www.vooruit.be

Elysia Crampton presents: Dissolution of The Sovereign: A Time Slide Into The Future

+ support: Inne Eysermans & Anne Van de Star

Domzaal - Elektronica, Première, Concert, Film, Performance
  •    
  •    
   
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Elysia Crampton presents - Dissolution of The Sovereign: A Time Slide Into The Future

Inne Eysermans & Anne Van de Star

 

++++

 

Elysia Crampton presents - Dissolution of The Sovereign: A Time Slide Into The Future

“‘Demon City’, Virginia producer Elysia Crampton's follow-up to her sumptuous debut ‘American Drift’, is a wonder of concision and represents another massive leap forward in her growth.” (Pitchfork)

We bewaren een van de meest unieke concerten tijdens Film Fest @ Vooruit voor de laatste avond. Dan zakt de Boliviaans-Amerikaanse transgender elektronicaproducer, componiste en activiste Elysia Crampton af naar Vooruit voor de Europese première van haar nieuwe multimedia mini-opera.

Zo'n tien jaar geleden stuurde Crampton onder de naam E + E via Soundcloud voor het eerst achteloos kleine elektronica meesterwerkjes de wereld in. Gedeconstrueerde cumbia en hiphopbeats met mistige r&b-vocals, geluidscollages vol melancholie en odes aan verloren liefdes.

 

Demon City

Crapton liet al gauw de naam E + E vallen om onder haar eigen naam 'American Drift' uit te brengen, de plaat waarmee ze vorig jaar zichzelf definitief op de kaart zette. Een ambitieus project waarnaar epische en futuristische composities vol verwijzingen zitten naar het Amerikaanse landschap, gender/body politics en de geschiedenis van kolonialisme.

'Demon City' - de opvolger van 'American Drift' - is een conceptplaat die verder gaat op dezelfde lijn. Denk aan Southern hiphopbeats en dissonante ambient drones doorspekt met subwoofer explosies, én gekenmerkt door de vele samenwerkingen met andere topproducers zoals Chino Amobi, Why Be, Rabit en Lexxi.

Met ‘Dissolution of The Sovereign: A Time Slide Into The Future’ verwerkte Crampton de nummers van de plaat tot een uitdagende, clubby multimediashow die Aymaraanse mondelinge tradities vermengt met projecties en een dj-set.

 

Bartolina Sisa

Het album is opgehangen aan het tragische verhaal van Aymaraanse revolutionaire Bartolina Sisa. Zij leidde in de 18de eeuw een revolte tegen de Spaanse koloniale krachten in Bolivië. Na een zes maand lage belegering van hoofdstad La Paz werd ze echter gevangen genomen, publiekelijk gefolterd, vernederd en geëxecuteerd. Haar lichaam werd in stukken gesneden en doorheen Bolivië werden haar lichaamsdelen tentoon gespreid aan de bevolking als een grimmige waarschuwing tegen elke vorm van verzet.

 

+++

 

Inne Eysermans & Anne Van de Star

"What is the relationship between man and the sounds of his environment and what happens when these sounds change?" (R. Murray Schafer)

Amatorski-frontvrouw Inne Eysermans (geluid) en Anne Van de Star (geluid/visuals) brengen speciaal voor Film Fest @ Vooruit een audiovisuele performance waarbij ze via elektronische klanken en geluiden van buitenaf nieuwe ruimtes en situaties creëren. Vanuit ruis en texturen onderzoekt het duo waar herkenning zich bevindt of gemaakt kan worden. Anne Van de Star maakte voor deze voorstelling visuals die de ruimte opzoeken tussen geluid en licht.

Inne Eysermans (°1988, Antwerpen) is frontvrouw van en brein achter de Belgische band Amatorski. Samen met schrijver Saskia De Coster maakt ze klankverhalen op het kruispunt van literatuur, performance, geluid en muziek. Ze componeert ook elektronische soundtracks voor de audio documentaires en andere audio gerelateerde projecten van onafhankelijk radiomaker Katharina Smets.

Anne Van de Star (°1988, Nieuwegein, Nederland) is als muzikant / kunstenaar werkzaam binnen de elektronische muziek en beeldende kunst. Beelden maakt ze tot muziek en van muziek maakt ze iets sculpturaal. In al haar werk zoekt zij naar de hypnotische ervaring waarin tijd en ruimte vloeibaar worden en het onmogelijk wordt te bepalen waar je je precies bevindt...

Extra informatie

tickets: €13 (add) / 10 (vvk)
gratis voor Subbacultcha-leden

20:00 deuren
20:15 Inne Eysermans en Anne Van de Star
21:10 Elysia Crampton

Credits

ihkv Film Fest Gent 

 

beeld Inne Eysermans en Anne van de Star (c) Dries Segers