www.vooruit.be

Chokri Ben Chikha

Zoo Humain

Balzaal - Boekvoorstelling, Talk, Literatuur
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid
do 07.09.17 20:00 - 22:00 Balzaal bestellen

Over de multiculturele samenleving, weg van de naïeve clichés

We denken allemaal in stereotypen. Niemand ontsnapt eraan. En dat is helemaal niet erg. Stereotypen kunnen ons leren hoe echt samen te leven in een diverse maatschappij. Chokri Ben Chikha, Vlaams in hart, Tunesisch in nieren, theatermaker van Union Suspecte en artistiek leider van de performancegroep Action Zoo Humain, docent en artistiek onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de HoGent, verzet zich tegen het krampachtig multiculturalistisch representeren van de ander.

Ben Chikha stelt zijn boek 'Zoo Humain. De blijde terugkeer van de Barbaar.' met enige guirlandes én de geestdrift van Dirk De Wachter, Marijke Pinoy, Kenji Minogue en dj Zouzou voor in de Balzaal van Vooruit. Het boek is een mogelijk antwoord op het vraagstuk van de huidige sociaal-culturele breuk. Een bundeling van notities, bespiegelingen, verslagen, theatertekstfragmenten en ontmoetingen. Alles is waargebeurd, behalve de meest interessante stukken. 

Chokri Ben Chikha pleit voor een verregaand kritische zoektocht naar het gebruik van stereotypen. Het is essentieel om de kracht en de zwakte van stereotypen te erkennen. Stereotypen zijn ambigue. Enerzijds maken ze onze wereld eenvoudiger, simpeler, meer beheersbaar. Anderzijds zijn ze zowel de bron als de uiting van een sociale breuk. Stereotypen zijn de sleutel tot onszelf, onze blik en onze werkelijkheid.

Stereotypering is ook flexibel. Dit betekent dat stereotypen kunnen veranderen. Ze dienen nauwlettend te worden bevraagd, gereset, aangepastaan een voortdurend veranderende werkelijkheid. Ben Chikha schreef er een boek over. Geen stereotiep boek, wel een boek over stereotypenen hoe we ze kunnen inzetten om de ander echt te ontdekken.

Extra informatie

do 07.09 - 20:00 Balzaal
gratis, mits reservering
ism LannooCampus, Action Zoo Humain, Vooruit & KASK