www.vooruit.be

Vooruit in de Boekhandel

Stephen R. Bown / Joris Capenberghs - Witte Eskimo

Op Locatie - Boekvoorstelling, Literatuur
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Onverschrokken reis naar het hart van de Noordpool

De eerste Vooruit in de boekhandel van het nieuwe seizoen is een feit. Samen met boekhandel Limerick nodigen we Joris Capenberghs uit. Hij vertaalde 'Witte Eskimo', de eerste volledige biografie van Knud Rasmussen, de ontdekkingsreiziger en etnograaf die de cultuur, de taal en het leven van de Inuit in het Noordpoolgebied in kaart bracht. De Deense 'Groenlander' staat niet alleen bekend voor zijn legendarische moed, zijn goedlachse avontuurlijke aard en zijn meesterlijke pen, maar ook voor zijn onschatbare verzameling en studie van liederen, legenden en mythische verhalen van de Inuit.

Rasmussen voelde zich even comfortabel in een pak van berenpels op het poolijs onder het noorderlicht als in een smoking in de Kopenhaagse opera. In tegenstelling tot andere poolreizigers reisde hij altijd in klein gezelschap - enkele Inuit - zonder al te veel materieel en voorraden, en leefde hij van de jacht en van wat het land hem onderweg bood. De Vijfde Thule-expeditie was ongetwijfeld het hoogtepunt in zijn carrière. Drie jaar was hij onderweg van Groenland naar Alaska. Met de inzichten van deze hondensledetocht - zo'n dertigduizend kilometer over land - leverde hij het bewijs van de gemeenschappelijke oorsprong van alle inheemse volkeren in de Arctis.

Wie van avontuur, ongerepte verre culturen en tijdloze legenden houdt, komt in deze aangrijpende biografie over Knud Rasmussen ruimschoots aan z'n trekken.

Auteur Stephen R. Bown is geschiedschrijver en schreef alom gewaardeerde en bekroonde boeken over de geschiedenis van ontdekkingsreizen en wetenschap, zoals o.a. 'Scheurbuik' (Ad. Donker, 2004) en 'De laatste Viking, Het leven van Roald Amundsen' (Ad. Donker, 2014). Bown woont met zijn vrouw en twee kinderen nabij Banff in de Canadese Rocky Mountains.

Vertaler Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog. Hij is als stafmedewerker verbonden aan Waerbeke. De organisatie ijvert voor de vrijwaring en ontwikkeling van stilte, rust en ruimte ‘als voorwaarde tot leefkwaliteit’ en tracht zoveel mogelijk personen, plekken en praktijken rond dit thema met elkaar te verbinden.

Extra informatie

do 28.09 - 20:00 Boekhandel Limerick, Kon. Elisabethlaan 142 9000 Gent
literatuur
gratis

 

Credits

org Vooruit ism boekhandel Limerick