaak die de Nederlandse ngo Milieudefensie onlangs tegen Shell aanspande. Wie is er verantwoordelijk voor klimaatverandering? Shell? De klanten die er tanken? De burger die niet massaal in actiekomt? Of de politiek? Speciaal voor Vooruit vroegen ze psychologen, marktteers, sociologen en zichzelf: hoe vrij is de consument nu echt?

 

Cie. Loop-s - Open Outcry 

De crisis in de westerse landen was, is en zal financieel zijn. Cie Loop-s vindt dat het dringend tijd is om de maatschappij terug in handen te nemen en onze belangen te verdedigen. Economische kwesties enkel overlaten aan deskundigen laten, is niet langer mogelijk. De tijd is gekomen de radartjes van onze financiën te ontleden, om onze handen vuil te maken. Daarom doet Cie Loop-s een overgangsritueel waar we kracht uit kunnen putten. Kracht om de weg vrij te maken voor andere modellen van vermogensverdeling. Kracht om nieuwe manieren te creëren om te produceren en te creëren. Kracht om andere oplossingen te vinden. Kracht om onze verbeelding te bevrijden.

 

Ruben Nachtergaele - Stof&as

Als architect en geluidskunstenaar is Ruben Nachtergaele al een leven lang gefascineerd door fysieke materie en de betekenissen die erin vervat zitten. In de luisterperformance 'Stof&as' ontmantelt hij meticuleus artefacten waardoor hun ladingen en resonanties vrijkomen en kunnen circuleren in de ruimte. In het ontmantelen schuilt niet zozeer een destructieve kracht, maar eerder een motor voor verbinding. 'Stof&as' is als een soort van hedendaags ritueel. 

 

 

Maria Lucia Cruz Correia - Common Dreams: Flotation School LABO

Voor haar project 'Flotation School' nodigde Maria Lucia Cruz Correai een aantal mensen uit op een vlot om na te denken over strategieën om de klimaatverandering en het antropocene tijdperk aan te pakken. Het vlot werd een soort van kleine drijvende samenleving. Wat zijn de economische, sociale en politieke uitkomsten van zo'n drijvende samenleving? Hoe bouw je je huis? Wat zou mensen samenbrengen? Een vuur, een verhaal, een bron van drinkbaar water, een vis, een manier om energie te produceren (...)? Tijdens Openbare Werken verzamelt Maria Lucia de resultaten van het experiment in een installatie.

 

 

Michiel Vandevelde, Veridiana Zurita, Petra Van Dyck & Lea Dietschmann - Precarious Pavilions #1 – Don’t Eat The Microphone

Michiel Vandevelde nodigt in het kader van zijn reeks 'Precarious Pavilions' Veridiana Zurita, Petra Van Dyck en Lea Dietschmann uit om een van zijn paviljoenen aan te kleden in de tuin van het Gentse Guislain Museum. Zij onderzoeken er de relatie tussen geestelijke gezondheid, genezing, artistieke productie, economie en het creëren van ruimte. Tijdens Openbare Werken geven Michiel Vandevelde en Veridiana Zurita een lecture-performance over architectuur - het creëren van ruimte - in een onstabiele wereld.

 

Peter Aers - Taxi-1 (Gent)

Met 'Taxi-1 (Gent)' laat theatermaker en kunstenaar Peter Aers de klanten van een taxi aan het woord. Hij neemt plaats achter het stuur en gaat in gesprek. Zijn eerste vraag: waarheen? De routes die zo worden afgelegd in of buiten de stad zijn het gevolg van een verlangen of verplichting om ergens te zijn. 'Taxi-1 (Gent)' is een video- en audiomontage waarbij nu eens de performer, dan weer de klant, door de stad wordt geleid.

 

Action Hero - Oh Europa

In 2018 reist Action Hero 6 maanden met een camper door heel Europa. Ze leggen meer dan 30.000km af en nemen onderweg liefdesliedjes op gezongen door de mensen die ze ontmoeten. Tijdens Openbare Werken nodigen ze jou uit om een liefdesliedje te komen zingen. Jouw nummer wordt, samen met duizenden anderen, 24/7 uitgezonden op verschillende locaties over het hele continent.

 

Maarten De Vrieze - Desire Lines

Over elke vierkante meter in ons aangeharkte land is nagedacht en alles is gereguleerd. Hoe goed landschapsinrichters hun huiswerk ook maken, mensen zoeken toch altijd de kortste weg tussen A en B. Zo ontstaan er platgetreden kale linten in groenstroken, bermen en taluds, die iedereen gebruikt. Maarten De Vrieze spoort paden op die worden gebruikt door onzichtbare mensen. Zo ontmoet hij langs de N34 Jacem, een Iraniër die in de straten van Zeebrugge verblijft. Elke avond na zonsondergang onderneemt Jacem pogingen om zich naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld te krijgen. Voor ‘Openbare Werken’ tracht Maarten het verhaal van Jacem binnen te brengen in het winkelcentrum Shopping Gent Zuid.

 

 

Ondine Cloez - Vacances Vacance

'Vacances vacance' is een stuk over de momenten waarop we niet precies zijn waar we zouden moeten zijn, omdat we te laat zijn, elders, op vakantie of buiten ons lichaam. Het is een observatie van wat er op dit moment net niets is, maar dat er eerder of ergens anders geweest kan zijn. 'Vacances vacance' gaat heen en weer tussen het lichaam en de geest, als kleine reizen die de schijn van afwezigheid mogelijk maken. 


 

 

Extra informatie

ihkv Openbare Werken

De expeditie van Openbare Werken bestaat uit een drietal verschillende parcours. Een gids neemt je in een groepje van ongeveer 10p mee op één van de parcours, je weet op voorhand niet welke route je zal volgen en welke werken je zal zien. De verschillende groepjes komen af en toe weer samen, gaan dan weer uiteen, etc.

 

Het verzamelpunt is de mobilhome voor het administratief centrum van Stad Gent op het Woodrow Wilsonplein (Zuid). De expeditie vertrekt elke dag om 20:00, maar je bent het beste een kwartiertje op voorhand aanwezig. Er wordt gewandeld maar het stappen is niet intensief, de meeste werken zijn ook toegankelijk voor rolwagens.

duur: ca. 2,5 à 3 uur
 

Credits

foto (c) Paul Blakemore