www.vooruit.be

Food for Thought. Samenwerking tussen Vooruit en DOK rond verspilling van voedsel

Food for thougt (Dok & Vooruit over verspilling van voedsel)

Omschrijving

Een berg van 35.000 kilo ajuinen, uitgestort in Amsterdam. Je leest het goed: 35.000 kilo. In maart 2012 moesten de Nederlandse boeren plots betalen om van hun uien af te komen, omdat de marktprijs ineen gezakt was. In diezelfde week deelde een Belgische boer zijn bloemkolen uit op straat. Liever dat dan ze zwaar onder de prijs te verkopen. Nog in het voorjaar deelden we via de media meermaals in het verhaal van Steven Degeynst, onze muffin man, die door zijn acties aanklaagde dat retailers hele ladingen perfect eetbaar voedsel in de vuilnisbak kieperen omdat wij ons nu eenmaal angstvallig vastklampen aan houdbaarheidsdata. Terwijl je met afgedankt voedsel gerust nog lekkere, gezonde maaltijden kunt maken…Het zette ons aan het denken over het complexe probleem van overproductie en verspilling van voedsel. Samen met DOK Gent, dat deze week een TRASH-week opzet en ook rond voedsel wou werken, zetten we er al enkele activiteiten rond op.

 

  • Initiatief 1: Food for thought: elkaar versterken in de transitiebewegingen

Een zoektocht naar wie er in deze stad nog zo allemaal bezig met duurzame en alternatieve voeding leerde al snel dat er in Gent meer dan honderd initiatieven terug te vinden zijn: van de booming voedselteams tot eigengemaakte seitan van de goede zaak; van een coöperatieve zelfoogsboerderij tot succesvolle picnics van Boer ’n Brood. Stuk voor stuk geëngageerde initiatiefnemers en kleine ondernemingen die elk op hun manier uiting geven aan een grotere beweging.Zou het samenbrengen van al deze initiatieven niet iets wonderschoons kunnen opleveren? Een gezamelijk project voor deze stad? De optimist in mij ziet transitiebewegingen als een unieke kans om vandaag de wereld van morgen mee mogen vormgeven. “Food for thought” op 7 juni is een eerste stap in zo’n transitiebeweging. We willen voelen of het draagvlak groot genoeg is om samen te denken, te dromen en ook samen te realiseren!We beginnen met een maaltijd (uiteraard!) als informele kennismaking en daarna zullen Jim Baeten en Igor Byttebier, doorwinterde begeleiders van transitieprocessen (van Trizone), ons door een open brainstorm loodsen. Met dank aan Oikos voor de feedback en de medewerking.(De samenwerking met Trizone is trouwens een experiment op zich. We willen de brainstorm “dadelen”. Que? Dadelen is een complementaire waarderingsvorm aan de huidige euro-economie en de gifteconomie. Dadelen staat voor dag-delen. Binnen de dadelgemeenschap kunnen dadelaars mekaar ondersteunen bij het realiseren van transitieprojecten. Jim en Igor zijn dadelaars en zullen hun inspanning voor “Food for thougt” omzetten in dag-delen en die wisselen met andere dadelaars.)

 

Schrijf je nu in (do 7 juni – 18u).

 

  • Initiatief 2: bewaren van voedsel & koken met restjes

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) stelt verschillende technieken voor om groenten en fruit langer te bewaren. Steriliseren, drogen, zouten, inkuilen, … wat betekenen die termen? Welke techniek is het best geschikt om bijvoorbeeld tomaten te bewaren? Wat heb je nodig? Hoe lang kun je een zelf ingemaakte oogst bewaren? Dit alles komt aan bod.En Dorien Knockaert, journaliste van De Standaard en foodie die graag kookt met restjes, zal haar eigen ervaringen doorgeven. Onder haar begeleiding kun je aan de slag met restjes verzameld door Victoria Deluxe. Klaar tegen etenstijd…

Schrijf je nu in (za 9 juni -15u).

Dit artikel werd geschreven op 05.06.12

Reageer