www.vooruit.be

Lucinda Ra & Sofie Van der Linden

GRONDWERK

Domzaal - Première, Concert, Debat / Gesprek, Feest, Expo, Rondleiding, Performance
 

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

De online ticketverkoop voor dit event is afgesloten. Er zijn nog tickets ter plaatse beschikbaar.

 

Ontdek in 72 uur hoe een sociale stad eruit kan zien

Na ‘Rabot 4-358’ en ‘Het Fioretti Project’ zet het tijdelijk collectief en Vooruit-stadsresident Lucinda Ra haar parcours verder. Deze groep makers en muzikanten verzamelden de afgelopen jaren een heel eigen expertise rond precair wonen, psychiatrie en een sociale stad. Dat alles wordt samengebald in een driedaagse, een onderzoek, een atelier: GRONDWERK

from Lucinda Ra on Vimeo

 

GRONDWERK is 72 uur durend atelier, van en met Lucinda Ra, Sofie Van der linden, Sara Sampelayo en Sven Roofthooft. GRONDWERK is geen voorstelling maar een stuk favela. Een museum en openbaar onderzoek rond de vraag wat een sociale stad zou kunnen zijn. In drie dagen ga je van kind tot oud. Over leven en dood van elke dag in de verzorgingsstaat.

Er is nooit pauze. Kunst keuken en muziek zijn doorlopend. Jazzmuzikanten Giovanni Barcella (drums) en Jeroen Van Herzeele (saxofoon) geven privéconcerten. Met werk van Sofie Van der Linden, Maarten De Vrieze, Mario Debaene, Bart Capelle, Barbara Claes, Simon Allemeersch, Stefanie Claes. Sara Sampelayo doet de keuken en de scenografie is van Sven Roofthooft.

Inkomprijs per dag is 250 gram eten. Alles is welkom, behalve vlees, vis & alcohol. Je krijgt een stempel en toegang voor diezelfde dag. Maak GRONDWERK zelf mee op:

 

HET PROGRAMMA

HET KIND
vr 21.04

20:00 - deuren open. Grote Openingsceremonie met o.a. Wim Claeys & De Stemband
20:30 - de grondwerkwet: het plan wordt voorgesteld
20:45 - gesprek met spek over de vondelingenschuif
21:45 - gesprek met spek over isolatie en huishoudens met o.a. gezinswetenschapper Koen Baeten en psycholoog Luckas Moens
22:30 - concert door Jeroen Van Herzeele. Slotceremonie en uitdrijving van het publiek

 

WONEN EN WERKEN
za 22.04

  • 15:00 - deuren open
  • 15:15 - een (geheime) rondleiding in de stad van Maarten De Vrieze
  • 15:20 - screening ‘Rabot 4-358’, een documentaire theatervoorstelling van Simon Allemeersch die werd gemaakt na twee jaar atelier in de Rabot-torens.
  • 18:00 - vervolg ‘Rabot 4-358’
  • 19:00 - gesprek met spek met Isabelle Pannecoucke over ‘De Moeilijke Oversteek’. Na een verblijf in psychiatrie, bijzondere jeugdzorg of gevangenis is de stap naar wonen en werken vaak moeilijk. Isabelle Pannecoucke geeft een presentatie van het onderzoek door HaUS van de Faculteit Architectuur KULeuven.
  • 20:00 - Grote Openingsceremonie met o.a. TOSO alias The Ostend Street Orchestra
  • 20:30 - het krantenartikel. In december 2016 schreef journaliste Eline Bergmans een artikel over de reconstructie van het laatste levensjaar van Jordy, een jongen van achttien die dood werd teruggevonden in Gent. Dit wordt gebracht door Barbara Claes, Philippe Flachet en Kaat Arnaert.
  • 20:45 - naar aanleiding van het verhaal van Jordy een gesprek met spek met o.a. Saskia Van Nieuwenhove (journaliste), Karel De Vos (jongerencentrum CIDAR), Ruddy Coddens (voorzitter OCMW Gent), e.a.
  • 22:00 - concert The Ostend Street Orchestra, samen met Giovanni Barcella en Jeroen van Herzeele. Slotceremonie en uitdrijving publiek. TOSO begint in die nacht aan de opname van hun eerste sessie Studio TOSO.

 

DE OUDE DAG
zo 23.04

15:00 - deuren open
15:30 - over wonen en ouder worden. Onze bevolking vergrijst, in de steden en op het platteland. Socioloog Pascal De Decker geeft een presentatie van zijn onderzoek rond vergrijzing.
16:00 - gesprek met spek met o.a. Pascal De Decker (socioloog), Petra Van Dyck (verhuurder en psycholoog) en Villa Voortman. De gemiddelde leeftijd van huiseigenaars en verhuurders ligt boven de 65 jaar. Dat heeft gevolgen voor kwetsbare huurders op de privémarkt. Op voorzet van Pascal De Decker gaan huurders, verhuurders en woonbegeleiders in gesprek.
18:00 - een onmogelijke conclusie. De tien Getuigen, die de volledige drie dagen volgden, maken samen een conclusie. Met of zonder slagroom.
19:00 - de trage uittocht, de deuren gaan opnieuw dicht. Eindceremonie met het gepensioneerdenkoor van Woepertem.

 

from Lucinda Ra on Vimeo

Lucinda Ra ging langs bij Tumult.fm en vertelde over hun project. Het interview kan je hieronder herbeluisteren.

 

Extra informatie

Je kan aan deze performance / voorstelling alleen deelnemen als je 250 gram onbereid eten meebrengt. Alles is welkom, behalve vlees, vis & alcohol.

Credits

co-productie: Vooruit & KAAP - Lucinda Ra is Giovanni Barcella, Jeroen van Herzeele, Brigitte Mys, Stefanie Claes, Bart Capelle, Simon Allemeersch, Mario Debaene, Maarten De Vrieze & Barbara Claes
 - ‘GRONDWERK’ bestaat in samenwerking met Sven Roofthooft , Sofie Van der Linden & Sara Sampelayo