www.vooruit.be

INSTALLATIONS - THE MAY EVENTS

Jamila Johnson-Small / Pamina De Coulon / Ivana Müller / Camposaz / Ismaïl Bahri

Café -
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Tijdens The May EVents tovert Camposaz -een tijdelijk collectief van architecten- door middel van een houten installatie het Vooruit Café om tot een open ruimte voor ontmoeting, dialoog en discussie.  De unieke installatie, die zal bestaan uit tal van houten modules, zal ingezet worden om de lunch-gesprekken, debatten en lezingen een gepaste setting te geven. Daarnaast zal het ook dienst doen als achtergrond voor de verschillende artistieke interventies die tijdens het festival doorgaan.

Binnenin én rondom deze constructie vertrekken er verscheidene andere installaties, ontworpen door deelnemende artiesten van het festival.

 

 

 

//// OVERZICHT ////

>> PAMINA DE COULON - PRINTEMPS ON RECOMMENCE <<

Als medium voor elk gevecht, elke revolte, helpen spandoeken ons om dingen te eisen of te verwerpen, tot de orde te roepen, te stellen dat “ik jij zij wij …”, te zeggen “wij zijn het eens” of “niet in mijn naam”. Ze zijn wat achterblijft, wat rondslingert, wat het beeld bepaalt. Ze spelen een actieve rol in de sociale geschiedenis van het schrijven en zijn een zeldzaam voorbeeld van niet-commerciële taal in de openbare ruimte. Ze voorzien ons in de tijdelijkheid van het geschreven woord van zowel ondertitels als een opschrift. Ze documenteren wat we doen en nalaten te doen.

locatie: Café
 

>> IVANA MÜLLER - NOTES. THE MAY EVENTS <<

Het concept achter ‘Notes’ is ontleend van de 19e-eeuwse traditie om een boek te ‘personaliseren’ door notities te schrijven in de marge voor je het aan vrienden of geliefden schenkt. Ivana Müller nodigt een aantal scherpe lezers uit om deze traditie in ere te herstellen: Maxime Arnauld, Róise Goan, Livia Andrea Piazza, Laurence Rassel, Christel Stalpaert en Michiel Vandevelde. Samen lezen en becommentariëren ze om beurt ‘Spartakus: The Symbology of Revolt’ (Furio Jesi). Gaandeweg ontstaat een hybride manuscript dat getuigt van maandenlang collectief lees- en denkwerk.

locatie: Foyer Theaterzaal
expo
 

>> CAMPOSAZ <<

Camposaz is een tijdelijk collectief van ontwerpers die geselecteerd werden via een internationale oproep. Ze kamperen samen gedurende 10 dagen met als gemeenschappelijk doel het ontwerpen en bouwen van een houten installatie in de publieke ruimte, geïntegreerd in de omgeving. Voor hun dertiende project trekt Camposaz naar het Vooruit. Ze willen van het Café een actieve ontmoetingsplek maken en de rol van café als collectieve en interactieve ruimte versterken. De installatie, opgetrokken uit modulaire houten elementen, zal ruimte bieden voor informele lunch talks, vergaderingen, debatten en zal het decor vormen voor artistieke performances.

locatie: Café
installatie
 

>> ISMAIL BAHRI - FOYER <<

Op eerste gezicht lijkt ‘Foyer’ een projectie zonder film, enkel een flikkerend wit beeld. Stemmen vergezellen de blanco leegte, stemmen van voorbijgangers die de cameraman vragen waarom hij hier is en wat hij doet. . Terwijl de situatie zich verder ontplooit, worden de toeschouwers getuigen van de film-in-wording, de film die ze zelf aan het bekijken zijn. Langzaam wordt de camera een ontmoetingsplek, “een foyer”, waar mensen van allerlei sociale en politieke achtergronden kunnen samenkomen, om te spreken, discussiëren en luisteren.

locatie: gang naar Theaterzaal
film
 

>> JAMILA-JOHNSON SMALL / LAST YEARZ INTERESTING NEGRO - MEDITATION TAPES <<

‘Meditation Tapes’ is een ‘bijna-maar-net-geen’ radio show / luisterruimte / barstende koppijn / totale mindfuck over onderwerpen zoals controle, compromis, conflict en de zoektocht naar een nieuwe esthetica van de onoverkomelijke verstoring. Het project begon als een poging om verwoestende vervreemding en gierende gedachten aan banden te leggen, … maar hoe ziet kalmte eruit wanneer je lichaam bestaat uit ontelbare contradicties, conflicten en trauma’s? Wat moet er gebeuren wanneer taal je niet meer kan omarmen, en die taal ook nooit van jou was, en je kijkt naar de stad en ziet dat die is zoals je hart: complex, overbelast en kapot. Soms moet er iets stuk.

locatie: Café
 

 

Extra informatie

 wo 23 t/m za 26.05 - 10:00-01:00 diverse locaties in Vooruit
gratis
installatie / expo