www.vooruit.be

Vooruit & Kraak present: Eastern Daze IV @ Vooruit

Novo Line / Richard Dawson / Susan Alcorn / Afework Nigussie / Keiko Higuchi & Louis Inage / Leo Svirsky / Andrew Pekler / B2B: Nosedrip & Earache / 'Zerzura'

Balzaal & Brugzaal - Pop, Elektronica, Dj, Concert, Film, Party, #Nightlife
  •    
  •    
  •    
  •    
  •    
  •    
  •    
  •    
               
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid
za 25.11.17 15:00 - 00:00 Balzaal & Brugzaal
Prijssoort Ongenummerd
Voorverkoop € 20,00
bestellen

Hypnotiserende Arabische rave / Retro-futuristische techno / Gedeconstrueerde folk / Acid Tuareg western /...

 

Novo Line / Richard Dawson / Susan Alcorn / Afework Nigussie / Keiko Higuchi & Louis Inage / Leo Svirsky / Andrew Pekler / B2B: Nosedrip & Earache / 'Zerzura'

 

####

Leo Svirsky

concert

Twee jaar geleden was Leo Svirsky, ex-punker met Russische roots, al eens te gast in Vooruit. Svirsky verkaste ondertussen van Washington DC naar Den Haag om daar een carrière als nieuw-klassieke componist te beginnen. De virtuoze vertolker van hedendaags klassiek - en uitstekende improvisator op zowel piano als accordeon - werkte met o.a. Christian Wolff, Marshall Allen, Jaap Blonk en Veryan Weston samen.

Debuutalbum 'Songs in the Key of Life' was een verzameling fragiele songs vol absurde, politiek geladen en emotionele teksten. Post-reductionistische folk die twijfelde tussen Radu Malfatti en György Ligeti. “Svirsky lights corners of hidden musical worlds with a palm sheltering the flame", schreef het gerenommeerde BOMB Magazine. Op Eastern Daze speelt Svirsky een solo accordeon set.

 

####

Susan Alcorn

concert

Een pedal steel gitaar wordt doorgaans geassocieerd met traditionele cowboymuziek. Maar de uit Baltimore afkomstige Susan Alcorn ontwikkelde een ongekende virtuositeit op dit weerbarstige instrument. In haar composities onderzoekt de Amerikaanse de complexiteit van het instrument zonder ooit die typische twang te verliezen. Na 40 jaar non-stop on the road is Alcorn zonder twijfel een van de grootste vernieuwers in haar ‘vakgebied’.

Alcorn kreeg country & western van in haar kinderjaren ingelepeld en speelde bij verschillende western swing bands.
Gaandeweg raakte ze gefascineerd door freejazz, raga, hedendaags klassiek en deep listening en begon werk van oude meesters als Messiaen en Penderecki te vertalen naar de pedal steel. Daarvoor werkte ze ook samen met o.a. Nels Cline, Chris Corsano, Mary Halverson en Pauline Oliveros.

“Alcorn’s explorations of extended technique and her love of free jazz and minimalist composition have seen her transport the pedal steel to unexplored pastures of improvisational innovation.” - The Quietus

 

####

Andrew Pekler

concert

De in Berlijn residerende Russisch-Amerikaanse Andrew Pekler grossiert in speelse loop based elektro-akoestische exotica. Zijn nieuwste album ‘Tristes Tropiques’ is een ode aan de fameuze antropoloog Claude Lévi-Strauss en zijn legendarische boek ‘Triste Tropiques’. De plaat is een sonische reis doorheen flarden muziek van niet-bestaande volkeren. Pekler roept een diep nostalgisch verlangen op van een onderzoeker die zichzelf en zijn cultuur in vraag stelt, die zich verliest in het grotere verhaal.

 

####

Keiko Higuchi & Louis Inage

concert

Pianiste en zangeres Keiko Higuchi beweegt zich expressief op de grond waar Japanse psych en spirituele freejazz elkaar bevruchten, onder goedkeurend oog van Diamanda Galas. Higuchi’s liedkunst is diep geworteld in de traditie van een Kurt Weill en Nina Simone. Met haar extended vocal techniques en open improvisatie roept ze een universum op waar de wrede schoonheid van Lynch nooit veraf is. Binnen de Japanse scene is Higuchi geen onbekende: ze werkte eerder samen met Masami Kawaguchi (ex-LSD March), Louis Inage - die ook deze keer meespeelt - en Tatsuya Nakatani. Absolute aanrader is de plaat ‘Between Dream and Haze’, uit op Improvised Beings (2016).

 

 

/ PAUZE /

'Zerzura' - A film directed by Christopher Kirkley

film

Zerzura is een mythische plaats in Egypte. In de 13de eeuw dook de stad voor het eerst op in de Kitab Al Kanuz, een oud manuscript. Daarin werd Zerzura beschreven als “een stad vol schatten, bewaakt door bovennatuurlijke krachten”. Pas in de 19de eeuw duikt de naam opnieuw op en wordt het onderwerp van de toen alomtegenwoordige Egyptologische hype. Op die mythe baseerde regisseur Christopher Kirkley zich voor zijn gelijknamige film. ‘Zerzura’ - in première op Eastern Daze - is de eerste “acid Tuareg western”, waarin Kirkley folkloristische muziek en traditionele verhalen in western-formaat giet.

Christopher Kirkley is een experimentele antropoloog, sound recordist, filmmaker en brein achter Sahel Sounds, een muziekproject en platenlabel dat focust op de Sahel van West-Afrika. Voor het surrealistische ‘Zerzura’ werkte Kirkley samen met Ahmoudou Madassane, een muzikant uit de beste Toeareg gitaartraditie. Madassane is bovendien lid van het fantastische Mdou Moctar, deze zomer nog te zien op het Brusselse Feeërieën.

/ PAUZE /

 

####

Afework Nigussie

concert

Nigussie is een Azmari, een Ethiopische bard die improviseert met muziek en tekst over onderwerpen als politiek, religie en dagdagelijkse thema’s. Je kan de Azmari’s gerust vergelijken met de Malinese Griots. Afework vermengt Ethiopische grooves met traditionele invloeden à la Kassa Tessema. In Rotterdam werkte hij eerder samen met de anarcho punkers van The Ex en Zea. Nigussie speelde ook met Ethiopische jazzreuzen Mulatu Astatke en Getachew Mekuria. Op Eastern Daze gaat hij solo, enkel gewapend met zijn masingo, een eensnarige luit.

 

####

Richard Dawson

concert

‘Peasant’, het laatste album van Britse avant-folkheld Richard Dawson, is een van de platen van 2017. Een ambitieuze conceptplaat over een gemeenschap in een middeleeuws dorpje dat onder vuur komt te liggen: op papier leest het al straf, op plaat klinkt het magistraal. Dawson injecteert zijn hartverscheurende storytelling, donkere humor en gedeconstrueerde folk deze keer met verbasterde etnische muziekinvloeden, gelaagde instrumentatie en extatische koorzang. Op Eastern Daze speelt hij voor het eerst het album live, met full band - o.a. harpspeler Rhodri Davies komt mee. Meteen Dawsons enige optreden in 2017 op Belgische bodem.

 

####

Novo Line

concert / party / #nightlife

De live set-up van eenmansproject Novo Line lijkt een beetje op de werkkamer van een hacker uit een eighties film. Nat Fowler, de man achter Novo Line, bokst met twee originele Atari ST pc's, gehackte synths en vintage hardware / software retro-futuristische techno ineen. Via improvisaties en zelfverzonnen wiskundige alchemie laat Fowler alternatief gestemde melodieën en ritmische matrixen clashen. Dat resulteert live in één grote asynchrone clusterfuck van beats en bizarre new beat.

“His one-of-a-kind style makes Fowler’s Against The Clock session an instant classic.” - Factmag


 

####

B2B: Nosedrip & Earache

party / #nightlife

Nosedrip staat bekend om zijn eclectische sets vol weirdo oorwormen die een dansvloer in heerlijke verwarring brengen. Samen met Earache belooft Nosedrip een Back 2 back tot het licht aangaat!

Extra informatie

za 25.11 - 14:00 Balzaal & Brugzaal
concert / film / party
€23 / 20

Credits

ism Kraak

 

ism Africalia