www.vooruit.be

Vooruit & Courtisane present:

Joe McPhee / Joshua Abrams Natural Information Society

Minard - Rock, Elektronica, Concert
  •    
  •    
   
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

De online voorverkoop stopt vrijdag 30.03 om 17:00. 
Er zijn nog tickets beschikbaar aan de kassa!

 

JOE MCPHEE

Freejazzlegende Joe McPhee kreeg zijn eerste trompetles van zijn vader toen hij amper 8 jaar oud was. Toch duurde het tot zijn 29ste vooraleer hij de saxofoon oppikte en kort daarna zijn gerenommeerde debuut ‘Nation Time’ (1971) uitbracht. Doorheen de jaren ‘70 smeedde McPhee banden met gelijkgestemde muzikale zielen in zowel de US als Europa.

Geïnspireerd door filosofen als Edward de Bono (Lateral Thinking) bedacht McPhee een theoretisch concept genaamd ‘Po Music’, dat hij omschrijft als: “a process of provocation that can be used to move from one fixed set of ideas in an attempt to discover new ones”.

Een redelijk perfecte omschrijving voor McPhee’s ingesteldheid. Naast muziek is hij trouwens ook dichter en schilder.
Zijn ideeën brachten hem in contact met andere vrijbuiters als Peter Brotzmann, Pauline Oliveros, Evan Parker, Raymond Boni, The Thing en Universal Indians. Mcphee is ondertussen al een goeie 50 jaar bezig en bracht meer dan 100 platen uit. Maar zelfs op zijn 78ste blijft hij nieuwe connecties leggen en grenzen verleggen.


 

 

JOSHUA ABRAMS & NATURAL INFORMATION SOCIETY

Joshua Abrams’ rijke toon en gevoel voor groove maken van hem al sinds de jaren ’90 een veelgevraagde bassist: van Tortoise en Town & Country’s chamber minimalism tot Prefuse 73’s jump-cut grooves, van ruggensteun voor Sam Prekop en Bonnie ‘Prince’ Billy tot avonturen met jazzlegendes als Fred Anderson en Roscoe Mitchell.

Zijn wendbaarheid en scherpzinnigheid komen nog meer tot hun recht sinds hij de giumbri bespeelt, een Noord-Afrikaanse basluit met 3 snaren, die vaak gebruikt wordt in de Gnawa-muziek. Abrams gebruikt de bezwerende sound van het instrument om melodie en groove één hypnotische kracht te laten ormen, zoals we dat kennen van Don Cherry, Sun Ra, maar ook van het Amerikaanse minimalisme en ceremoniële Gnawa.

Zijn begeleidingsband Natural Information Society heeft een wisselende line-up. Naar Vooruit brengt Abrams Lisa Alvarado mee op harmonium, Jason Stein op basklarinet en Mikel Avery op drums.

“Abrams and Natural Information Society’s signature sound (…) gets even more unique the further it grows and expands.” (Pitchfork)

“a compelling Afro-futurist voyage” (The Guardian)

Credits

 

vr 30.03 - 20:30 Minard (doors)
concert
€ 10 / 7 (vvk)

ism Courtisane