www.vooruit.be

Slavoj Žižek

Populism as a way to disavow social antagonism

Theaterzaal - Debat / Gesprek
  •    
  •    
   
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Sloveens filosoof over sociaal antagonisme en populisme

Studentenvereniging / vrijdenkerscollectief 't Zal Wel Gaan en Vooruit brengen - in het kader van het Antagonistisch Festival - de Sloveense filosoof Slavoj Žižek naar Gent. Hij is verbonden aan de universiteit van Ljubljana, New York en Londen en publiceerde talloze boeken over diverse thema's zoals Duits idealisme, ideologiekritiek, filmtheorie, psychoanalyse en zelfs kwantumfysica.

Bij het grote publiek staat Žižek vooral bekend om zijn analyses van populaire cultuur en zijn kritiek op het kapitalisme. Gebruikmakend van verschillende referentiekaders reikt hij ons telkens uitdagende inzichten en nieuwe perspectieven aan. In Gent komt hij spreken over sociaal antagonisme en populisme.

Hoe moeten we omgaan met de veelvoud aan tegenstrijdige belangen in een maatschappij? Wat kan het betekenen voor een politieke beweging om het sociaal antagonisme te onderkennen? In tijden waar (rechts)populisme zoveel aanhang vindt kunnen we ons de vraag stellen of progressieve politieke bewegingen niet dezelfde strategieën moeten beginnen gebruiken willen ze even succesvol zijn. Volgens Žižek echter ondermijnt populisme het sociaal antagonisme.

De lezing wordt ingeleid door Jan De Vos, postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap (UGent). Na de lezing gaat Gertrudis Van de Vijver, professor filosofie aan de Universiteit Gent, met Žižek in gesprek.

Extra informatie

tickets: €10 / 5 (studenten)

ENG gesproken

Credits

org UGent / 't Zal Wel Gaan & Vooruit

#AntagonistischFestival