www.vooruit.be

Mestizo Arts Festival - Rona Kennedy, Helena Elshout & Fabián Espinosa-Diaz

Migrating Dialogues #1 - Inheriting the Empire

Op Locatie - Installatie
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Laat een postkaart achter met je eigen migratieroute

“Het is 6 september 1970. Mijn moeder en vader vliegen voor de eerste keer in hun leven. Het zal niet hun laatste keer zijn. Alles is nieuw, spannend, vreemd. Mijn vader is 22. Mijn moeder is net 23 geworden. Ze zijn net getrouwd maar dit is niet hun huwelijksreis. Ze emigreren. 6 september 1970 is ‘Skyjack Sunday’.”

'Migrating Dialogues #1' is een audio-installatie over Rona Kennedy’s jeugd in Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en Ohio, over apartheid, internaten en terrorisme, over spinnen, kotszakjes en handgranaten, over schaamte, woede en zwijgen. Kom luisteren en laat een postkaart achter met je eigen migratieroute.

‘Migrating Dialogues’ is een transitzone. Tussen hier en daar. Tussen het verleden en het heden. Tussen het persoonlijke en het geopolitieke. Tussen onszelf en anderen. Welk effect heeft een ontwortelingsproces op je eigen leven en dat van de mensen die je omringen? Welke keuzes heb je zelf gemaakt en welke werden voor jou gemaakt?

Rona, Fabian en Helena brengen hun eigen migratieroutes in kaart door familie en vrienden te interviewen. Hun eigen migratiegeschiedenissen onderzoeken en hun eigen twijfels, kwetsbaarheden en mislukkingen in de ogen kijken, maakt een dialoog mogelijk met anderen over hun ervaringen. Dit onderzoek en deze verzameling van herinneringen wordt ontwikkeld en gedocumenteerd in performances, interventies en podcasts.

Een poging om verschillende perspectieven op migratie te openen.

 

  • Rona Kennedy maakt theater, performances en installaties. Ze is geboren in Swaziland, is Britse en woon sinds 16 jaar in België. Ze heeft theater en performance gestudeerd aan de Universiteit van Warwick, UK en heeft gewerkt als performer, regisseur, theatermaker, community en culturele werker in verschillende contexten. Kennedy geeft ook deeltijds les in participatieve kunstpraktijken aan de Karel de Grote-hogeschool in Antwerpen en VSPW in Gent. 
  • Fabián Espinosa-Díaz is een samenwerker. Citizen of nowhere, now here: hij is geboren in Chili, verhuisde op zijn 8 naar Paraguay, en twintig jaar later ruilde hij Paraguay voor België. Als antispecialist stelt hij vragen, probeert uit, faalt, reflecteert en begint van vooraf aan. Hij is geïnteresseerd in politiek, technologie, kunst en alles wat daartussen gebeurt.
  • Helena Elshout is gefascineerd door de kracht van verhalen en ontmoetingen. Ze studeerde Taal- en Letterkunde Frans-Duits aan de universiteiten van Gent, Bamberg (DE) en Fribourg (CH). Als culturele werker en onderzoeker zette ze tal van artistieke en participatieve projecten op poten. Elshout is thuis geboren in Waasmunster, haar vader in Congo - tijdens de laatste jaren van het Belgisch kolonialisme.

Extra informatie

do 30.11 - doorlopend De Expeditie
installatie
gratis

Credits

performance: Rona Kennedy - concept & tekst: Rona Kennedy, gebaseerd op interviews met William Kennedy (#1) & Ademilola Oduwole (#2) - concept, sound design, film & montage: Fabián Espinosa-díaz / concept & dramaturgie: Helena Elshout - coproductie: Kunstencentrum Vooruit, Victoria Deluxe & MAF