www.vooruit.be

Mich Walschaerts en Ineke Nijssen

Zonder U

Concertzaal - Comedy
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

‘Zonder u’ is een muzikaal-cabareteske bij de strot pakkende voorstelling, voor iedereen vanaf 12 jaar.

 

Hij heeft in de garage een verrassing gebouwd, voor haar.
Zij komt terug van zakenreis.
Hij wacht in de garage.
Zij komt aan in Zaventem. 22 maart 2016.
Hij wacht.
Zij hoort een verschrikkelijke knal. En nog één.
Hij wacht.
Zij zit vast. Chaos, geen taxi's.
Hij wacht … en krijgt honger.
Zij vindt eindelijk een bus.
Hij gooit een kerstomaatje op en vangt het met open mond.
Zij is bijna thuis.
Hij krijgt geen adem.
Zij stapt het huis in, ziet op de keukentafel een briefje: ‘Kom naar de garage. Nu.'

 

'Zonder u' gaat over stom noodlottig toeval, over afscheid nemen, over loslaten. Over een koppel dat met hun speciaal gebouwde tweepersoons-mobilbike een jaar lang de wereld rondreist. Hij is dood. Maar hij reist mee. Gewoon. Zwaar? Niet echt. Er zal gelachen worden. Veel. Maar ook geweend. Een beetje.

Dagelijks worden vele mensen met het verlies van een geliefd persoon geconfronteerd. En soms is dat volkomen onverwacht.
De aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem lieten een diepe indruk na. Theatermakers Ineke en Mich grijpen voor deze voorstelling terug naar die gitzwarte dag. De voorstelling sluit aan bij de actuele gebeurtenissen en brengt tieners er op een andere manier mee in aanraking. Het vraagstuk over verlies door noodlottig toeval, en hoe daarmee om te gaan, is immers actueler dan ooit.

Theatraal interessant/regie

Mich Walschaerts is in zijn rol gestorven en toch is hij op scene. Dit is voor het publiek niet van in het begin duidelijk, maar wel een bewuste keuze. Hierdoor ontstaat bevreemding en verwarring bij de toeschouwer. Verwarring uit zich ook bij de vrouw. Haar verwarring, ontstaan door het verlies van de geliefde, lost zich op naarmate de tijd, haar reis (en dus de theatervoorstelling) vordert.
Theatraal interessant is het gegeven dat Ineke Nijssen en Mich zelf geen tieners spelen maar volwassenen. Ze maken een voorstelling voor tieners, maar niet over tieners. Ineke en Mich zorgen ervoor dat de emoties, de zaken en vraagstukken die tieners raken, dat ze die herkennen in de voorstelling.
De zwaardere thematiek wordt behapbaar gemaakt door de vorm van hun voorstelling. Zonder u wordt gekenmerkt door humor, toegankelijkheid en bedrieglijke luchtigheid. Ineke en Mich willen ontroeren. Naast een grote dosis humor, maken zowel Ineke als Mich gebruik van hun muzikale talenten: beiden zijn ze schitterende zangers; Mich speelt ook viool en beide bespelen ze een orgeltje.
Regisseur Frans Van der Aa staat tijdens de repetitieperiode in september 2017 de acteurs bij tot aan de première: een externe blik die zal waken over de verhaallijn en die het spel en de acteursprestaties van Mich en Ineke een niveau hoger kan tillen. Als een man met oog voor detail, zal Frans bovendien de verfijningen en finesses in deze creatie nog scherper aftekenen.

Theatraal interessant/decor

Kris Van Oudenhove ontwerpt en maakt het decor; Dorine Demuynck zorgt voor de kostuums.
Rouwen, hoe doe je dat? De aanpassing aan een nieuw leven zonder de geliefde persoon kost tijd. Rouwprocessen kunnen meerdere jaren duren. Als decor voor dit rouwproces – dat zich voor het hoofdpersonage (gespeeld door Ineke Nijssen) zowel mentaal als fysiek manifesteert – hebben Ineke en Mich gekozen voor een mini-caravan op een tandem, symbool voor het altijd onderweg zijn.
De hele voorstelling wordt gespeeld in en rond een klein maar gezellig huisje op wielen. Ineke en Mich nemen de tieners mee in het verhaal van een vrouw die alsnog besluit om op reis te vertrekken na het verlies van haar echtgenoot. Een reis om te verwerken en gelouterd terug te keren, en dit in haar eigen mini-caravan gebouwd door haar man. Hij heeft voor haar overal in de caravan verrassingen weggestoken; de hele voorstelling door ontdekt de vrouw kleine en grote objecten. Er ontstaat een onafgebroken communicatie tussen de “overlevende” en de “dode”. De code dat Mich “dood” is, maar wel met grote regelmaat op scene verschijnt, zal in de loop van het verhaal duidelijk worden. Het decor fungeert als een boeiende schakel tussen het “hier en nu” en het “niet meer”.
Rondreizen op zich, en zeker met een eigen caravan, is voor een jong publiek een herkenbare situatie, en bijgevolg fungeert het decor voor het behandelen van zwaardere thema’s.

Over de makers

Mich Walschaerts vertrekt voor de creatie van nieuwe projecten steeds vanuit muziek én verhaal. Hij vormt samen met zijn broer Raf het cabaret-duo Kommil Foo. De broers ontwikkelden doorheen de jaren een hoogst eigenzinnige podiumtaal en bespelen met hun voorstellingen al ruim twee decennia lang een groot cabaret-theater-publiek in Vlaanderen en Nederland. Los van Kommil Foo doet Mich ook zijn eigen ding. Hij regisseerde meerdere tienervoorstellingen. Zijn solovoorstellingen situeren zich telkens op het kruispunt van cabaret, toneel en concert.

Ineke Nijssen draagt ook een zeer grote muzikaliteit in zich. Ze is niet alleen een schitterende actrice, ze zingt prachtig en speelt sax. Haar biografie in bijlage spreekt boekdelen.

Frans Van der Aa, acteur-regisseur, is sinds 12 jaar Artistiek leider van 4Hoog; Hij regisseerde tussendoor in oa Het Paleis en heeft meegewerkt aan projecten op Ketnet. Zijn “carrière” begon in de KVS en kort nadien in het Speeltheater.

Caroline Lanoye doet al jaren management, productie en distributie van Kommil Foo. Caroline is oprichtster van 4Hoog (1997). Caroline neemt de zakelijke en productionele taken op voor Zonder u.

Koen Bellens is zowel een fantastische licht- als geluidstechnicus. Hij doet de volledige technische productie voor Zonder u. Koen werkt ook al jaren voor Kommil Foo en heel veel andere gezelschappen.

Kris Van Oudenhove ontwerpt decors voor zowel kindertheater-gezelschappen (Kabinet K, 4Hoog,...) als voor producties in het avondcircuit (het Zeeland Nazomerfestival, Kommil Foo, ...)

Dorine Demuynck werkt als costumière veel met Alain Platel, Kommil Foo, 4Hoog...

 

Extra informatie

za 21 & zo 22.07 - 19:30 Concertzaal
comedy
12+
€13 (-18) / €18

Credits

org Live Comedy

scheppend kunstenaars: Ineke Nijssen en Mich Walschaerts - regie: Frans Van der Aa - decorontwerp en uitvoering: Kris Van Oudenhove - kostuums: Dorine Demuynck - lichtontwerp en technische leiding: Koen Bellens - boekingen, productie & management: Caroline Lanoye - medewerker verkoop-communicatie: Wiske Renders - fotograaf: Thomas Dhanens - lay-out affiche: Leen Depoorter