www.vooruit.be

Florian Fischer / NTGent

F/M/X (werktitel)

NTGent (Arca) - Theater
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid
wo 31.01.18 20:00 - 21:00 NTGent (Arca)
Prijssoort Ongenummerd
+65 € 20,00
Basisprijs € 22,00
Abokorting 10% (17-18) € 20,00
-26 € 14,00
Laatste kaarten
vr 09.02.18 20:00 - 21:00 NTGent (Arca)
Prijssoort Ongenummerd
Abokorting 10% (17-18) € 20,00
-26 € 14,00
+65 € 20,00
Basisprijs € 22,00
bestellen

De aanhoudende strijd om gelijkheid

Simone de Beauvoir signaleerde het al in 1949, met haar ophefmakende studie ’Le deuxième sexe’: na eeuwen van mannelijke dominantie is de tijd rijp voor een ander discours. Die strijd om gelijkheid is nog lang niet beslecht - kijk maar naar de misogyne uitspraken van de huidige Amerikaanse president. In de voorstelling ’F/M/X’ (werktitel) onderzoekt de Duitse regisseur Florian Fischer, in een productie van NTGent, waar en wanneer het feminisme in de voorbije eeuw concreet gestalte kreeg.

In literatuur, opiniepagina’s en wetenschap zijn genderverschillen en diversiteit hete hangijzers. Vrouwen en minderheidsgroepen ervaren nog steeds sociale en culturele ongelijkheid. Aan de hand van literair werk van auteurs als Kathy Acker (‘Don Quixote’) en Chris Kraus (‘I love Dick’), de studies van Julie Nelson (‘Beyond Economic Man’) en de filmografie van Chantal Akerman gaat Fischer na waarom ‘de ander’ aanhoudend wordt gepathologiseerd. Een theatervoorstelling met o.a. Lien Wildemeersch en Risto Kübar, twee van de vaste acteurs van NTGent.

Fischer: “Uitgerekend in een tijd waarin feminisme soms handig wordt gereduceerd tot een label en en vogue is, daar waar het ooit een expliciet politieke praktijk was, wil ik terugkeren naar de esthetische en literaire en daarom politieke waarde van deze werken. Ik ben vooral gefascineerd door de moedige denkoefeningen van deze pioniers, wiens werk voornamelijk werd opgepikt op het gebied van politiek activisme en feministische theorie.

Door deze werken op scène te zetten, wil ik weggaan van de bijna exclusieve analytische en theoretische toe-eigening van hun geschriften en focussen op de materialiteit van hun artistiek werk. Bij elk van deze auteurs en kunstenaars zie je hetzelfde gevecht terugkeren: hun gevecht tegen een goedkope generalisatie, tegen de hardnekkige neiging van een samenleving om dingen – of mensen – te veralgemenen.”

 

Koop tickets aan voordeligere prijs

Vanaf 3 tickets geniet je van een voordelig tarief. Stel zelf een abonnement samen met minstens 3 events en krijg een korting tot 20%.

Button bestel abonnement

Extra informatie

wo 31.01 & vr 09.02 - 20:00 NTGent Arca
theater
€22 / 20 (65+) / 14 (-26)
org NTGent 

Credits

regie / direction: Florian Fischer - cast: o.a. Lien Wildemeersch & Risto Kübar - productie / production: NTGent - beeld © Johan Jacobs