www.vooruit.be

Rabih Beaini & Tarawangsawelas / Otto Sidharta / Uwalmassa / Karinding Attack

Balzaal - Elektronica, Concert
  •    
  •    
  •    
  •    
       
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

A blend of electronics & traditional Indonesian music

In Indonesië loopt er niet alleen choreografisch en literair talent rond: ook de muziekscene bloeit er als nooit tevoren. Tijdens EUROPALIA INDONESIA kan je die scene in Vooruit verkennen. Op donderdag 16 november zijn dat alvast Rabih Beaini & Tarawangsawelas (een mix van trance en traditie), Otto Sidharta (elektronica-pionier), Uwalmassa (tribale ambient beats) en Karinding Attack (metal op mondharp). En in januari zijn de Duitse producer Wolf Müller en Senyawa ft. Patshiva Cie te gast. Te ontdekken!

Rabih Beaini & Tarawangsawelas / Otto Sidharta / Uwalmassa / Karinding Attack

 

++++

Rabih Beaini & Tarawangsawelas

Dj en producer Rabih Beaini - ook bekend als Morphosis, die analoge en fantasierijke techno creëert - is de absolute wereldtop op het gebied van avant-gardistische elektronische muziek. Op uitnodiging van EUROPALIA resideerde hij twee weken in het Indonesische Bandung om er met het duo Tarawangsawelas te werken. Uit die samenwerking ontstond een unieke mix van trance en traditie, met een hoofdrol voor de tarawangsa, een tweesnarige en verticaal bespeelde viool. Het trio stelt meteen een nieuw album live voor.

Tarawangsa is ook de naam van een verfijnde, minimalistische muzikale traditie uit de Sunda-regio. In die traditie staan twee instrumenten centraal: de eerder vernoemde tarawangsa en de jentreng, een sitar met zeven snaren. Tarawangsa is een uiterst zeldzame muzikale traditie. De muziek wordt slechts in een handvol Javaanse dorpen gespeeld tijdens oude, animistische ceremonies, gelinkt aan geesten, vruchtbaarheid en landbouw.

 

++++

Otto Sidharta

Hedendaagse muziek is een vrij recent fenomeen in Indonesië. Tijdens de jaren 1970 vormde een groep componisten en muzikanten het collectief Suita, om hedendaagse muziek in Indonesië te promoten en een discussie- en experimenteerplatform te creëren. Een van de oprichters van het collectief is Otto Sidharta.

Sidharta is een pionier die als eerste computers gebruikte voor zijn composities. Zijn meesterwerk ‘Sri Inwan’ werd volledig gecomponeerd op basis van modulaties, digitale klarinetten en slagwerkinstrumenten. Sidharta doorkruist Indonesië al jaren, op zoek naar natuurlijke en stedelijke geluiden die hij dan integreert in zijn indrukwekkende elektronische soundscapes. Het mythische Brusselse muzieklabel Sub Rosa brengt in oktober een anthologie uit met het werk van Sidharta.

 

++++

Uwalmassa

Het centrale idee achter collectief Uwalmassa is een fusie van de internationale kunsten, maar dan gezien door een Indonesisch prisma. Volgens Uwalmassa moet de Indonesische identiteit heropgebouwd worden omdat ze altijd aan herinterpretatie is onderworpen. Een dergelijke perceptie rechtvaardigt de vernietiging van de bestaande culturele fundamenten echter niet, maar is daarentegen een stimulans om op die bestaande fundamenten voort te bouwen.

Goed uitgewerkte productietechnieken en onconventionele werkmethoden zijn de sterke punten achter de muziek van Uwalmassa. Door elementen uit een groot muzikaal spectrum te integreren, wil het collectief een relevant verhaal overbrengen in een hedendaags klimaat. Uwalmassa wil Indonesische kunst en cultuur niet alleen beschermen, maar ze verder verkennen en exploreren. De band neemt een krachtige positie in en daagt de oppervlakkige en gekunstelde manier van denken uit die vaak wordt gebruikt om het onmetelijke Indonesië te kunnen begrijpen.

 

++++

Karinding Attack

Wat gebeurt er als een metalband op een ochtend wakker wordt met de onweerstaanbare drang om tekeer te gaan op traditionele, Indonesische instrumenten? In 2008 overkwam het Bandoon Sindekeit en Ujunberung Rebels, twee metalbands. Na een wilde nacht raakten de muzikanten volledig in de ban van de karinding, een soort mondharp van bamboe. Enkele maanden later was de band Karinding Attack een feit.

De muzikanten leerden verschillende bamboe-instrumenten te bespelen en voegden daar een stevige portie metal- en punkelementen aan toe. Karinding Attack kende al snel een explosief succes in Indonesië, maar evengoed in het buitenland. De groep speelde onder andere samen met traditionele Japanse ensembles, bluesbands en verschillende elektronica-artiesten.

Extra informatie

do 16.11 - 20:00 Balzaal (doors)
concert
€15 / 12 (vvk) / gratis voor Subbacultcha-leden

Credits

in het kader van / in the frame of: EUROPALIA INDONESIA