www.vooruit.be

Florian Fischer / NTGent

To name herstory

NTGent (Arca) - Theater
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Kathy Ackers 'Don Quixote: Which Was a Dream' naar de scène vertaald

Pornografe, schrijfster, theoretica, mystica, essayiste en dichtereres: Kathy Acker (New York, 1947-1997) was het allemaal. Acker staat bekend als een van de krachtigste stem in de postpunk van de jaren tachtig. In 1986 publiceert de Amerikaanse de roman 'Don Quixote: Which Was a Dream'. Een verhaal over een vrouw, die zich met een abortus als aanleiding terugtrekt uit de samenleving, een outsider positie, de positie van de pijn. Van daaruit begint ze die samenleving te ontleden. Ze besluit de wereld te genezen van zijn kapitalistische agressieve waan.

Regisseur Florian Fischer en NTGent lezen Kathy Ackers werk, proberen haar naar de scène te vertalen, proberen te formuleren wat subjectiviteit is en hoe die te creëren of te vinden, en proberen uit te zoeken wat dit alles doet met een patriarchale structuur als een stadstheater en zijn overwegend mannelijk artistiek en technisch team. Florian Fischer en NTGent proberen uit te zoeken hoe een huis kan worden gebouwd op basis van tekst,

In desperate need for fiction we try to name herstory.

 

Florian Fischer: “Uitgerekend in een tijd waarin feminisme soms handig wordt gereduceerd tot een label en en vogue is, daar waar het ooit een expliciet politieke praktijk was, wil ik terugkeren naar de esthetische en literaire en daarom politieke waarde van deze werken. Ik ben vooral gefascineerd door de moedige denkoefeningen van deze pioniers, wiens werk voornamelijk werd opgepikt op het gebied van politiek activisme en feministische theorie.

Door deze werken op scène te zetten, wil ik weggaan van de bijna exclusieve analytische en theoretische toe-eigening van hun geschriften en focussen op de materialiteit van hun artistiek werk. Bij elk van deze auteurs en kunstenaars zie je hetzelfde gevecht terugkeren: hun gevecht tegen een goedkope generalisatie, tegen de hardnekkige neiging van een samenleving om dingen – of mensen – te veralgemenen.”

 

Koop tickets aan voordeligere prijs

Vanaf 3 tickets geniet je van een voordelig tarief. Stel zelf een abonnement samen met minstens 3 events en krijg een korting tot 20%.

Button bestel abonnement

Extra informatie

wo 31.01 & vr 09.02 - 20:00 NTGent Arca
theater
€22 / 20 (65+) / 14 (-26)
org NTGent 

Credits

regie / direction: Florian Fischer - cast: o.a. Lien Wildemeersch & Risto Kübar - productie / production: NTGent - beeld © Johan Jacobs