www.vooruit.be

Eko Supriyanto

Cry Jailolo

Theaterzaal - Dans
  •    
  •    
  •    
     
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Een aanklacht tegen de vernieling van het leven in de oceaan

“Duiken maakt nu deel uit van mijn visie op dans. Het is een wereld, een staat van zijn, die ingaat tegen de zwaartekracht.” - Eko Supriyanto

Jailolo is paradijsachtige baai in Indonesië die leeft van het duiktoerisme. Maar de bekende koraalriffen in Jailolo worden bedreigd. Zeven jonge mannen in koraalrode lendendoeken dansen in een bezwerende performance voor hun redding en wederopstanding.

De magische natuurpracht van Jailolo betoverde en inspireerde choreograaf Eko Supriyanto, zelf verwoed duiker. In de hedendaagse dansvoorstelling ‘Cry Jailolo’ uit hij zijn hoop en optimisme dat de bedreigde riffen worden gered en de vissen zullen terugkomen. Een pleidooi voor het herstel van de stilte en ziel van de onderwaterwereld, en een aanklacht tegen de vernieling van het leven in de oceaan.

 

over Eko Supriyanto

“Voor mij moet hedendaagse dans over de mensheid gaan. Het zou voor mij geen zin en geen betekenis hebben om simpelweg iets excentrieks te maken. Een voorstelling moet verbonden zijn met mensen en moet een boodschap in zich dragen die open is voor verschillende interpretaties.” - Eko Supriyanto

Eko Supriyanto is een toonaangevende Indonesische danser, geschoold in Javaanse hofdans en gevechtskunst. Als kind leerde hij traditionele Javaanse dansen van zijn grootvader. Later zou hij die vermengen met Balinese en moderne dans. Supriyanto werd een wereldautoriteit in de danswereld. Zozeer zelfs dat popicoon Madonna hem meenam op haar ‘Drowned’-tour in 2001.

De uitgepuurde dansstijl van Supriyanto put vaak uit ritmische bewegingen van traditionele dansen maar spreekt tegelijkertijd een hedendaagse taal. Thema’s in zijn werk refereren dan ook aan actuele situaties in zijn geboortestreek: de toestand van de natuur ('Cry Jailolo') of de positie van de vrouw (‘Balabala’). De choreograaf werkt daarbij steevast samen met jonge performers uit dezelfde streek.

In het kader van EUROPALIA INDONESIA is Eko Supriyanto te zien in België met drie voorstellingen: ‘Cry Jailolo’, ‘Balabala’ en zijn nieuwste solo ‘SALT’. Lees het interview met Eko Supriyanto.

 

Koop tickets aan voordeligere prijs

Vanaf 3 tickets geniet je van een voordelig tarief. Stel zelf een abonnement samen met minstens 3 events en krijg een korting tot 20%.

Button bestel abonnement

Extra informatie

do 30.11 & vr 01.12 - 20:00 Theaterzaal
dans
€20 / 18 / 16  / 8

Credits

choreografie / choreography: Eko Supriyanto - componist / composer: Setyawan Jayantoro - scenografie & licht / scenography & lighting: Iskandar Kama Loudin - kostuumontwerp / costume designer: Retno Tan - dramaturg: Arco Renz - dansers / dancers: Gaudentius Aldo Talubun, Greatsia Yobel Yunga, Fernandito Wangelaha, Gerry Gerardo Bella, Noveldi Bontenan, Arzhy Lefry Noky & Fernando Migar - manager: Isa Natadiningrat - producer: Jala Adolphus - productie / production: EkosDance Company - commissioned & supported by: Tang Fu Kuen, Indonesia Dance Festival, Pak Namto Hui Roba SH former Regent of Jailolo West Halmahera, Ibu Feni Kiat, Danny Missy SE MM, Regent of Jailolo West Halmahera (2016-present), Pemerintah Daerah Kabupaten Halmahera Barat & kantor Pemuda Olahraga Kebudayaab & Pariwaisata, Kabupaten Halmahera Barat, Kompleks Sasadu Lamo Acango – Jailolo Halmahera Barat & Maluku Utara – Indonesia - beeld / photo: Bernie Ng, courtesy of Esplanade – Theatres on the Bay - in het kader van / in the frame of: EUROPALIA INDONESIA