www.vooruit.be

Omar Abusaada

While I Was Waiting

Theaterzaal - Theater
  •    
  •    
  •    
  •    
       
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Messcherpe metafoor voor het Syrië van vandaag

Een klein mirakel

'While I Was Waiting' is geen theatervoorstelling maar een klein mirakel. Regisseur Omar Abusaada woont namelijk in het geteisterde Damascus, in het hart van een bloedige burgeroorlog. De gevolgen van die oorlog zien we elke dag op ons scherm, in de krant en in onze stad. Dat deze regisseur er überhaupt in slaagt zijn productie te tonen in Vooruit mag een wonder heten.

Omar woont in Syrië en bleef in zijn geboorteland toen het conflict begon. Met 'While I Was Waiting' wil hij ons, Europeanen, tonen wat leven in Syrië betekent. Een eerlijk en pijnlijk verhaal over wat voor verwoestende effecten deze oorlog heeft op het leven van de gewone burger. Met deze productie won Abusaada pas de Publieksprijs van het Theaterspektakel Festival in Zurich.

"A work of art rendered historically urgent by the ongoing Syrian crisis,
 while embedding aesthetic qualities
 that outlive the considerations of time and geography"

(jury Theaterspektakel Festival Zurich)

 

In de grijze zone tussen leven en dood

Het verhaal dan: bij een checkpoint in Damascus wordt Taim bruut in elkaar geslagen waardoor hij in een coma raakt. Bewusteloos wordt hij afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij wekenlang in een coma zweeft. Door dit tragische incident diept zijn familie onfrisse gebeurtenissen op uit het verleden, wat de verhoudingen binnen de familie zwaar door elkaar schudt.

In ‘While I Was Waiting’ volgen we de transformatie van Taims familie door de ogen van de comateuze Syriër. Maar tegelijkertijd verandert niet alleen zijn familie: ook Damascus en zijn vaderland ondergaan een gedaanteverwisseling. De comateuze toestand van Taim wordt zo een messcherpe metafoor voor het Syrië van vandaag, in de grijze zone tussen leven en dood, tussen hoop en wanhoop.

Hoe ga je als Syriër en als mens om met radicale veranderingen? Een krachtig verhaal over verzet, onderdrukking en een verscheurde realiteit.

Omar Abusaada / بينما كُنت أنتظر / Kunstenfestivaldesarts from Kunstenfestivaldesarts on Vimeo

 

Koop tickets aan voordeligere prijs

Vanaf 3 tickets geniet je van een voordelig tarief. Stel zelf een abonnement samen met minstens 3 events en krijg een korting tot 20%.

Button bestel abonnement

Extra informatie

€16 / 12 (red)
ARA - NED / FRA boventitels / surtitles
90 min
nagesprek / aftertalk do 29.09
ter info: er wordt gerookt op scène

Credits

regie / direction: Omar Abusaada - tekst / text: Mohammad Al Attar - cast: Amal Omran, Mohammad Alarashi, Nanda Mohammad, Fatina Laila, Mouiad Roumieh & Mohamad Al Refai - scenografie / scenography: Bissane Al Charif - licht / light: Hasan Albalkhi - video: Reem Al Ghazzi - productiemanager / production manager: Henri Jules Julien - productie / production: Festival d’Avignon, Napoli Teatro Festival, Arab Fund for Art and Culture, Theater Spektakel (Zürich), Vooruit & La Batie Festival de Genève - met de hulp van / with the support of: La Friche Belle de Mai and Les Bancs publics / Les Rencontres à l’échelle - beeld © Christophe Raynaud de Lage