www.vooruit.be

Nieuw onderzoeksproject DEUS - opvolger WBA

OmschrijvingVooruit stapt in 2008 opnieuw in enkele onderzoeksprojecten ondersteund door het ICT-onderzoeksinstituut IBBT. Eén van die projecten heet DEUS, het letterwoord voor Deployment and Easy Use of Wireless Services. Op het IBBT Brokerage Event op 7 mei 2008 werd informatie over dat project ter beschikking gesteld. Zie projectfiche.

Binnen DEUS worden enkele demonstratoren gepland die de enorme toepassingsmogelijkheden van wireless sensornetwerken moeten aantonen. In regelmatig wisselende omgevingen, zoals een museum, kan er met eenvoudig op te zetten wireless netwerken een interactieve rondleiding worden aangeboden aan bezoekers. Een ander toepassingsgebied is mobiliteitsondersteuning voor ouderen in en rondom publieke plaatsen. In Vooruit zouden sensornetwerken nieuwe mogelijkheden scheppen voor rondleidingen doorheen het historische gebouw of door tijdelijke installatieparcours: een mobiel toestel (gsm, pda,...) weet waar het zich bevindt en geeft gelokaliseerde informatie door aan zijn gebruiker.

De technische kant van het verhaal: DEUS streeft naar de ontwikkeling van eenvoudig te beheren draadloze sensornetwerken, nieuwe draadloze mesh netwerken, positioneringtechnologie gebaseerd op lage-kost technologie en gebruikersinterfaces die de DEUS oplossing makkelijk installeerbaar en bruikbaar maken op maat van dynamische omgevingen.

Dit onderzoek is o.m. een vervolg op het IBBT-project WBA (Wireless Building Automation), waar een sterke technologische basis werd gelegd op het vlak van sensornetwerken, positionering en in-building heterogene netwerken. 

Aan het consortium uit WBA werden nieuwe partners uit de toepassingsgebieden toegevoegd (een signaal dat dit onderzoeksgebied zeer actueel is!). Het nieuwe consortium is evenwichtig samengesteld, met zowel een vertegenwoordiging van gebruikers (OCMW Gent, Erfgoedcentrum Lamot en Kunstencentrum Vooruit) en natuurlijk van de technologie ontwikkelaars (One Access, Televic, Greanpeak, 8ight Day, Alcatel-Lucent, Fifthplay, GEO Solutions, TeleAtlas).

ID VAN IBBT-DEUS PROJECT
Periode: 1 feb 2008 – 30 jul 2010
Programmamanager: Nico Verplancke – IBBT
Onderzoeksleider: Ingrid Moerman – IBCN
Projectleider: Guido Impens – OneAccess
Deelnemende bedrijven/instellingen: Alcatel Lucent, Erfgoedcentrum LAMOT, Fifth Play, GEO Solutions, OCMW Gent, OneAccess, Tele Atlas, Televic, The 8ighth Day, Ubiwave, Kunstencentrum Vooruit
Deelnemende IBBT-onderzoeksgroepen: UGent IBCN, UGent WiCa, UA PATS, KU Leuven DistriNet, KU Leuven CUO


AANSPREEKPUNT DEUS IN VOORUIT:
Wouter Vermeylen, hoofd infrastructuur
 

Dit artikel werd geschreven op 08.05.08

Reageer