www.vooruit.be

EARTH

plays 'Belladonna of Sadness'

Theaterzaal - Rock, Première, Concert, Film
  •    
  •    
   
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Dronemetalpioniers EARTH brengen hun ultratrage doom naar Vooruit voor een éénmalige live score bij de Japanse cultfilm 'Belladona of Sadness'. Een zelden geziene filmvertoning-met-live-soundtrack: boek tijdig je plaatsen.

 

####

EARTH

EARTH is het project van gitarist Dylan Carlson, die in het toenmalige door grunge geïnfecteerde Seattle deel uitmaakte van een groep muzikale vrienden met onder andere Mark Lanegan en Kurt Cobain. In tegenstelling tot de vele bands die Nirvana imiteerden was Carlsons band de vreemde eend in de bijt. Op EARTHs eerste platen op Sub Pop klonken ze als een ambient versie van Black Sabbath, minus de zang. Wel te horen: lange, trage gitaardrones, opgebouwd uit feedback en repetitieve riffs.

Eind jaren 90, na de dood van Cobain, worstelde Carlson met een drugsverslaving en depressie. Midden jaren 2000 keerde hij onverwacht terug met bejubelde albums als 'Hex: Or Printing in the Gleam of an Unseathed Sword' en 'Hibernaculum'. De noise werd terug geschroefd, een Ennio Morricone like atmosfeer werd gekoppeld aan lome riffs die neigden naar country en Americana.

“If Carlson and EARTH don't get real soundtrack work for this brand of monumentally cinematic rock, there is no justice.”  (Allmusic)

Ondertussen werd EARTHs oude werk meer en meer herontdekt door een hele generatie avant-metal en dronefanaten die hun experimenten als template gebruikten. Denk aan bands als Nadja, Om, Barn Owl en uiteraard ook het duo Stephen O'Malley' en Greg Anderson van SUNN O))), dat oorspronkelijk begon als een EARTH tribute band.

Carlson bracht ook solowerk uit als drcarlsonalbion, waarin hij zijn interesse voor hekserij, magie en ritualisme botvierde. Die obsessie met occulte folklore bepaalde ook de insteek voor hun project tijdens FILM FEST @ VOORUIT.

 

####

Belladonna of Sadness

'Belladonna of Sadness' (of ‘Kanashimi no Belladonna’) is een bizarre anime uit 1973, geproducet door mangalegende Osamu Tezuka en geregisseerd door Eiichi Yamamoto en kunstenaar Kuni Fukai. De film werd voor het eerst vertoond op de 23ste Berlinale maar werd een commerciële flop doordat de productiemaatschappij bankroet ging. Sindsdien was de film bijna onvindbaar maar na meer dan duizend uren meticuleus restaureren én het herintegreren van expliciet materiaal, is dit adult animatie meesterwerk opnieuw te zien.

‘Belladonna’ speelt zich af in een Europees dorp in de middeleeuwen. Centraal staat een jonge vrouw, die na een verkrachting een pact sluit met de duivel en een rebellie van boeren leidt tegen de lokale burggraaf. Het tragische verhaal is gebaseerd op 'La Sorcière', een controversieel Frans historisch werk rond hekserij dat neergepend werd door Jules Michelet in 1862. In zijn boek kadert hij middeleeuwse hekserij als een geheime religie, geleid door vrouwen en geënt op oude heidense bronnen. Het doel van de beweging zou gericht zijn op het ondermijnen van de patriarchale katholieke kerk en het feodale maatschappij.

De film is een unieke ervaring, een hallucinante koortsdroom in aquarel die gevuld is met een groteske, erotische en psychedelische beeldtaal. Visueel zijn er tal van verwijzingen naar zowel Japanse als westerse beeldende kunst: het werk van een Gustave Klimt blijkt een enorme invloed te hebben gehad. Zelfs 40 jaar na dato heeft ‘Belladona of Sadness’ weinig van zijn shock value en schoonheid verloren.

Speciaal voor FILM FEST @ VOORUIT creëerde EARTH bij de film een live soundtrack die teruggrijpt naar ouder werk. Mis deze unieke uitvoering niet!

Extra informatie

€23 (add) / 20 (vvk)

Credits

ihkv Film Fest Gent