www.vooruit.be

Mind the Book - Dag 5

Robert D. Kaplan, Katja Petrowskaja, Wannes Cappelle,...

Diverse Zalen - Debat / Gesprek
  •    
  •    
  •    
  •    
  •    
         
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

Tijdens het literaire actualiteitsfestival Mind the Book kan je je zes dagen lang verdiepen in geëngageerde fictie, non-fictie, lezingen van (inter)nationale auteurs, workshops en nog zo veel meer. En dat allemaal netjes verdeeld over drie onderdelen: Mind the City, Mind the Globe en Eat the Book. Ontdek het volledige programma hier op vooruit.be, in de festivalbrochure - te vinden in Vooruit - en op mindthebook.be. 

ism vzw Mind the Book - org.: Vooruit & deSingel

 

Jonny Steinberg - Een man van goede hoop (MIND THE GLOBE)

za 12.03 - 13:30 Balzaal - boek / lezing - ism MO* Magazine - €10 / 7 (dagticket)

In ‘Een man van goede hoop’ maken we kennis met de achtjarige Somalische jongen Asad Abdullahi. Negentien jaar nadat zijn moeder voor zijn ogen doodgeschoten wordt door, woont Asad in Blikkiesdorp, de meest beruchte township van Kaapstad. Daar vertelt hij zijn aangrijpende verhaal aan schrijver Jonny Steinberg.

Steinberg is een van de meest succesvolle Zuid-Afrikaanse non-fictieauteurs. Van zijn hand zijn onder andere ‘Three Letter Plague’, ‘Midlands’ en ‘The Number’. Die laatste twee boeken werden bekroond met de Alan Paton Award, de belangrijkste non-fictieprijs van Zuid-Afrika. Steinberg doceert ook Afrikaanse studies en criminologie aan de universiteit van Oxford.

 

Uitgelezen - Koop censuur! (MIND THE GLOBE)

za 12.03 - 11:30 Balzaal- boek - ism PEN Vlaanderen & De Morgen - €10 / 7

Een speciale editie van ons live boekenpraatprogramma. In navolging van de succesrijke campagne ‘Koop censuur’ laat Mind the Book schrijversstemmen horen die het in eigen land zwaar te verduren krijgen. Boeken op tafel zijn deze keer ‘Er zijn geen messen in de keukens van deze stad’ van de Syriër Khaled Khalifa en ‘Guantanamo Dagboek’ van Larry Siems en Mohamedou Ould Slahi. In het leespanel zetelen deze keer Annelies Verbeke, Joke Van Leeuwen, Jos Geysels en Anna Luyten. De uitgelezen moderator is Fien Sabbe.

 

Catherine Ongenae, Assita Kanko, Sofie Van Bauwel, Dirk Jacobs & Ivan De Vadder - Seksisme (MIND THE GLOBE)

za 12.03 - 14:00 Theaterzaal - talk / debat - €10 / 7

Op de Internationale Vrouwendag (8 maart) viel er niet veel te vieren: de loonkloof die hardnekkig diep blijft, huiselijk geweld, seksuele intimidatie,... Het sluipend gif van seksisme is nog altijd prominent aanwezig in onze maatschappij. Journaliste Catherine Ongenae, MR-politica Assita Kanko en professor Sofie Van Bauwel gaan in gesprek over de vele facetten van dit veelkoppige monster. Dirk Jacobs, gewoon hoogleraar sociologie aan de ULB en directeur van GERME, deelt zijn klare kijk op de gender(on)gelijkheid vanuit mannelijk perspectief. Ook VRT-journalist Ivan De Vadder is van de partij.

 

Katja Petrowskaja - Misschien Esther (MIND THE GLOBE)

za 12.03 - 15:00 Balzaal - boek / lezing / debat - ism Vlaanderen & Nederland, gastland op de Frankfurter Buchmesse 2016 - €10 / 7

De Duits-Oekraïense auteur Katja Petrowskaja kreeg voor haar boek 'Misschien Esther' bakken lof. Daarin koppelt ze aangrijpende gebeurtenissen uit de twintigste eeuw aan haar eigen familiale geschiedenis. “In een dromerige, geestige en associatieve stijl reist de schrijfster terug naar de tijd van haar joodse ouders en (over)grootouders. Een indrukwekkend familierelaas met tragische leemten” schreef het NCR Handelsblad. Moderator is Ann Peuteman, redacteur bij Knack en co-auteur van ‘Uitgesproken: zeven gesprekken over politiek en engagement’.

ihkv de Frankfurter Buchmesse 2016 - met dank aan Passa Porta (waar Katja Petrowskaja writer in residence is)

 

Montasser AlDe’emeh, Lars Bové & Pieter Stockmans - Angst/Europa (MIND THE GLOBE)

za 12.03 - 15:30 Theaterzaal - boek / lezing / debat - ism Stichting Gerrit Kreveld & MO* Magazine - €10 / 7

IS, zelfmoordaanslagen over de hele wereld, Syriëstrijders in de achtertuin, een Europa dat voor- en achterdeuren sluit,... de angst voor een botsing van beschavingen laait hoog op. In het licht van die gebeurtenissen gaf Mind the Book islamoloog Montasser AlDe’emeh en MO*-journalist Pieter Stockmans een schrijfopdracht met als titel ‘Angst/Europa’. De tekst wordt integraal gebracht tijdens Mind the Book en vormt meteen de aanleiding tot een gesprek tussen de gastsprekers. Moderator is Gie Goris. Aansluitend wordt ook de Emile Zola Prijs uitgereikt, een beloning voor het beste politieke essay geschreven door iemand jonger dan 28 jaar. Een initiatief van het politieke tijdschrift Samenleving en politiek (Sampol).

 

Lucinda Ra & Pascal De Decker - Lucinda Ra composteert (MIND THE CITY)

za 12.03 - 16:00 Foyer Theaterzaal - open les / debat - €10 / 7

(c) Ugly Belgian Houses

Waarom heeft België - en dan vooral Vlaanderen - zoveel lintbebouwing? Waarom mogen er in onze regio haciënda’s, minimalistische kubussen en fermettes naast elkaar worden gebouwd? Is België nu echt het lelijkste land ter wereld, zoals architect en criticus Renaat Braem in 1968 beweerde? Op deze en andere vragen krijg je een antwoord tijdens ‘Lucinda Ra composteert’, een sociologieles vermomd als voorstelling. 

Nederlands gesproken - Van en met: Barbara Claes, Jeroen Van Herzeele, Simon Allemeersch, Stefanie Claes, Giovanni Barcella, Mario De Baene, Maarten De Vrieze, Bart Capelle & Brigitte Mys

 

Wannes Cappelle - Ont-Ferm U (MIND THE CITY)

za 12.03 - 16:30 Balzaal - talk / debat - €10 / 7

Leven we in een maatschappij die gehandicapten en psychisch zieken aan de kant schuift? Een maatschappij die zich vragen stelt bij investeringen voor hulpbehoevende bejaarden? Zanger-acteur Wannes Cappelle vraagt zich in zijn boek ‘Ont-Ferm U’ af hoe we met zwakte omgaan en gaat aan de hand van concrete verhalen en scherpe waarnemingen op zoek naar het wezen van de zorg. En meteen lanceert Cappelle ook een dubbele oproep: ontferm je over iemand én stel jezelf minder ferm op. Stefaan Van Brabandt (‘Quiz me Quick’, ’Het voordeel van de twijfel’) is Cappelles gesprekspartner. 

Nederlands gesproken

 

Robert D. Kaplan - Duister Europa (MIND THE GLOBE)

za 12.03 - 17:00 Theaterzaal - lezing / debat - ism PEN Vlaanderen - €10 / 7

Journalist Robert D. Kaplan trok zowat de hele wereld rond, vaak in het zog van Amerikaanse militairen. In zijn boeken wisselt hij zijn eigen reiservaringen af met academische bespiegelingen en historische informatie. Recent werk als ‘Moesson’ en ‘Balkangeesten’ werden zelfs wereldwijd bestsellers. Tijdens Mind the Book laat Kaplan zijn licht schijnen over het Europese continent, meer bepaald over het oosten. De Amerikaan gaat in gesprek met De Standaard-journalist Marc Reynebeau.

‘Duister Europa’ is tegelijkertijd een sequel én prequel op het bejubelde ‘Balkangeesten’. In zijn nieuwe boek reist Robert Kaplan door de nieuwe hotzones van Europa: Roemenië, Moldavië, Oekraïne, Bulgarije en Hongarije. Die landen, ook beter bekend als de Karpaten, vormen een natuurlijke barrière tussen Centraal-Europa en het nabije Oosten. Vanaf 2014 werd de regio echter opnieuw een geopolitiek kruitvat. Door een manke NAVO en de bestrijding van het islamitisch extremisme in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, kan de Russische leider Poetin zijn invloed verder uitbreiden. Welke antwoorden heeft Europa nog in petto?

met dank aan uitgeverij Spectrum

Programma