www.vooruit.be

Middaglezing Caroline Pauwels

Academische (on)vrijheid in de 21e eeuw

Foyer Theaterzaal - Lezing, #ThinkVooruit
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Is onderzoek nog vrij aan onze universiteiten?

Caroline Pauwels studeerde filosofie en communicatiewetenschappen. In 2016 werd ze rector van de VUB, een instelling die het Vrij Onderzoek hoog in het vaandel draagt. Maar is het onderzoek nog vrij aan onze universiteiten? Kan een vorser onafhankelijk zijn als hij/zij afhangt van externe kredieten of wanneer zij een professoraat cumuleert met andere professionele activiteiten? Heeft de wetenschapper ruimte voor kritische reflectie als de kwantiteit belangrijk is? Vertoont de ‘reëel bestaande academische vrijheid’ barsten?

Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de eerste middaglezing van het nieuwe academiejaar.

  • Links-progressief@ugent is een discussieplatform opgezet door enkele progressieve Ugenters. Het platform wil vrije denkers binnen en buiten de universiteit over de partijgrenzen heen met elkaar in contact brengen.
  • Samenleving en politiek is een politiek maandblad voor een sociale democratie, uitgegeven door de Stichting Gerrit Kreveld.
  • Het Vermeylenfonds is een sociaal-culturele vereniging die steunt op drie pijlers: vrijzinnigheid, socialisme en Vlaams karakter.
  • Het Masereelfonds is een kritische, progressieve en onafhankelijke cultuurvereniging.

Extra informatie

 

vr 29.09 - 12:15 Foyer Theaterzaal
gratis, maar wel inschrijven op voorhand via progressief_links@outlook.com

Credits

org Links-progressief@ugent ism Samenleving en politiek, Vermeylenfonds & Masereelfonds - beeld © Lies Willaert / VUB 2016