www.vooruit.be

Zwart

boekpresentatie, met o.a. Dalilla Hermans, Shamisa Debroey, Nozizwe Dube, Heleen Debeuckelaere & Lisette Ntukabumwe

Balzaal - Boekvoorstelling
  •    
  •    
  •    
  •    
       
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

"De auteurs in Zwart presenteren geen programma, vormen geen generatie. Het enige wat ze delen, is dat ze zwart zijn in een witte wereld. Tekst na tekst na tekst confronteert je met het vaak subtiele, maar permanente racisme dat in onze samenleving leeft. Zwart is een belangrijk boek." (De Standaard)

 

Zou je in pakweg 1967 een willekeurige bloemlezing hebben samengesteld van de Nederlandse en Vlaamse schrijvers du moment, dan had dat boek voor 99% uit witte auteurs bestaan. Vijftig jaar later is dat heel anders, getuige daarvan ook het boek 'Zwart'. In deze bundel zijn de bijdrages - net als de schrijvers - vrijgevochten, geëngageerd en geestig. 'Zwart' toont eens en voor altijd dat zwartzijn veel meer is dan alleen kleur.

Het boek wordt op deze avond voorgesteld door o.a. Nozizwe Dube (ex-voorzitter Vlaamse jeugdraad), Dalilla Hermans (opiniemaker/schrijver), Heleen Debeuckelaere (geschiedkundige), Shamisa Debroey (Stadstekenaar Vooruit) & Lisette Ntukabumwe (Poetry slam).

Ook de samensteller van het boek, Ebissé Rouw (Amsterdam University Press), tekent present en begeleidt de presentatie. De voorstelling van het boek wordt vakkundig gemodereerd door Annabelle Van Nieuwenhuyse.

 

MEER INFO

Grote groepen Afrikanen hebben zich de laatste decennia gevestigd op andere continenten en de literatuur van hun nieuwe woonplaats een ander gezicht gegeven. Wereldburgers als Teju Cole, Taiye Selasi en Chimamanda Ngozi Adichie afficheren zichzelf zo nu en dan als Afropolitan – maar zij die in Europa zijn neergestreken noemen zichzelf steeds vaker Afropeanen.

Ook in de Lage Landen drukken Afro-Europese schrijvers een steeds sterker stempel op de literatuur. Hoe zeer de in Zwart opgenomen auteurs ook van elkaar verschillen, qua thuisland, qua cultuur, qua taal, ze hebben met elkaar gemeen dat ze het continent van hun (voor)ouders hebben moeten verlaten en dat hun identiteit hybride is.

Deze achtergrond maakt de verhalen – fictie én non-fictie – van deze schrijvers gelaagd, grenzeloos en uitermate urgent. De bijdragen Met bijdragen van onder anderen Yasmine Allas, Olave Basabose, Heleen Debeuckelaere, Nozizwe Dube, Clarice Gargard, Sabrine Ingabire, Kiza Magendane, Ahmad Al Malik, Alphonse Muambi, Hélène Christelle Munganyende, Melat G. Nigussie, Chika Unigwe, Seada Nourhussen, Anousha Nzume, Vamba Sherif, Babah Tarawally en Alberto Zita.

BOEKENSTAND

Boekhandel Het Paard van Troje verzorgt een mooie uitgebreide boekenstand.

Extra informatie

do 01.03 - 20:00 Balzaal
lezing / gesprek
€5

Credits

ism Atlas Contact, Black Speaks Back
ihkv samenwerking met Africalia

 

foto Annabelle Van Nieuwenhuyse: ©Nick Proot
foto Dalilla Hermans: ©Harvey Bouterse