www.vooruit.be

Mestizo Arts Festival - Rona Kennedy, Helena Elshout & Fabián Espinosa-Díaz

Migrating Dialogues #2 - Spaghetti Junction

Op Locatie - Performance
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Wat is dat eigenlijk, een expat?

Ik ben in gesprek met Lola. We zijn twee Britse vrouwen die op een of andere manier in België beland zijn. We behoren ongeveer tot dezelfde leeftijdscategorie en sociale klasse. Onze levens zijn als Spaghetti Junction, wegen die elkaar kruisen, vervoegen en weer uit elkaar gaan, boven en onder elkaar, terwijl we heen en weer verhuizen tussen London en de Home Counties. We praten over macht, dekolonisering, ‘Gays against Nazis’ pins dragen, Free-eee Nelson Mande-eela zingen, Margaret Thatcher, Samira Adamu en de Notting Hill Riots. Onze identiteiten zijn complex, gelaagd. We zijn beide zogenoemde ‘expats’, maar wat is dat eigenlijk?

‘Migrating Dialogues’ is een transitzone. Tussen hier en daar. Tussen het verleden en het heden. Tussen het persoonlijke en het geopolitieke. Tussen onszelf en anderen. Welk effect heeft een ontwortelingsproces op je eigen leven en dat van de mensen die je omringen? Welke keuzes heb je zelf gemaakt en welke werden voor jou gemaakt?

Rona, Fabian en Helena brengen hun eigen migratieroutes in kaart door familie en vrienden te interviewen. Hun eigen migratiegeschiedenissen onderzoeken en hun eigen twijfels, kwetsbaarheden en mislukkingen in de ogen kijken, maakt een dialoog mogelijk met anderen over hun ervaringen. Dit onderzoek en deze verzameling van herinneringen wordt ontwikkeld en gedocumenteerd in performances, interventies en podcasts.

Een poging om verschillende perspectieven op migratie te openen.

 

  • Rona Kennedy maakt theater, performances en installaties. Ze is geboren in Swaziland, is Britse en woon sinds 16 jaar in België. Ze heeft theater en performance gestudeerd aan de Universiteit van Warwick, UK en heeft gewerkt als performer, regisseur, theatermaker, community en culturele werker in verschillende contexten. Kennedy geeft ook deeltijds les in participatieve kunstpraktijken aan de Karel de Grote-hogeschool in Antwerpen en VSPW in Gent.
  • Fabián Espinosa-Díaz is een samenwerker. Citizen of nowhere, now here: hij is geboren in Chili, verhuisde op zijn 8 naar Paraguay, en twintig jaar later ruilde hij Paraguay voor België. Als antispecialist stelt hij vragen, probeert uit, faalt, reflecteert en begint van vooraf aan. Hij is geïnteresseerd in politiek, technologie, kunst en alles wat daartussen gebeurt.
  • Helena Elshout is gefascineerd door de kracht van verhalen en ontmoetingen. Ze studeerde Taal- en Letterkunde Frans-Duits aan de universiteiten van Gent, Bamberg (DE) en Fribourg (CH). Als culturele werker en onderzoeker zette ze tal van artistieke en participatieve projecten op poten. Elshout is thuis geboren in Waasmunster, haar vader in Congo - tijdens de laatste jaren van het Belgisch kolonialisme.

Extra informatie

do 30.11 - 19:30 & 21:30 De Expeditie
performance
€7 (dubbelprogramma met ‘Fanon Mixtape’), reserveren via reservatie@victoriadeluxe.be
max. 20 personen per performance

Credits

performance: Rona Kennedy - concept & tekst: Rona Kennedy, gebaseerd op interviews met William Kennedy (#1) & Ademilola Oduwole (#2) - concept, sound design, film & montage: Fabián Espinosa-díaz / concept & dramaturgie: Helena Elshout - coproductie: Kunstencentrum Vooruit, Victoria Deluxe & MAF