www.vooruit.be

Vooruit & De Centrale present:

Kasai Allstars / support tbc

Balzaal - Pop, Elektronica, Concert
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid
do 05.10.17 20:00 - 22:30 Balzaal
Prijssoort Ongenummerd
Voorverkoop € 15,00
bestellen

“Vital… fantastic… fascinating” - Pitchfork

De reeks Congotronics werd dankzij bands als Konono N°1 wereldwijd een begrip. De mix van traditionele muziek met elektronica werkte zo aanstekelijk dat nog meer bands in de schijnwerpers verschenen. Zo ook deze Kasai Allstars, een 15-koppige supergroep die verschillende soorten Congolese street music verenigt. Hun album 'Beware The Fetish' uit 2014 belandde in ontelbare eindejaarslijstjes. Met ‘Félicité’ - de soundtrack van de gelijknamige film - is het collectief helemaal terug.

Live staat de band garant voor een zalige muzikale trip waar verleden en toekomst door elkaar lopen. Een uur lang waan je je in een zweterige nachtclub in Kinshasa.

 

Congotronics vs Rockers

Kasai Allstars zijn 15 instrumentalisten, zangers en dansers uit verschillende etnische groepen. De Kasai overstijgen culturele barrières en creëren een volstrekt uniek geluid. Traditionele Kasai-instrumenten zoals de xylofoon en likembe - duimpiano's - staan centraal, maar dan elektrisch versterkt. De uitgebreide en complexe percussie, fuzzy soukous-gitaren en traditionele, ritualistische zang zorgen voor een diep pulserende, onweerstaanbare groove.

Hun muziek werd jarenlang onderdrukt en geweerd, eerst door de Europese kolonisten en recenter door de aan invloed winnende Congolese evangelistische preachers. Zij bestempelen hun eigen tradities als satanisch en proberen die officieel te verbieden.

In Europa en de VS kwam de muziek van Kasai Allstars onder de aandacht via de Congotronics-reeks, uit op het fijne Brusselse Crammed label. Ze maakten deel uit van het Congotronics vs Rockers-project uit 2011, een live supergroep met leden van Konono N°1, Animal Collective, Deerhoof en Juana Molina. Hun plaat 'Beware The Fetish' uit 2014 belandde in ontelbare eindejaarslijstjes (The Wire, Uncut…).

 

Zilveren Beer

Nu is er dus 'Félicité': geen officiële Kasai Allstars-plaat, wel de soundtrack van de gelijknamige film. Voor 'Félicité' inspireerde de Frans-Senegalese filmregisseur Alain Gomis zich op het leven van Kasai-zangeres Muambuyi. Ze mocht meteen zelf de hoofdrol spelen, samen met de Allstars. De film was goed voor de Zilveren Beer op het Film Festival van Berlijn.

De soundtrack bestaat hoofdzakelijk uit Kasai jams, aangevuld met orkestraal werk van componist Arvo Pärt - uitgevoerd door het symfonisch orkest van Kinshasa. Tel daarbij nog een paar remixes van goed volk als High Wolf, Clap! Clap!, Daedelus en Africaine 808 en je komt uit bij een geweldig aanstekelijke plaat.

  • “Endlessly inventive… otherworldly… a long, gleeful trip into the surreal” - Rolling Stone
  • “Vital… fantastic… fascinating” - Pitchfork

Extra informatie

do 05.10 - 20:00 Balzaal
€18 / 15 (vvk) / 12 (UiTPAS)
doors 20:00

Credits

ism De Centrale